1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puoli seitsemän

Pakolaisleirille rakennettu karuselli kosketti Aram Aflatunia: “Kaikkialla maailmassa isät ja äidit pitävät huolta siitä, että lapset saavat leikkiä”

Median monitoimimies teki 19 vuotta sitten ikimuistoisen työmatkan Afganistaniin ja Pakistaniin.

Puoli seitsemän
"Kaikkialla maailmassa isät ja äidit pitävät huolta siitä, että lapset saavat leikkiä"
"Kaikkialla maailmassa isät ja äidit pitävät huolta siitä, että lapset saavat leikkiä"

Monista tv-ohjelmista tuttu, tällä hetkellä Gutsy Go -hankkeen toiminnanjohtajana työskentelevä Aram Aflatuni vieraili maanantai-iltana Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Ella Kannisen ja Mikko Kekäläisen haastattelussa hän muisteli työmatkaansa Afganistaniin ja Pakistaniin pian WTC-iskujen jälkeen.

– Kun syntyy sota, valtava kriisi, mediahuomio kiinnittyy aika paljon politiikkaan, poliitikkoihin, uhreihin. Meidän tehtävä oli näyttää ihmisten elinvoima.

Toimittajana työskennellyt Aflatuni vietti työryhmänsä kanssa reissussa noin kuukauden päivät. Häneen teki suuren vaikutuksen Pakistanin puolelle, lähelle Afganistanin rajaa noussut 100 000 ihmisen pakolaisleiri ja siellä olevien ihmisten toimeliaisuus.

– Miettikää itse: jos on hirveä nälkä, olet menettänyt kaiken omaisuutesi, olet ehkä leski, väsyttää, voi olla tauteja... Silti nämä ihmiset perustivat seitsemän leipomoa ja useita kouluja sekä tytöille että pojille. Sen näkeminen ja siitä kertominen loi taas sen toivon siitä, kuinka hienoja ihmiset ovat. Me ihmiset teemme koko ajan toisillemme hyviä tekoja.

Aflatuni toi haastatteluun mukanaan myös valokuvia ikimuistoiselta matkaltaan. Yhdessä Shamshatoon pakolaisleirillä otetussa kuvassa näkyy, kuinka keskelle hiekka-aavikkoa on rakennettu omatekoinen karuselli leirin lasten iloksi.

– Meillä on sellainen kuva, että jossain muualla maailmassa on aggressiivisia itämaalaisia, minun näköisiäni ihmisiä, jotka ovat tosi tulisia ja sitten ne vain sotivat siellä. Se on väärä kuva. Siellä on rauhaa rakastavia ihmisiä yhtä lailla kuin täällä Suomessa. He pitävät huolta lapsistaan: siitä, että lapset saavat leikkiä, he saavat koulutuksen ja heillä on ruokaa.

Katso koko haastattelu Yle Areenasta:

Lue seuraavaksi