1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ammatillinen koulutus

Poikkeuksellisen moni ammattikoululainen keskeytti opintonsa Pohjois-Karjalassa – Pohjois-Savossa keskeytyksiä on muuta maata vähemmän

Korona-aika on uuvuttanut monet toisen asteen opiskelijat, mikä näkyy kasvaneina keskeyttämisprosentteina.

ammatillinen koulutus
Riverian logo
Pohjois-Karjalassa Riveria-ammattikoulussa yli kymmenen prosenttia opiskelijoista keskeytti opiskelunsa viime vuonna. Yle

Tavallista useampi ammattikoululainen on keskeyttänyt opintonsa korona-aikana.

Pohjois-Karjalassa Riveria-ammattiopistossa opintonsa keskeyttäneitä oli viime vuonna noin 150 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Yleensä keskeyttäneitä on ollut vajaat kymmenen prosenttia opiskelijoista, mutta viime vuoden osalta keskeyttäneiden määrän arvioidaan nousevan yli kymmenen prosentin.

– Noin 40 prosenttia on niin sanottuja "hyväksyttyjä" eroja: siirtyminen muuhun koulutukseen, perustutkinnon vaihto, siirtyminen suoraan työelämään. Mutta noin puolet on eronnut jonkun muun syyn takia, ja näitä syitä opiskelijat eivät ole meille kertoneet, toteaa Riveria-ammattikoulun rehtori Esa Karvinen.

Karvisen mukaan Riveria onkin nyt käynnistämässä selvityksen, jossa pyritään valaisemaan keskeyttämisten syitä.

– Korona-ajallakin on varmasti omat vaikutuksensa, Karvinen toteaa.

Pohjois-Savossa poikkeuksellisen vähän keskeytyksiä

Ammattikoulut ympäri Suomea ovat huomanneet, että monen opiskelijan opinnot ovat viivästyneet tai keskeytyneet kokonaan korona-aikana.

Esimerkiksi Ylen teettämä kysely kertoo, että iso osa toisen asteen opiskelijoista on uupunut ja ahdistunut poikkeustilanteen vuoksi.

Pohjois-Savo on kuitenkin poikkeus. Savon koulutuskuntayhtymä Sakkyn ammattikouluopiskelijoista keskeytti opintonsa viime vuonna noin kuusi prosenttia. Sakkylla keskeyttäneitä oli viime vuonna saman verran kuin aikaisempina vuosina.

Tämä poikkeaa muiden Suomen ammattikoulujen tilanteesta, sillä monissa ammattikouluissa keskeyttäneitä on korona-aikana ollut tavallista enemmän.

– Meillä keskeyttämisprosentit ovat valtakunnallisestikin katsoen hyvin maltillisia, sanoo Sakkyn apulaisrehtori Birgitta Kankaanpää.

Kankaanpää uskoo, että Pohjois-Savon muuta maata rauhallisempi koronatilanne on vaikuttanut tulokseen.

– Meillähän on elokuusta lähtien voitu järjestää kaikki opetus lähiopetuksena, Kankaanpää kertoo.

Koronavuosi lisäsi ammattiopintojen keskeytyksiä ja viivästytti valmistumista – "Tämä aika heijastuu suoraan työmarkkinoille"

Katkeruutta, uupumusta ja yksinäisyyttä – Ylen kysely paljastaa, miten kypsiä amislaiset ja lukiolaiset ovat etäopiskeluun: “2004 syntyneistä tulee väliinputoajia”

Lue seuraavaksi