1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rautavaara

Antti Heikkistä pyydettiin tarttumaan Rautavaaran historiaan – kirjailija suostui juhlakirjan tekoon

Rautavaaran historiaan paneudutaan fiktiivisen tarinan keinoin.

Kirjailija Antti Heikkinen lähtee kirjoittamaan Rautavaaran juhlateosta. Arkistokuva. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kirjailija Antti Heikkinen kirjoittaa Rautavaaran kunnasta 150-vuotisjuhlakirjan.

Juhlakirjan tapahtumat sijoittuvat Rautavaaralle ja perustuvat historiaan, mutta kirja ei ole perinteinen historiikki, vaan fiktiivinen teos. Kaunokirjallisen teoksen myötä lukija kuitenkin tutustuu huomaamattaan Suomen, Pohjois-Savon ja Rautavaaran historiaan.

Rautavaaran kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen sai idean kirjasta miettiessään, miten kunnan juhlavuotta voisi juhlistaa ikimuistoisesti ja konkreettisesti. Hän esitti idean Heikkiselle.

– Se on itse asiassa aika somaa, että tuollainen isomman historiallisen kaaren piirtävä tarina on henkilöineen ja tapahtumineen pyörinyt mielessäni tavattoman kauan. Kun Henri soitti ja esitti asian, tiesin, että tässä on nyt paikka, jossa voin ammentaa monet vuosien juoksussa matkaan kertyneet henkilökuvaukset, jotka ovat ihan kauhean makeita ja jotka ovat odottaneet oikeaa hetkeään, Heikkinen kertoo.

Kirja julkaistaan vuonna 2024, kun Rautavaaran kunta täyttää 150 vuotta. Rautavaaran kunta perustettiin Kuopion lääninhallituksen päätöksellä 12. päivänä syyskuuta 1874.

Kirjahanke on merkittävä lisäys pohjoissavolaiselle ja suomalaiselle kirjallisuudelle, sillä vastaavaa teosta ei ole aiemmin tehty.

Kustannusyhtiö WSOY on luvannut kustantaa kirjan. Rautavaaran kunnanhallitus hyväksyi kirjahankkeen aloittamisen ja hankkeelle apurahan hakemisen kokouksessaan 8. helmikuuta. Hanke aloitetaan, kun riittävä rahoitus varmistuu.