Hyppää sisältöön

Italialaiset taloustieteilijät EU-elvytyksestä Ylelle: "Euroopan maiden pitäisi ymmärtää, että Italia on tienristeyksessä"

Italia on saamassa EU:lta suurimman koronapaketin. Suomen eduskunta käsittelee hallituksen esitystä koronaelvytyksestä iltapäivällä.

Italia on yksi EU-talousavun kohteita. Maan talouskasvu mataa selvästi muiden suurten EU-talouksien perässä. Vuonna 2017 Italiassa juhlistettiin Euroopan talousyhteisön luonutta Rooman sopimusta. Kuva: Angelo Carconi / EPA

Italialla on edessään pelottava tehtävä, sanoo kaksi Ylen sähköpostitse haastattelemaa italialaista taloustutkijaa.

Firenzessä sijaitsevassa Euroopan yliopistoinstituutissa (EUI) opettavat taloustieteen professorit Giacomo Calzolari ja Andrea Mattozzi sanovat, että uudeksi pääministeriksi nimitetyn Mario Draghin on kyettävä päivien sisällä johtamaan maa ulos poliittisesta umpikujasta.

– Epäonnistuminen voi merkitä hänelle poliittista harakiriä, Calzolari ja Mattozzi kirjoittavat.

Vaikka jo pelkkä Draghin nimitys on vähentänyt puolueiden välisiä perustavaa laatua olevia erimielisyyksiä, riskit paletin hajoamiselle ovat suuret. Oikeistopopulistisesta La Legasta, äärioikeistolaisesta Fratelli d’Italiasta ja Berlusconin Forza Italiasta koostuva oikeistoblokki pohtii vielä kantaansa Draghia kohtaan.

– Draghin on onnistuttava luomaan poliittinen ohjelma, ja viemään se läpi myrskyisissä vesissä. Muun muassa demokraattinen puolue, La Lega ja Viiden tähden liike ovat täysin eri linjoilla prioriteettien suhteen, professorit kuvaavat vaikeaa tilannetta.

Onnistuminen tärkeää koko Euroopalle

Draghin onnistuminen on tärkeää paitsi Italian omalle tulevaisuudelle myös Euroopalle: jos hän ei onnistu, koko elpymispaketin uskottavuus romahtaa. Paketti on kunnianhimoisin yritys EU:lta tehdä talousyhteistyötä sitten yhteisvaluutta euron perustamisen vuosituhannen vaihteessa.

Suomen eduskunta ruotii pakettia osaltaan tänään keskiviikkona iltapäivällä.

EU:lla on nyt käytössään ennennäkemättömän suuri rahapotti jäsenmaiden talouskasvun tukemiseksi. 750 miljardin euron elpymispaketilla pönkitetään jäsenmaiden omaa elvytystä ja Euroopan keskuspankin tukitoimia rahamarkkinoilla.

Italia on saamassa paketista suurimman, noin 200 miljardin euron, siivun. Suhteessa bruttokansantuotteeseen se on kuitenkin vain "keskivertosaaja". Talouden kokoon suhteutettuna eniten avustuksia saa Kroatia.

Jo huhtikuun loppuun mennessä Italian tulee jättää suunnitelmansa EU-tuen käytöstä ja saada sille komission hyväksyntä. Jos se ei onnistu esittelemään uskottavia taloushankkeita, maa jää vaille tukia ensimmäisellä jakokierroksella.

Mario Draghi vilkutti kuvaajille tavattuaan Italian poliittista johtoa Roomassa 3. helmikuuta. Kuva: Angelo Carconi / EPA

Draghilla on valtava työ keksiä tepsiviä keinoja talouden vauhdittamiseen. Hänen pitäisi ajaa läpi poliittisesti vaikeita uudistuksia esimerkiksi oikeusjärjestelmään ja talouteen, joka ei ole kasvanut käytännössä lainkaan 20 vuoteen.

Tähän saakka Italia on epäonnistunut EU:lta saamiensa tukien käytössä muihin EU-maihin verrattuna. Pääsyynä on valtava byrokratia, joka Draghin olisi siis lyhyessä ajassa kitkettävä, jos Italia mielii käyttää EU-tuen tehokkaasti.

– Italia on kaivannut kipeästi uudistuksia vuosikymmeniä. Julkishallinnon tehostaminen on kiireellinen prioriteetti, professorit Calzolari ja Mattozzi toteavat.

Italian syöksykierre voi myös pysähtyä

EUI:n taloustieteen laitoksen professorit ovat syvästi huolissaan maansa näkymistä.

– Italia on tienristeyksessä ja Euroopan maiden pitäisi ymmärtää se, he sanovat.

Heidän mukaansa olisi katastrofi, jos Draghi hallitsee vain lyhyen aikaa. Jos hän sen sijaan saa luotua ohjelman ja sitoutuu hoitamaan sitä yhdessä EU:n kanssa, näkymät voivat olla valoisammat.

– Jos hän jää ja pystyy panemaan täytäntöön edes osan ohjelmastaan, Italia voi pian näyttää aivan toisenlaiselta maalta ja sen syöksykierre pysähtyä, he arvioivat.

Ainakin markkinat ovat ottaneet Draghin innoissaan vastaan. Italian kymmenvuotisen valtionvelan korkoero suhteessa Saksaan on kaventunut pienimmäksi yli viiteen vuoteen hänen nimityksensä jälkeen.

Lisää aiheesta:

.
.