Hyppää sisältöön

Suomen historian tuotteliaimpiin kuulunut studiomuusikko Heikki Laurila on kuollut

Laurila soitti kitaraa yli 7 000 levytetyllä kappaleella.

Laurila oli aikoinaan musiikkipitoisten tv-ohjelmien vakiokasvo ja levyntekijöiden luottostudiomuusikko. Kuva: Leif Öster / Yle

Suomen historian tuotteliaimpiin kuulunut studiomuusikko, kitaristi Heikki Laurila on kuollut. Asiasta kertoi STT:lle Laurilan ystävä, musiikkineuvos Seppo Hovi, joka oli saanut tiedon Laurilan vaimolta Ritva Laurilalta.

Heikki Laurila vuonna 1964. Kuva: Kerttu Forsman / Yle

Laurila oli syntynyt vuonna 1934. Muusikko kuoli tiistaina iltapäivällä Ranskan Nizzassa, jonne Laurilat muuttivat kitaristin päätettyä uransa 2000-luvun alussa.

Heikki Laurila oli Suomen työllistetyimpiä studiomuusikoita ja tuttu kasvo tv:n viihdeohjelmista usealta vuosikymmeneltä. Hänen uransa alkoi jo 1940-luvun lopulla. Kymmenen vuotta myöhemmin kitaran suosion kasvun myötä Laurila nousi yhdeksi tärkeimmistä kotimaisista kitaristeista.

Hänellä oli hienostunut ja kepeä ote soittoon, ja Laurilasta tuli nopeasti kotimaisten levytuottajien luottomuusikko.

Itse hän kertoi Ylen haastattelussa, miten studiomuusikon työ vaati tietynlaista asennetta.

– Meitä, jotka nopeimmin onnistuimme sopeutumaan äänilevyjen tekosysteemiin, käytettiin tietysti ensisijaisesti, Laurila totesi Ylen haastattelussa vuonna 2017.

Heikki Laurila tuli tutuksi tv-ohjelmista. Tässä Ritva Mustosen säestäjänä vuonna 1967. Kuva: Yle

Tekijänoikeusjärjestö Gramexin mukaan Laurila soittaa yli 7000 raidalla.

Laurila uskoi, että henkilökohtaisen suosion salaisuus liittyi asenteeseen: Laurila siirsi studiossa omat mieltymyksensä nurkkaan ja pyrki palvelemaan muusikkona tuottajan näkemystä.

Erikoista Laurilan uralla oli se, että hän oli itseoppinut kitaristi. Ainoa alan koulu oli isältä teinipoikana saatu kirjekurssi.

– Isä oli harrastajarumpali ja -laulaja. Kun kitara ilmestyi laulusäestysinstrumentiksi 1940-luvun lopulla, isä innostui. Hän hankki kitaran, tilasi kirjeopistosta soittokurssin ja ryhtyi innokkaasti opiskelemaan. Minulle hän antoi mandoliininsa, Laurila kertoi Ylen haastattelussa vuonna 2017.

Heikki Laurila tuli juttuun Ransu-koiran kanssa tv-ohjelmassa vuonna 1980. Kuva: Antero Tenhunen / Yle

Laurila jäi eläkkeelle vuonna 2000 ja lopetti samalla kitaransoiton kuin seinään. Hänet palkittiin vain hieman aiemmin Pro Finlandia -mitalilla.

Laurila muutti eläkkeelle jäätyään vaimonsa kanssa Nizzaan Ranskaan asumaan talvikausiksi. Kesät perhe vietti Sulkavalla. Laurilan vaimo on takavuosien iskelmälaulaja Ritva Mustonen. Tytär Mari Laurila tuli lapsena tunnetuksi Peppi Pitkätossu (1970) -kappaleen levyttäjänä.

Lue myös:

Kuuntele ja katsele Ylen Elävästä arkistosta:

.
.