1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. krematoriot

Kokkolan krematorion rakentaminen käynnistyi – käyttöönotto ensi syksynä

Ensimmäiset tuhkaukset krematoriossa tehtäisiin näillä näkymin elokuussa.

Kuva Vaasan krematoriosta. Kuva: Anna Wikman / Yle

Krematorion rakentaminen Kokkolaan päästin aloittamaan tammikuun alkupuolella.

Alun perin rakentamisen piti alkaa jo marraskuussa, mutta sitä viivästyttivät neuvottelut italialaisen uuni- ja suodatinlaitteiston toimittajan kanssa.

Hautaustoimen päällikkö Janne Korkiakangas Kokkolan seurakuntayhtymästä kertoo, että tällä hetkellä tehdään holvirakennetta, jonka jälkeen työt jatkuvat muilla seinärakennus- ja pinnoitustöillä. Sähkö-, ilmanvaihto- ja putkiurakoita tehdään samaan aikaan.

Uunin ja suodatinlaitteiston asennukset pääsevät alkamaan todennäköisesti huhtikuun alussa.

– Aikataulusta yritetään pitää kiinni viimeiseen asti. Ilman isoja viivästyksiä krematorion käyttöönotto tapahtuisi elokuussa. Toki projekti on iso, ja aina voi tulla yllätyksiä, Korkiakangas sanoo.

Koronaepidemialla on omat vaikutuksensa rakennustöihin. Uunitoimittajan työnjohto ja asentajat tulevat ulkomailta, ja voimassa olevat karanteenikäytännöt otetaan huomioon.

Krematorio rakentuu keskussairaalan lämpökeskuksen tiloihin, erilleen lämpökeskuksen toiminnasta. Kaikkiaan koko hanke maksaa yhteensä 1,5 miljoonaa.

Kokkolan seurakuntayhtymän alueella tuhkataan nykyään noin joka viides vainaja. Kokkolaan uskotaan jatkossa tulevan tuhkauksia myös yhtymän ulkopuolelta.

Toistaiseksi lähimmät krematoriot ovat Oulussa, Seinäjoella ja Vaasassa.

Lue myös:

Pitkään kiistelty krematorio on Kokkolan seurakuntayhtymän suurin satsaus ensi vuonna

Krematorion rakentaminen alkaa Kokkolassa syksyllä – miljoonan euron uuni tilataan Italiasta