Hyppää sisältöön

Halla-aho panee pisteen kiemurtelulleen Yle Newsin haastattelussa: Otan koronarokotuksen heti, kun tulee minun vuoroni

Perussuomalaisten ja vihreiden kannattajissa on eniten rokotekriittisiä. 

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on viihtynyt etätöissä: vähemmän kättelyä ja kohtaamisia. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Kuuntele Halla-ahon englanninkielinen haastattelu koronarokotteista tästä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on tähän mennessä kieltäytynyt vastaamaan kysymykseen: aiotteko ottaa koronarokotuksen?

Yle Newsin eli Ylen englanninkielisten uutisten haastattelussa Halla-aho on kuitenkin harvinaisen selväsanainen.

– Otan varmasti koronarokotteen, kun minun vuoroni tulee.

Edellisen kerran asiaa kysyttiin, kun Helsingin Sanomat julkaisi maanantaina kyselyn (siirryt toiseen palveluun), jossa selvisi, että 30 prosenttia perussuomalaisten äänestäjistä ei aio ottaa rokotetta.

Toiseksi eniten kielteisiä vastauksia tuli vihreiden kannattajilta, joista 11 prosenttia ilmoitti kieltäytyvänsä koronarokotteesta.

Innokkaimmin rokotuksia kannattavat kokoomuksen ja SDP:n ja keskustan kannattajat, joista noin 90 prosenttia ilmoitti haluavansa pistoksen.

Suurimman oppositiopuolueen puheenjohtajalta asiaa on penätty siitä lähtien, kun Halla-aho kiemurteli joulukuun alussa MTV:n puheenjohtajatentissä. (siirryt toiseen palveluun)Muut puoluejohtajat kertoivat ottavansa rokotteen.

Näin Jussi Halla-aho vastaa rokotekysymyksiin Yle Newsin All Points North -sarjassa. Se on viikottainen podcast, jossa haastatellaan kaikki yhdeksän puoluejohtajaa englanniksi kuntavaaleista. Halla-ahon haastattelu julkaistaan sarjassa torstaina.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmy Åkesson on ottanut vahvasti kantaa koronarokotuksiin ja kehottanut kaikkia ottamaan pistoksen. Oletteko samaa mielestä hänen kanssaan ja aiotteko toimia samoin?

Kyllä, mutta en kuulu mihinkään riskiryhmään, joten minun täytyy odottaa vuoroani.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että ihmisten on oltava kriittisiä kaikkea kohtaan. Kuulimme juuri, että Etelä-Afrikka ei aio rokottaa Astra Zenecan rokotteella, koska se ei tehoa virusmuunnokseen.

Pitää olla kriittinen myös rokotuksia kohtaan.

Mutta kuten sanoin, aion ottaa rokotteen, kun on minun vuoroni ja se on suositeltavaa. Mielestäni ei ole kuitenkaan tarpeen olla yli-innostunut rokotteista, koska meillä ei ole vielä tarpeeksi tutkittua tietoa niiden sivuvaikutuksista ja tehosta.

Mutta rokotteistahan on tutkittua tietoa. Tutkimukset osoittavat, että rokotusten suoja voi olla jopa 90 prosenttia alkuperäistä koronavirusta vastaan

Kyllä. Me emme varmaan etene tässä keskustelussa. En esitä kriittisiä mielipiteitä rokotteista, mutta kieltäydyn rokotteita koskevista poliittisista julistuksista.

Te siis kannustatte kannattajiannne ottamaan rokotteen ja otatte itse pistoksen?

Kyllä.

Helsingin Sanomien kyselyn mukaan 30 prosenttia perussuomalaisista vastustaa rokotuksia, miksi?

En usko, että he suhtautuvat kriittisesti rokotuksiin, koska kannattavat perussuomalaisia. Perussuomalaiset vetää puoleensa äänestäjiä, jotka ovat kriittisiä kaikkea kohtaan. He suhtautuvat kriittisesti siihen, että joku heidän yläpuolellaan kertoo, mitä pitäisi tehdä.

Ihmisillä on monia syitä suhtautua rokotteisiin kriittisesti. Jotkut haluavat odottaa, kunnes rokotteista on tarpeeksi tutkittua tietoa. Toiset ovat vain yleisesti rokotuksia vastaan.

Tuskin on olemassa mitään yhtään syytä vastustaa rokotteita

Onko teillä tarjota hyvä vinkki, miten selvitä korona-elämästä kuten esimerkiksi etätöiden lisääntymisestä?

Olen kuullut, että monet kärsivät tilanteesta, mutta minua se ei häiritse. Ei tarvitse tavata niin paljon ihmisiä ja kätellä heitä. Olen alkanut tottua tähän.

Myös eduskunnassa on ollut hiljaista ja rauhallista. Olen miettinyt, voisiko kansanedustajien määrää vähentää pysyvästi.

Tätä ehdotusta ei kannata ottaa liian vakavasti, mutta mielestäni eduskunnan debatit ovat olleet parempia, kun paikalla on ollut vähemmän kansanedustajia.

Asiasta voi keskustella keskiviikkoon kello 23 saakka

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Kansanedustajat tyrmäävät pakollisen koronapiikin, vähemmistö rokottaisi kansan vaikka väkisin – rokote nähdään tienä kohti normaalia elämää