1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sairaanhoitopalvelut

Potilaita siirretään pihalle kontteihin Kouvolassa: "Ne ovat tosi hyviä ja käteviä"

Sairaalakontti lisää Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen käytössä olevaa tilaa.

sairaanhoitopalvelut
Sairaalakontti Pohjois-Kymen sairaalan pihalla.
Sairaalakontti päätettiin ottaa käyttöön koronatilanteen vuoksi.Kiira Ikävalko / Yle

Kouvolassa on tänään tiistaina otettu käyttöön sairaalakontti.

Pohjois-Kymen sairaalan edustalle pystytetyssä kontissa hoidetaan päivystyspotilaita.

Sairaalakontti koostuu kahdeksasta vierekkäin asetellusta kontista. Sepäätettiin ottaa käyttöön alueen koronatilanteen vuoksi. Kontti tuo päivystyksen käyttöön lisää tilaa, ja Kymsoten mukaan se mahdollistaa infektioiden tehokkaamman torjunnan.

– Koronatilanteen takia tarvitsemme lisätiloja, jotta voimme ottaa potilaita turvallisin mielin vastaan. Sisällä sairaalarakennuksessa saamme käyttöön enemmän eristyspaikkoja, Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen ylilääkäri Lauri Lemming sanoo.

Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen ylilääkäri Lauri Lemming.
Sairaalakontissa on erilliset tilat infektio- ja muille potilaille. Kuvassa Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen ylilääkäri Lauri Lemming.Kiira Ikävalko / Yle

Idea konteista syntyi noin vuosi sitten koronapandemian alussa, kun sairaalassa ryhdyttiin pohtimaan, mistä infektiopotilaille saataisiin lisää tilaa.

– Mitään pandemiatiloja ei ollut kauheasti valmiina. Ainoa vaihtoehto oli tehdä tilat sairaalan ulkopuolelle kontteihin tai telttoihin, Lemming sanoo.

Jo viime vuonna Pohjois-Kymen sairaalassa oli käytössä kolme vanhaa rakennuskonttia. Nyt sairaalan pihalle pystytetyt kontit on suunniteltu sairaalakäyttöä varten.

– Ne ovat tosi hyviä ja käteviä. Kontteja on muokattu meidän ohjeidemme mukaisesti, Lemming sanoo.

Kymsote sai kontit Keski-Suomen keskussairaalasta. Lemmingillä ei ole tietoa, miten yleisesti vastaavia sairaalakontteja on käytössä muissa sairaanhoitopiireissä.

– En ole kuullut, että muualla olisi ollut tällaisia.

Tarkkailua vaativat petipotilaat hoidetaan edelleen sisällä päivystyksen normaaleissa tiloissa. Samoin yöaikaan kaikki potilaat hoidetaan sisällä.

Eri tilat infektiopotilaille

Tiloissa otetaan vastaan sekä infektiopotilaita että muiden vaivojen takia päivystykseen tulevia. Molemmille on sairaalakontissa omat erilliset tilansa.

Jos koronatilanne pahenee, tilat voidaan tarvittaessa ottaa pelkästään infektiopotilaiden käyttöön.

Päivystystä on tarkoitus järjestää sairaalakontissa, kunnes uusi Ratamo-sairaala valmistuu Kouvolaan.

Ennen päivystykseen hakeutumista tulee aina soittaa päivystysapuun numeroon 116 117 tai tehdä sähköisesti oirearvio osoitteessa omaolo.fi.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi