1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Sairaanhoitopiiri vastaa kuntajohtajien kritiikkiin uuden sairaalan paisuneista kustannuksista: "Kunnilta ei ole tarkoituksella pimitetty mitään"

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajan Leila Lindellin mukaan sairaanhoitopiiri aikoo ottaa opiksi sairaalahankkeen kustannusten ylityksestä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
Sairaala Novan päivystyksen sisäänkäynti ja näkymä sisätiloihin.
Uuden sairaalan kustannukset ylittyivät kymmenillä miljoonilla alkuperäisistä arvioista. Heli Kaski / Yle

Keski-Suomen uuden keskussairaalan, sairaala Novan rakennushankkeen paisuneet kustannukset hiertävät kunnissa.

Keski-Suomen kunnanjohtajat ovat ilmaisseet tuohtumuksensa sairaanhoitopiirille sairaalan kustannusarvion ylittymisestä.

Rakennushanke ylitti talousarvion yli 50 miljoonalla eurolla. Ylitys on yli 10 prosenttia alkuperäisestä kustannusarviosta. Kunnille tieto ylityksestä tuli samaan aikaan, kun urakoitsija luovutti valmiin kohteen sairaanhoitopiirille lokakuun lopussa 2020.

Kunnanjohtajien kokous käsitteli tiistaina kokouksessaan ulkopuoliselta tilattua sairaalan rakennuskustannusten arviointiraporttia.

Raportissa todetaan, että investointibudjetissa ei ollut lähtökohtaisesti otettu riittävästi huomioon mahdollisia muutos- ja lisätyökustannuksia.

Budjetista puuttuivat kokonaan esimerkiksi hintariskit, taidehankinnat ja päätelaitteet. Suunnitelmat ja sopimukset täsmentyivät vasta hankkeen aikana, ja osa suunnitelmista tehtiin kahteen kertaan. Kaikista edellä mainituista syntyi lisäkustannuksia.

Raportin mukaan sairaanhoitopiirillä oli tieto kustannusylityksistä jo alkusyksystä 2018. Sen jälkeen hankkeen dokumentoitu raportointi ja seuranta harventuivat oleellisesti.

Kokouksessa todettiin yksimielisesti, että raportissa kuvatut seikat ovat lisänneet epäluottamusta jäsenkuntien ja sairaanhoitopiirin välillä.

Raportin mukaan omistajakunnat edellyttävät, että sairaanhoitopiirin hallituksen tulee "tehdä johtopäätökset ja toimenpiteet" luottamuksen palauttamiseksi.

Sairaanhoitopiirin hallitus ei ole toistaiseksi eroamassa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Leila Lindell toteaa, ettei kunnilta ole tietoisesti pimitetty sairaalan rakennuskustannuksia.

– Syksyllä vuonna 2019 talousarvioseminaarissa kerrottiin ensimmäisen kerran, että kustannusarvio tullee ylittymään, mutta tarkat summat eivät olleet selvillä. Euromäärät selvisivät syyskuussa 2020 sairaanhoitopiirin hallitukselle ja niistä kerrottiin kunnille. Viivettä ei ollut kuin muutama viikko siitä, kun meillä oli tilannekuva kokonaisuudesta ja euroista saatu selville, sanoo Lindell.

Lindellin mukaan välitilinpäätöksissä ja tilinpäätöksissä on kirjaukset, että ylityksiä tulee, mutta euromääriä ei ole ollut näkösällä. Laittomuuksiin ei sairaanhoitopiirissä ole menty, vakuuttaa Lindell.

Lindell arvioi, että kunnanjohtajien näkemyksiä tullaan puimaan seuraavassa sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksessa. Sairaanhoitopiirin hallitus ei ole Lindellin mukaan tässä vaiheessa eroamassa.

– Sairaanhoitopiirin hallituksessa keskustelua (erosta) ei ole ollut. Tietysti käymme tämän läpi. Raportinkaan pohjalta hallitus ei ole tehnyt mitään laittomuuksia tai virheitä, niin emme todennäköisesti näe, että ero olisi tarpeen. Keväällä on myös kuntavaalit. Kuntiin valitaan uudet päättäjät ja samassa yhteydessä myös sairaanhoitopiirin päättäjät tulee vaihtumaan, kun uusi kausi alkaa syksyllä.

Lindell toteaa, että sairaanhoitopiirin operatiivinen johto valmistelee toimenpideohjelman asioista, jotka nousivat rakennuskustannusten arviointiraportissa esille.

Sairaanhoitopiirillä on käsillä muun muassa mittava asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinta yhdessä kolmen muun sairaanhoitopiirin kanssa. Lindellin mukaan uuden sairaalan rakennusprojektista on tärkeä ottaa opiksi seuraavaa jättihankintaa ajatellen.

Sairaanhoitopiiri aikoo tiukentaa valvontaa ja tehdä tarvittavia muutoksia hallintosääntöön, jotta tapahtuneen kaltaiselta vältyttäisiin jatkossa.

– Raportissa on käyty tarkkaan projektia läpi. Siinä on aihioita esimerkiksi asiakas- ja potilastietojärjestelmän osalta, joihin on syytä jatkossa tehdä tarkennuksia ja ottaa opiksi tästä isosta kokonaisuudesta. Selkeästi pitää jatkossa tarkemmin seurata riskienhallintaan liittyviä asioita, raportointia, asioiden dokumentointia ja yhteydenpitoa kuntiin, kuvailee Lindell.

Lindell näkee, että sairaanhoitopiirin ja kuntien välistä luottamusta voidaan palauttaa käymällä asioita yhdessä läpi, perata syitä tapahtuneeseen ja tehdä korjaavia toimia jatkon osalta.

– Tässä on valtavan iso hanke ollut kyseessä ja vielä asiakas- ja potilastietojärjestelmä on valtava ja sillä vaikutetaan käyttötalouteen, jos ja kun se onnistuu. Kustannukset siltä osin eivät saa karata missään määrin. Sitä tullaan katsomaan tarkemmalla kammalla, riskejä arvioiden ja yhdessä kuntien kanssa tehden, summaa Lindell.

Lue myös:

Uuden Nova-sairaalan kustannukset paisuivat raportin mukaan salaa kuin pullataikina – Kunnanjohtajat vihoissaan: "Sairaanhoitopiirin hallituksen tulee tehdä johtopäätökset"

Ambulanssien karavaani kuskasi liki 150 potilasta vanhasta uuteen sairaalaan Jyväskylässä – uusi keskussairaala otettiin käyttöön tänään

KSML: Sairaala Novan hinta kohoaa yli 50 miljoonaa euroa luultua kalliimmaksi – kunnat kauhistuivat