1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

THL: Keski-Suomessa 33 uutta koronavirustartuntaa – uusia tapauksia Jyväskylän lisäksi Muuramessa, Äänekoskella ja Jämsässä

Keväästä lähtien Keski-Suomessa on todettu testein vahvistettuja koronavirustartuntoja 1757.

Jyväskylä
Kuvassa on testausvälineitä drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Koronavirusnäytteitä. Kuvituskuva. Silja Viitala / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Keski-Suomessa on kirjattu 9. helmikuuta 33 uutta koronavirustartuntaa. THL:n mukaan uusista tartunnoista 30 on Jyväskylässä, yksi Muuramessa, yksi Äänekoskella ja yksi Jämsässä.

Tartunnat kirjautuvat THL:n tilastoon jopa useiden päivien viiveellä.

THL:n listauksessa näkyvät Jyväskylän tiistaiset tartunnat ovat pääosin aiemmilta päiviltä, sillä uusia tartuntoja on Jyväskylässä todettu tiistaina iltapäivään mennessä vain kolme, kertoo Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Käsmän mukaan maanantaina 8. helmikuuta Jyväskylässä todettiin 27 uutta koronatartuntaa. Suurin osa näistä tartunnoista on saatu perhepiirissä ja karanteenien sisällä.

Jyväskylän Kortepohjan viime lauantaisen massatestauksen kaikki 44 koronanäytettä olivat negatiivisia, toteaa Käsmä.

Kuntien välillä valtavat erot

Keski-Suomessa koronatilanne vaihtelee edelleen rajusti eri kuntien välillä.

Jyväskylä on toista viikkoa epidemian pahimmassa eli leviämisvaiheessa. Kannonkoskella, Kinnulassa, Kivijärvellä, Luhangassa, Multialla, Pihtiputaalla ja Toivakassa koronavirustartuntoja on todettu keväästä lähtien vain 0-4 kussakin kunnassa.

Wiitaunionin johtava lääkäri Lauri Mielityinen kertoo, että esimerkiksi Viitasaaren ja Pihtiputaan alueilla koronatilanne on hyvin rauhallinen, mutta koronatestimäärissä on ollut paljon vaihtelua.

Enimmillään testejä otettiin joulun alla Viitasaarella ja Pihtiputaalla pari sataa viikossa. Nyt testimäärät ovat pudonneet alle sataan viikossa. Koronatestaus on keskitetty Wiitaunionissa Pihtiputaan terveysasemalle.

Mielityinen näkee, että syynä pohjoisen Keski-Suomen rauhalliseen koronatilanteeseen on ainakin isoja kaupunkeja vähäisempi väkimäärä ja harvempi asutus.

– Meitä on vähemmän täällä, ollaan harvemmassa, eikä ole niitä illanviettopaikkoja, joissa korona voisi tarttua. Kyllä vähempi väki on meidät pelastanut, vaikka se onkin usein uhka, mutta tässä kohtaa se on ollut pelastus, pohtii Mielityinen.

Pihtiputaalla haastatellut satunnaiset vastaantulijat kertovat, että korona-arkeen ovat kuuluneet myös pohjoisessa Keski-Suomessa maskit, käsidesit ja kaikkien ylimääräisten kontaktien välttely.

Lue myös:

Jyväskylässä koronatilanne jatkuu huolestuttavana – Keski-Suomen ilmaantuvuusluku maan kolmanneksi korkein

Lue seuraavaksi