1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Seinäjoen lentoasema

Seinäjoen lentoasemasta eurooppalainen rahtidrooniverkoston tukikohta

Miehittämättömien rahtidroonien kehittäjän tavoitteena on aloittaa miehittämättömät rahtilennot vuonna 2022. Seinäjoki on valikoitunut verkostoon keskeisen sijainnin ja kattavan yritysverkoston vuoksi, sekä sen asema on yksityinen ja ketterä kumppani. 

Seinäjoen lentoasema
Seinäjoen lentoasema.
Seinäjoen lentoasemasta tulee miheittämättömien rahtidroonien tukikohta.Pasi Takkunen / Yle

Seinäjoen lentoasemasta tulee eurooppalaisen rahtidrooniverkoston yksi tukikohta. Keskipitkien välimatkojen miehittämättömien rahtikuljetusten kehittäjä brittiläis-bulgarialainen yritys Dronamics on solminut yhteistyösopimuksen Seinäjoen lentoaseman kanssa.

Tavoitteena on aloittaa miehittämättömät rahtilennot vuonna 2022. Seinäjoki on valikoitunut verkostoon keskeisen sijainnin ja kattavan yritysverkoston vuoksi, sekä sen asema on yksityinen ja ketterä kumppani.

Muita verkoston tukikohtia löytyy mm. Belgiasta, Italiasta, Kroatiasta ja Ruotsista.

- Hieno uutinen Seinäjoelle. Tämä on osa pitkään jatkunutta kehitystyötä, jonka ansiosta lentokenttämme on saamassa uutta toiminnallisuutta. Miehittämättömät rahtilennot ovat tulevaisuutta ja me olemme nyt osa tuota tulevaisuutta. Dronamicsista saamme myös erittäin mielenkiintoisen, oman alansa huippuyrityksen Seinäjoelle, toimitusjohtaja Leena Perämäki Into Seinäjoesta toteaa.

- Uskomme Seinäjoen visioon verkkokaupan logistisesta keskittymästä. Tavoitteenamme on synnyttää Eurooppaan uudenlainen ketterä jakeluverkosto suurille verkkokauppatoimijoille. Liegen rahtikenttä toimii jo mm. Alibaban jakelukanavana, jonka kautta Kiinan verkkokaupan rahti voidaan kuljettaa ympäri Eurooppaa ja Seinäjoen kautta myös Suomeen, Dronamicsin liiketoiminnan kehitysjohtaja Ivet Vidinova toteaa.

Dronamics toimittaa tämän vuoden aikana Seinäjoen lentoasemalle tukiaseman laitteineen ja järjestelmineen. Samalla koulutetaan henkilökunta hoitamaan kuljetuksia. Työpaikkoja on tulossa alussa viisi.

- Tämä on ollut todella innostava case alusta lähtien. Dronamics tuo uudenlaista kauan kaivattua innovatiivista ja tulevaisuuteen tähtäävää toimintaa Seinäjoen lentoasemalle. Olemme Dronamicsin ensimmäinen yhteistyökumppani Suomessa, mikä on merkittävä asia meille. Mukaan tarvitaan nyt alueen yritykset tekemään Seinäjoen droonirahtiverkoston tukikohdasta menestystarina, Seinäjoen Lentoasema Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juhani Pakari kiittelee.

- Dronamicsin sijoittuminen Seinäjoelle tukee kaupungin visiota verkkokaupan logistisesta keskittymästä. Verkkokaupan suosio antaa uudenlaisia kasvun edellytyksiä kiristyvässä kaupanalan kilpailutilanteessa mm. kivijalkamyymälöille. Into tulee kevään aikana olemaan yhteydessä erityisesti alueen verkkokauppatoimijoihin. Yhteydenottoja toivotaan myös rahtidrooniverkoston toiminnasta kiinnostuneilta yrityksiltä, asiakkuuspäällikkö Elisabet Kivimäki Into Seinäjoesta kertoo.

Dronamicsin eurooppalainen rahtidrooniverkosto on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Siihen kuuluu lopulta arviolta 35 kenttää 11 Euroopan maassa.