1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Ruotsin akkutehtaan koronarypäs kasvoi 29 tartuntaan – alihankintayrittäjän seitsemästä työntekijästä neljä sairastui: "Kyllähän tilanne on järkyttävä"

Tartuntaketjuun liittyviä koronavirustartuntoja on löydetty kahdeksassa sairaanhoitopiirissä eri puolilla maata.

koronavirus
ylilääkäri Markku Broas
Infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä uskoo, että kaikki Skellefteån akkutehdastyömalla työskennelleet suomalaiset on tavoitettu.Yle

Ruotsin Skellefteån akkutehtaan koronaryppäässä on paljastunut lisää tartuntoja Suomessa. Tällä hetkellä tartuntoja on todettu yhteensä 29. Tartuntoja on nyt viisi enemmän kuin maanantaina iltapäivällä.

Lapissa tapauksia on yhteensä kuusi, joista neljä on Rovaniemellä, yksi Kemijärvellä ja yksi Länsi-Pohjan alueella. Tartuntoja on todettu lisäksi Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Vaasassa ja Uudellamaalla.

Suomen terveysviranomaiset ovat ottaneet yhteyttä noin 20 suomalaiseen yritykseen, joiden työntekijöitä Skellefteåssa on käynyt.

Infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä uskoo, että kaikki akkutehtaalla työskentelevät noin 200 suomalaista on tavoitettu. Hänellä ei ole tietoa siitä, kuinka moni heistä on käynyt koronatestissä.

– Jos he eivät ole käyneet koronatestissä, heidät ohjataan testiin ja toiseen testiin, kun Suomeen saapumisesta on kulunut kolme päivää, Broas toteaa.

Lue lisää: Ruotsin akkutehdastyömaan ryppäästä levinnyt jo 24 tartuntaa Suomeen – THL: Noin puolella työmaalla sairastuneista virusmuunnos

Kymmenestä työntekijästä kolme sairastui

Keski-Pohjanmaalta, mistä tartuntoja on todettu eniten, Skelleftån akkutehdasta on rakentamassa puolenkymmentä firmaa ja nelisenkymmentä työntekijää. Heistä kolmisenkymmentä on karanteenissa.

Yksi keskipohjalaisista Northvoltin alihankkijayrityksistä on laitesuojatoimittaja Esari Oy. Tehdastyömaalle lähteneistä yhteensä seitsemästä työntekijöistä neljä sai koronavirustartunnan.

Työntekijät lähtivät Ruotsiin kahdessa erässä, ensimmäisessä oli neljä ja toisessa kolme työntekijää.

Toimitusjohtaja Ari Rauman mukaan yksi työntekijöistä sairastui ennen paluupäivää, joten Esari ohjeisti työntekijöitä käymään koronatestauksessa heti Suomen rajan ylitettyään. Kaikki neljä kävivät testeissä.

– Seuraavana aamuna tuli tieto, että tämä yksi, jolla oli ollut oireita kotiin lähtiessä, oli koronapositiivinen.

Joukko matkusti kotiin samassa pakettiautossa noin kymmenen tunnin ajomatkan Ruotsista Kaustisille. Sen seurauksena myös kolme muuta työntekijää sairastui seuraavina päivinä.

Toinen, myöhemmin matkustanut kolmen hengen työryhmä saapui viime viikon keskiviikkona terveenä kotiin.

Toimitusjohtaja Ari Rauman mukaan Northvoltin alihankintayrityksiä on kehotettu viestimään työntekijöilleen, että kahden viikon karanteeni koskee kaikkia altistuneita riippumatta siitä, mikä on koronatestin tulos. Yritykselle sairauslomat ja karanteenit ovat merkittävä taloudellinen isku.

– Kyllähän tilanne on järkyttävä. Meillähän on muutakin liiketoimintaa. Nämä kaksi reissua Ruotsin puolelle ovat aiheuttaneet 22 sairausloma- tai karanteeniviikkoa.

Virusmuunnosten tartuntatapauksia nyt yli 200

THL:n mukaan koronaviruksesta tunnetaan useita muunnoksia. Brittivariantin lisäksi päätyyppejä ovat Etelä-Afrikassa ja Brasiliassa havaitut virusmuunnokset.

Suomalaistyöntekijöiden positiivisia koronanäytteitä on viety Helsinkiin THL:n tutkittavaksi mahdollisen virusmuunnoksen varalta. Tutkimustuloksia ei ole vielä saatu.

Virusmuunnosten tunnistaminen kestää, koska positiiviset koronanäytteet toimitetaan sairaanhoitopiireistä jatkotutkimuksiin Helsinkiin. Virusmuunnos tunnistetaan sekvensoinnin avulla ja testituloksen saaminen kestää päiviä.

THL:n mukaan Suomessa oli maanantaihin 8.2. mennessä todettu yhteensä 224 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tartuntaa. Näistä 207 on Britanniassa havaittua muuntunutta virustyyppiä ja 17 Etelä-Afrikassa havaittua virusmuunnosta..

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueella todettiin tiistaina yksi uusi koronavirustartunta, joka liittyy Skellefteån tartuntaketjuun. Kuntayhtymän mukaan tartuntaketjuun liittyen alueella on asetettu karanteeniin useita kymmeniä ihmisiä jatkotartuntojen estämiseksi.

Mahdollisista virusmuunnoksista Keski-Pohjanmaalla ei ole vielä tietoa, eikä varmuutta ole, milloin tuloksia saadaan. Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen arvioi, että tulosten saamisessa voi mennä jopa 2-3 viikkoa.

Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa on Oysin johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan todettu viisi tartuntaa, jotka liittyvät Skellefteåsta tulleisiin suomalaisiin työntekijöihin.

Myös Oulun näytteet on lähetetty sekvensointiin, joten vielä ei ole varmuutta, onko kyseessä viruksen brittimuunnos.

9.2. kello 17.14 Korjattu otsikkoa. Tartuntojen määrä kasvoi 29:ään, ei 29:llä.

Kello 17.20. Juttuun lisätty Oulun tartuntatiedot.

Kello 21.45. Korjaus. Kaustilaisen Esari Oy:n työntekijöistä kolme sai koronatartunnan.

Kello 22.15. Korjaus. Esari Oy:ltä lähti kaksi työryhmää akkutehdastyömaalle. Toinen neljän hengen ryhmä ja toinen kolmen hengen ryhmä. Kaikki neljä ensimmäisen työryhmän jäsentä saivat koronatartunnan.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 23 saakka.

Lue seuraavaksi