Syrjintäkohun keskelle joutunut poptähti Sia avasi elokuvantekoaan Ylelle – laulaja eli vuosikausia eristyksissä

Laulaja kertoo Ylen haastattelussa vaikeista ajoistaan ja ammatillisten unelmiensa toteutumisesta. Kuuntele jutun audioklipeistä, kun Sia kertoo saamastaan tuesta.

Laulaja Sia on tullut tunnetuksi mustavalkoisesta peruukista, jolla hän peittää kasvot esiintyessään. Tässä kuvassa hän esiintyy Beirutissa elokuussa 2016. Kuva: Wael Hamzeh / EPA

Sia kikattelee videopuhelun toisessa päässä kotonaan Los Angelesissa.

Tai no, voiko videopuhelusta oikeastaan puhua? Kuvaruutu on mustana, ainoastaan ääni kuuluu.

Se ei yllätä, sillä laulaja on totuttu näkemään julkisuudessa kasvot peitettynä peruukeilla tai hatuilla. Hän on halunnut tuoda tyylillään popmusiikkiin mystiikkaa ja viedä huomiota pois ulkonäkökeskeisyydestä.

Sia eli oikealta nimeltään Sia Furler kuuluu maailman tämän hetken arvostetuimpiin poplaulajiin ja biisinkirjoittajiin. 45-vuotias australialaislaulaja nousi maailmantähtien joukkoon viime vuosikymmenellä erityisesti voimakkaan ja muista poikkeavan lauluäänensä ansiosta.

Sian hyväntuulisuuteen on hyvä syy. Hän on saanut valmiiksi esikoiselokuvansa Music, jonka tekeminen kesti vuosia.

– Olen innoissani, koska elokuva on ollut työn alla 15 vuotta. Se on ollut minulle järjettömän iso unelma, Sia sanoo Ylen haastattelussa.

Laulaja Sia esiintyy harvoin julkisuudessa kasvoillaan. Kuva on vuodelta 2014, kun muusikko osallistui Annie-elokuvan näytökseen New Yorkissa. Kuva: AOP

Pelkkää elokuvan leikkaamista yli kolme vuotta

Yksi taustatekijä Sian halulle tehdä elokuva taisi olla se, että visuaalisuus on ollut hänelle aina tärkeää. Sen huomaa hänen esityksistään ja musiikkivideoistaan, joilla näkee usein esimerkiksi mustavalkoisia peruukkeja ja päälaella keikkuvia isoja rusetteja.

Laulaja itse seisoo esityksissään taka-alalla kasvot peitettyinä. Musiikkivideoillaan hän ei esiinny ollenkaan. Pääosassa ovat usein tanssijat, Maddie Ziegler etunenässä.

Sian tyyli poikkeaa totutusta popkuvastosta, sillä siihen kuuluu leikkisyys. Mustavalkoisten asujen lisäksi laulaja nähdään myös erittäin värikkäästi pukeutuneena. Kuva: Warner Music

Sia on tavannut toimia yhtenä musiikkivideoidensa ohjaajista sekä niiden taiteellisena johtajana. Kuvauksissa hän on tehnyt kaikkea mahdollista kuten maalannut esiintyjien vartaloita.

Siihen nähden elokuvan tekeminen oli erilaista. Hän sai keskittyä pelkästään käsikirjoittamansa elokuvan ohjaamiseen. Hän tosin suunnitteli myös suurimman osan näyttelijöiden asuista.

– Olen sanonut, että ohjasin elokuvan 163:n muun kanssa. He kuuluivat tuotantoporukkaan. Sain enemmän apua kuin koskaan musiikkivideoideni kanssa. Mielikuvitukseni pääsi lentämään vapaasti.

Sia kertoo, että elokuvaa kuvattiin paljon dogma-tyylillä eli mahdollisimman autenttisesti. Se tekee leikkaamisesta vaikeaa, sillä pohjana ei ole selkeää käsikirjoitusta.

Music-elokuvan saattaminen loppuun kestikin kolmelta leikkaajalta kolme ja puoli vuotta.

– Jouduin itse siirtymään sivuun vuoden jälkeen, sillä sairastuin pahasti. Vihaan editoimista. En tiedä, sairastuinko jopa sen takia, ettei minun tarvinnut editoida.

Tukea yllättävältä taholta

Laulaja kertoo kärsivänsä traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Oireet ovat olleet sekä fyysisiä että psyykkisiä, ja ne vetivät hänet niin huonoon kuntoon, että hän on ollut karanteenissa neljä vuotta.

Ennen pandempiaa hän oli siis ollut kotona jo kolme vuotta.

– Olin neljän vuoden aikana ulkona sata päivää elokuvan takia ja muilla asioilla vain muutamia kymmeniä kertoja.

Hän kiittää viittä hyvää ystäväänsä, jotka vierailivat hänen luonaan päivittäin ja pitivät hänestä huolta.

– En ollut sairas pelkästään fyysisesti, vaan myös henkisesti, laulaja Sia kertoo tuntemuksistaan sairustuttuaan traumaperäiseen stressihäiriöön neljä vuotta sitten. Kuva: MaryEllen-Matthews / Flow Festival

Suuri apu löytyi myös täysin yllättävältä taholta, nimittäin tosi-tv:n kautta tunnetuksi tulleelta Kardashianin perheeltä.

Sialla oli niin suuri hinku päästä laulamaan, että hän osallistui Kim Kardashianin ja tämän miehen, muusikko Kanye Westin järjestämään messuun joka sunnuntai.

West on järjestänyt Sunday Service -nimellä tapahtumia kotonaan Los Angelesissa ja ympäri Yhdysvaltoja. Messujen henki on uskonnollinen, sillä mukana on gospelkuoro ja tilaisuuksissa myös rukoillaan. Tilaisuudet ovat lähinnä julkkiksille, ja niissä on nähty tähtiä kuten Justin Bieber ja Katy Perry.

– En ole uskonnollinen tai korkeintaan polyteisti eli monijumalainen. Mutta sain itseni sängystä ylös, koska siellä lauloi gospelkuoro, ja rakastan laulamista, Sia kertoo.

Hän on kiitollinen Kardashianin perheelle, sillä muutoin hän ei olisi päässyt kotoa minnekään.

Khloé ja Kourtney ympäröivät minut rakkaudellaan ja Kris Jenneristä tuli minulle bonusäiti.

– Kuulostaa aika uskomattomalta, mutta Kardashianit auttoivat minut vaikean ajan yli, laulaja sanoo ja nauraa.

Kritiikkiryöppy autismielokuvasta

Yle haastatteli Siaa tammikuussa. Vielä tuolloin muusikko odotti innolla esikoiselokuvansa julkaisua kansainvälisille markkinoille.

Sen jälkeen autismia kuvaavan Music-elokuvan ympärillä on kuitenkin ehtinyt tapahtua paljon. Elokuva sai kaksi Golden Globe -ehdokkuutta viime viikolla, ja sitten Twitterissä roihahti.

Arvostelijat eivät sulattaneet elokuvan saamia ehdokkuuksia ja syyttivät Siaa ableismista eli vammaisten syrjinnästä.

Autistinen näyttelijä Alia Lynn kirjoitti Twitterissä olevansa pöyristynyt Music-elokuvan ehdokkuudesta parhaaksi musikaaliksi tai komediaksi.

Elokuva kertoo autistisesta Music-nimisestä teinitytöstä (Maddie Ziegler), joka päätyy huumeita myyvän siskopuolensa Zun (Kate Hudson) hoiviin.

Elokuva herätti jo trailerin julkaisun aikaan marraskuussa vastalauseita. Monet eivät pitäneet siitä, että päähahmoa esittävä näyttelijä Maddie Ziegler ei itse ole autismin kirjolla. Trailerin voi katsoa Youtubesta täältä (siirryt toiseen palveluun).

Arvosteluryöpyn keskiössä on ollut kohtaus, jossa siskopuoli yrittää rauhoitella autistista siskoaan pitämällä tätä paikallaan väkisin. Se ei autismista tietävien mielestä ole oikea tapa toimia.

Poptähti Sian ohjaaman Music-elokuvan pääosissa nähdään Maddie Ziegler (vas) ja Kate Hudson, joka sai roolistaan Golden Globe -ehdokkuuden. Kuva: AOP

Sia pyysi Twitterissä anteeksi ja lupasi poistaa kohtauksen elokuvan tulevista versioista sekä liittää mukaan varoitustekstin siitä, että kiinni pitäminen ei ole suositeltava tapa rauhoitella autistista ihmistä.

Anteeksipyyntö ei kuitenkaan kaikkia arvostelijoita tyydyttänyt ja kritiikki jatkui. Sittemmin Sia ei ole elokuvakohua kommentoinut, ei myöskään Ylelle. Lopulta hän poisti koko Twitter-tilinsä. Vuosien elokuvaunelma oli saanut ison kolauksen.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen tärkeää

Sia sanoi Ylelle ennen kohua, että Music-elokuvan tarkoituksena on tuoda esiin ihmisiä, joita elämä ei aina kohtele hyvin ja joiden tarinat jäävät varjoon.

Muusikko onkin ottanut aktiviisesti kantaa yhteiskunnan epäkohtiin etenkin nykyisessä kotimaassaan Yhdysvalloissa.

Hän on nostanut esiin esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen ja eläinten oikeuksia sosiaalisessa mediassa. Hän myös tuki näyttävästi mustien oikeuksia ajavaa Black lives matter -liikettä.

– Rasismiin ei keksitä ratkaisua yhdessä yössä, ja juuri se on turhauttavaa.

Laulaja kokee velvollisuudekseen nostaa esiin vaikeitakin asioita.

– Joka kerran kun saan rahaa, lahjoitan sitä uskomiini hyviin tarkoituksiin. Ainoastaan se pitää mieleni virkeänä tässä ajassa. Työni tarjoaa minulle yltäkylläisyyttä, mutta myös näkyvän paikan, josta käsin voin puhua epämiellyttävistä asioista.

Laulaja Sia kokee, että hyväntekeväisyys ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen on hänen velvollisuutensa, koska hän pystyy julkisuuden kautta vaikuttamaan asioihin. Kuva: Warner Music

Sia kertoo olevansa poliittisesti vihervasemmistolainen. Siksi ei ole ihme, että hän yltyi tanssiin managerinsa ja meikkitaiteilijansa kanssa, kun kuuli presidentti Donald Trumpin virkarikossyytteestä.

– Olimme niin iloisia, että pääsemme eroon siitä idiootista. Mutta mistä sitä tietää, jos Joe Biden on idiootti myös. Toivottavasti varapresidentti Kamala Harris kuiskii paljon hänen korvaansa, Sia sanoo.

Muusikko kertoo oppineensa paljon itsestään ja yhteiskunnasta kahden viime vuoden aikana.

Varsinkin pandemian aikana hän on tajunnut, että ihmisten on tarkoitus olla yhdessä eikä eristyksissä toisistaan. Paha olo näkyy hänen mukaansa lisääntyneenä masennuksena ja itsemurhina.

– Yhteys toisiin ihmisiin on aivojen terveydelle välttämätöntä.

Sia adoptoi kaksi 18-vuotiasta poikaa viime vuonna. Pojat olisivat pudonneet tyhjän päälle, kun he täysi-ikäisinä olisivat joutuneet jättämään sijaiskotinsa.

Sia toivoo, että voi antaa pojilleen aikaa olla vielä hetken ajan lapsia ja auttaa heitä pääsemään yli traumaattisista kokemuksistaan.

Sia kertoo saavuttaneensa ammatilliset unelmansa pitkän elokuvaprosessinsa jälkeen. Hän aikoo silti jatkaa musiikin kirjoittamista. Elokuvaankin syntyi uusia kappaleita kokonainen albumillinen. Albumi julkaistaan perjantaina.

– Tämä elokuva on ensimmäinen ja viimeinen, jonka teen. Mutta jos en olisi tehnyt sitä, minusta tuntuisi, että työni olisi jäänyt kesken.

Music-elokuvan on näillä näkymin tarkoitus tulla elokuvateattereihin Suomessa huhtikuun alussa.

Kuuntele ja lue lisää: