Hyppää sisältöön

Kysely: Olkiluodon lähialueen asukkaat eivät olleet tyytyväisiä tiedotukseen ydinvoimalan häiriöstä joulukuussa

Häiriö aiheutti säteilytason nousun voimalan sisälle ja voimalan irtoamisen sähköntuotannosta.

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen sähköntuotanto palasi reilun viikon katkon jälkeen joulukuussa normaaliksi. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Olkiluodossa joulukuussa olleen ydinvoimalan häiriötilanteen viestintä ei saavuttanut tyydyttävästi lähialueen asukkaita, käy ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin ja Säteilyturvakeskuksen tekemästä kyselystä.

Kansalaiskyselyn mukaan voimalaitoksen lähialueen vastaajat eivät olleet tyytyväisiä häiriötilanneviestintään. Heistä puolet piti viestintää heikkona tai erittäin heikkona, ja vajaa puolet ei tuntenut saavansa riittävästi tietoa.

– Tapahtuma oli harvinaislaatuinen, ja häiriötilanne ydinvoimalassa nostaa luonnollisesti viranomaisten valmiutta ja monissa ihmisissä huolta tai pelkoa. Se herätti suurta huomiota, minkä osoittaa myös se, että kyselyyn vastasi yli 3 500 ihmistä, sanoo SPEKin tutkimuspäällikkö Tuula Kekki tiedotteessa.

Lähialueen asukkaat olisivat halunneet lisää tietoa häiriötilanteen syistä ja seurauksista, turvallisuus­riskistä sekä toimenpiteistä, mitä kansalaisten tulisi tehdä säteilyonnettomuudessa ja mitä vi­ranomaiset tekivät tilanteen hallintaan saamiseksi, Kekki valottaa.

Yli puolet kyselyyn vastanneista sai tapahtumista ensitiedon median kautta. Kyselyn mukaan jopa 60 prosenttia vastaajista piti mediaa tärkeimpänä tietolähteenään.

Vastauksia kyselyyn tuli ympäri Suomea. Viidesosa vastaajista oli lähialueilta eli suurin osa asui muualla. Kysely tehtiin verkossa, ja SPEK on koonnut raportin (siirryt toiseen palveluun) vastauksista.

Tiedotteessa muistutetaan, että aineistoa ei voi pitää kattavana otoksena häiriötilanteen kohdanneesta populaatiosta.

STUK selvittänyt viestinnän sujumista ja tapahtumia

– Viestinnällisesti tilanne oli todennäköisesti haastava, koska vaaratiedottamiselle ei ollut aihetta, mutta kansalaiset ympäri Suomea ja erityisesti lähialueilla kokivat, että heidän olisi tullut saada tietoa huomattavasti nopeammin ja kattavammin esimerkiksi tekstiviestillä, arvelee SPEKin tutkija Heikki Laurikainen tiedotteessa.

Säteilyturvakeskus STUK kertoi keskiviikkona päivällä webinaarissa, mitä nyt tiedetään Olkiluodon ydinvoimalassa joulukuussa sattuneesta häiriötilanteesta. Näin häiriötilanne esityksen mukaan tapahtui.

STUK käy läpi, toimittiinko tilanteessa oikein ja missä olisi parannettavaa. Tilaisuudessa käydään läpi voimalaitoksen tilannetta, valmiustoiminnan sujuvuutta ja viestinnän onnistumista.

Tilaisuudessa on esitetty muun muassa aikajana siitä, miten nopeasti eri tietoja tapahtuneesta saatiin julkaistua.

Häiriötilanne pysäytti voimalan joulukuussa

Olkiluoto 2 -ydinvoimalassa havaittiin joulukuussa normaalia korkeampi säteilytaso, joka laukaisi reaktorin automaattisen pikasulun ja käynnisti laitoksessa valmiustilanteen. Laitos oli poissa valtakunnan verkosta useita päiviä.

Viranomaiset varautuivat isompaan onnettomuuteen ennen kuin tilanteen laajuus selvisi. Säteilyturvakeskus myönsi tuolloin, että tilanteesta tiedotettiin julkisuuteen liian hitaasti. Esimerkiksi Eurajoen kunta sai tietää asiasta vasta useita tunteja tapahtuman jälkeen.

Ydinvoima-alasta puhuttiin myös Ykkösaamun lähetyksessä. Johtaja Kirsi Alm-Lytz Säteilyturvakeskuksesta ja tutkija Ville Sahlberg VTT:stä keskustelivat Olkiluodon kakkosyksikön joulukuisesta alasajosta, Hanhikiven ydinvoimalan aikataulusta ja pienydinvoimaloista.

Ydinvoima-alasta puhuttiin keskiviikkona Ykkösaamussa lähetyksen alkupuolella.
.
.