1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Kuntavaaliehdokkaiden etsinnässä alkaa kuukauden mittainen loppusuora – katso täältä Kaakkois-Suomen ennakkoasetelmat

Puolueilla on Kaakkois-Suomessa listoillaan jo kymmeniä ehdokkaita ja lisää on tulossa.

kuntavaalit
Kuntavaalien ehdokkaiden etsinnässä alkaa nyt loppukiri
Kuntavaalien ehdokkaiden etsinnässä alkaa nyt loppukiri

Vaikka ehdokaslistat eivät vielä olekaan valmiina, näyttäisi tuleviin kuntavaaleihin löytyvän jo nyt ainakin yksi avainsana, jota kannattaa maistella muutenkin kuin luonnollisena osana vaalitulosta.

Se sana on vaihtuvuus – tarkoittipa se sitten konkaripoliitikon luopumista politiikasta tai poliitikon loikkaamista puolueesta toiseen. Molemmista tapauksista on Kaakkois-Suomesta esimerkkejä, jotka antavat oman mausteensa vaalikevään jännitykseen.

Ja juuri nyt, kuukauden mittaisen loppukirin alkaessa jännityksen voi odottaa vain kasvavan.

Puolueiden ehdokasmääristä on vaikea saada vielä täysin vertailukelpoista käsitystä helmikuun toisella viikolla,sillä eri ryhmillä saattaa olla ehdokkaiksi lupautuneita henkilöitä, joita ei kuitenkaan vielä ole virallisesti ehdolle listattu.

Mutta kiinnostavia merkkejä ilmassa joka tapauksessa on.

Perussuomalaisilla pitkät listat

Perussuomalaisten listoilla näyttää riittävän imua. Puolueessa ollaankin tyytyväisiä alkuvuoden tilanteeseen.

– Meillä on nyt ehdokkaita kaikissa alueemme kunnissa. Edellisissä kuntavaaleissa näin ei ollut, vertailee perussuomalaisten Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan vaalipäällikkö Peter Muurman, joka itsekin on ehdolla Haminassa.

Eniten puolueella on ehdokkaita on Kotkassa ja Lappeenrannassa, yhteensä 61.

Tähän mennessä julkistetuista ehdokasmääristä perussuomalaisten luvut ovat kaupunkien kärkeä yhdessä kahden muun gallupsuosikin eli sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen kanssa.

Peter Muurman sanoo luottavansa siihen, että puolueen valtakunnallinen suosio heijastuu myös kuntavaalien tulokseen.

– Mielestäni on aivan realistista odottaa, että saamme lisää edustajiamme kuntiin. Valta valtuustoissa vaihtuu, Muurman ennakoi.

Valtakunnalliseksi tavoitteekseen puolue asetti jo viime syksynä Suomen suurimman kuntapuolueen aseman.

Ylen uusimmassa, kuntavaaleissa äänestämistä ennakoivassa puoluekannatusmittauksessa kolmen kärki on SDP, Perussuomalaiset ja kokoomus – tässä järjestyksessä.

Keskustan kortit vielä piilossa

Täysin toisenlainen tilanne on Suomen keskustalla. Se on puolue, joka koko maassa on perinteisesti saanut kuntavaaleissa eniten ehdokkaita listoilleen.

Takavuosien perinteinen kuntapuolue ei kuitenkaan vielä kaikkia korttejaan paljasta. Ylen saamien tietojen mukaan menestys ehdokashankinnassa vaihtelee paikkakuntien välillä.

Ylen tuoreimman kannatusmittauksen mukaan keskusta paranteli hieman viime aikojen hiipunutta suosiotaan, mutta eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan keskustan tilanne ei silti näytä hyvältä.

– Puolue on nyt historiallisesti erittäin vaikeassa paikassa. Keskustan nousu vaatisi lähes täydellistä onnistumista kampanjoinnissa ja ehdokasasettelussa, Jokisipilä sanoi Ylelle.

Puoluekannatuskysely 11.1.2021-2.2.2021.
Yle

Ainakin Kaakkois-Suomessa keskustan ehdokasnimiä kerrottaneen helmikuun lopulla.

Myös esimerkiksi Vihreä liitto ja Vasemmistoliitto ovat julkistaneet jo useita kymmeniä ehdokkaita. Listan pituuden perusteella vihreillä näyttää olevan vetovoimaa Kouvolassa, Vasemmistoliitolla perinteiseen tapaan Kotkassa.

Äänien ottajia ja antajia

Lähestyvä vaalikevät on nostanut esiin jo nyt myös muutamia mielenkiintoisia nimiä, joiden mukana olo tai poisjäänti antaa oman säväyksensä vaaliasetelmiin.

Jännitystä riittää ainakin Lappeenrannassa, jossa kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on asettunut ehdolle. Kymäläinen muuttaa perhesyiden vuoksi Lappeenrantaan Ruokolahdelta, jossa hän on tähän asti toiminut kunnanvaltuuston puheenjohtajana.

kansanedustaja Suna Kymäläinen
Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on Ruokolahdelta muutettuaan kuntavaaliehdokkaana Lappeenrannassa.Petri Kivimäki Yle

Kunnallisten luottamustehtävien kärkipaikoilla eli puheenjohtajistossa on jo nyt luvassa vaihtuvuutta myös Kotkassa ja Haminassa.

Kotkan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Jari Elomaa on ilmoittanut, ettei asetu enää ehdolle. Samoin on kertonut kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, niin ikään kokoomuslainen Markku Saastamoinen.

Haminassa puolestaan kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Vesa Koskiaho (Ajatteleva Hamina -ryhmä) jää pois kuntavaaleista.

Eräänlaista vaihtuvuutta lienee sekin, että hiljattain Haminaan muuttanut SDP:n entinen kansanedustaja Satu Taiveaho-Virtanen ei sittenkään lähde ehdolle kuntavaaleihin, vaikka noin vuosi sitten vielä niin aikoi. Kymen Sanomille (siirryt toiseen palveluun)Taiveaho-Virtanen sanoo luopuneensa ehdokkuudesta perhesyiden takia.

Mitä tekee Liike nyt?

Yksi suurimmista vaihtuvuuteen liittyvistä kysymysmerkeistä on Liike nytin rooli. Sen kohdalla mielenkiinto kohdistuu erityisesti Haminaan.

Kaupungissa puolue ehti saada riveihinsä väkeä jo päättymässä olevalla vaalikaudella. Pari vuotta sitten kolme kokoomuksen valtuutettua siirtyi ryhmästään erottuaan myöhemmin Liike nytin riveihin.

Sittemmin Haminassa on kiinnostuttu uudehkosta tulokkaasta laajemminkin, puolueella on helmikuun alkupuolella kaupungissa 12 ehdokasta.

Kouvolassa Liike nyt onnistui saamaan riveihinsä vihreitä edustaneen, mutta sittemmin puolueesta eronneen kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtajan Juha Huhtalan.

Liike Nyt on lähdössä kuntavaaleihin myös ainakin Lappeenrannassa ja Imatralla.

Sitten loppusuoralle

Puolueet jättävät ehdokaslistansa hyväksyttäviksi maaliskuun yhdeksäntenä, listat vahvistetaan runsas viikko myöhemmin eli 18. maaliskuuta.

Sosialidemokraattien makkaranpaistopiste Kouvolan Eskolanmäessä kolme päivää ennen vaaleja, vaalit, sdp,
Tämän viime eduskuntavaaleista tutun näkymän toteutuminen on epävarmaa kevään kuntavaaleissa koronan takia. Arkistokuvassa sosialidemokraattien makkaranpaistopiste Kouvolassa keväällä 2019.Yle / Vesa Grekula

Jännitystä ja ihmeteltävää puolueissa riittää myös vaalikampanjointiin liittyen – varsinkin, jos koronatilanne estää toritapahtumien järjestämisen ja makkaratelttojen pystytyksen.

Tätäkin kaikissa puolueissa mietitään. Yhtenä pääkysymyksenä vaikuttaa olevan, millaisia sosiaalisen median vaalikampanjataitureita ehdokkaista löytyy ja kuinka helppoa tai vaikeaa äänestäjille on löytää ehdokkaansa somesta ja muualta verkosta.

Lue seuraavaksi