Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain senaatti: entisen presidentin Donald Trumpin virkasyyte on perustuslain mukainen – katso videolta syyttäjien ja puolustuksen puheenvuorot

Oikeudenkäynti Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin virkasyytteestä alkoi tiistaina käsittelyllä syytteen perustuslainmukaisuudesta.

Yhdysvaltain senaatti alkoi tiistaina käsitellä maan edellisen presidentin Donald Trumpin toista virkarikossyytettä. Demokraattien hallitsema edustajainhuone nosti Trumpia vastaan syytteen kapinaan yllyttämisestä.

Oikeudenkäynnin aluksi senaatti keskusteli ja äänesti siitä, onko jo väistyneen presidentin syyttäminen senaatissa perustuslain mukaista.

Senaatti äänesti lopulta, että väistyneen presidentin syyttäminen senaatissa on perustuslain mukaista. Senaatti äänesti perustuslainmukaisuudesta äänin 56–44.

Koska senaatti äänesti odotusten mukaisesti käsittelyn puolesta, aletaan itse syytettä puida keskiviikkona.

Demokraattisenaattoreista kaikki 50 äänestivät syyteprosessin perustuslaillisuuden puolesta. Heidän lisäksi myös kuusi republikaanisenaattoria äänesti käsittelyn jatkamisen puolesta.

Oikeudenkäynti saattaa olla ohi viikon kuluessa, mutta jos osapuolet päättävät vielä tuoda käsittelyyn uusia todisteita tai todistajia, prosessi saattaa venyä.

Syytteessä on kyse loppiaispäivän tapahtumista, kun Washingtoniin kokoontuneet mielenosoittajat tunkeutuivat kongressitaloon. Senaatti oli tuolloin koolla vahvistamassa Joe Bidenin valintaa uudeksi presidentiksi.

"Syyttäjät tekivät paljon parempaa työtä"

Demokraattien joukossa käsittelyn jatkamisesta äänesti kuusi republikaanisenaattoria: Bill Cassidy Louisianasta, Susan Collins Mainesta, Lisa Murkowski Alaskasta, Mitt Romney Utahista, Ben Sasse Nebraskasta sekä Pat Toomey Pennsylvaniasta.

Romney ja Trump ovat aiemmin olleet napit vastakkain.

Romney kuvaili uutiskanava CNN:n mukaan loppiaisen hyökkäystä tuomittavaksi ja häpeälliseksi.

– Olen edelleen vakuuttunut tutkijaenemmistön keskuudessa vallitsevasta ajatuksesta, että on perustuslain mukaista pitää oikeudenkäynti virkamiestä vastaan tämän jo lähdettyä tehtävästään. Tässä tapauksessa presidentti asetettiin syytteeseen ennen tehtävän päättymistä. Se on minusta merkityksellistä ja oikeudenkäynti jatkuu, Romney sanoi.

Romneylta kysyttiin, ennakoiko äänestys oikeudenkäynnin tulosta.

– En voi mitenkään ennustaa sitä, hän vastasi.

Cassidy kertoi CNN:lle, että hän muutti mieltään tiistain puheenvuorojen jälkeen ja äänesti käsittelyn puolesta. Hän perusteli päätöstään sillä, että Trumpin lakimiesten puheenvuorot eivät olleet vakuuttavia tai järkeviä.

– Jos olen puolueeton valamies, joka yrittää tehdä päätöstä esitettyihin faktoihin perustuen, syyttäjät tekivät paljon parempaa työtä, kertoo Cassidy.

CNN:n lähteiden mukaan Trump ei ollut tyytyväinen puolustustiiminsä suoritukseen tiistaina. Lähteiden mukaan tämä oli odotettavissa, sillä Trumpin tiimi saatiin kokoon hieman yli viikko sitten.

Trumpin kerrotaan karjuneen pettyneenä samalla, kun Trumpin lakimies Bruce Castor esitti puheenvuorossaan mutkikkaita väitteitä, jotka eivät pysyneet linjassa Trumpin puolustuksen argumentoinnin kanssa.

Trumpin liittolaisten kerrotaan myös menneen hämilleen, kun Trumpin lakimiehet vaihtoivat puheenvuorojensa järjestystä viime hetkellä.

– Vaihdoimme järjestystä, koska syyttäjä piti niin hyvän puheenvuoron, Castor kertoo CNN-kanavan haastattelussa.

David Schoen oli alkuperäisten suunnitelmien mukaan ensimmäisenä vuorossa, mutta Castor aloittikin ensin.

Syyttäjänä toimiva demokraatti: Ei tammikuun poikkeusta

Oikeudenkäynnin aluksi puheenvuoron sai käsittelyn johtavana syyttäjänä toimiva demokraattien kongressiedustaja Jamie Raskin, joka on aiemmin työskennellyt perustuslakiin erikoistuneena oikeustieteen professorina.

Raskin perusteli, että perustuslain tulkintaan tulisi uusi “tammikuun poikkeus”, jos presidenttiä ei voisi syyttää virkarikoksesta enää kauden päätyttyä. Raskin totesi, että presidentin virkavala sitoo häntä kautensa ensimmäisestä päivästä viimeiseen.

Trump-oikeudenkäynnin syyttäjinä toimivat kongressiedustajat siirtyivät edustajainhuoneesta senaattiin Jamie Raskinin johdolla Washingtonissa tiistaina. Kuva: Rod Lamkey / AOP

Raskin myös näytti senaatille videokoosteen tammikuun 6. päivän tapahtumista. Trump kehottaa kannattajiaan kävelemään kanssaan kongressitalolle. Mielenosoittajien joukossa kuvatuissa videoissa ihmiset muun muassa huutavat “vallatkaa kongressi” ja solvaavat poliiseja.

Lisäksi videokoosteessa oli paljon materiaalia kaaoksesta kongressitalon sisällä: Väkijoukko yrittää tunkeutua väkivalloin edustajainhuoneen istuntosaliin ja edustajat evakuoidaan.

Voit katsoa videon esimerkiksi CNN:n uutissivujen (siirryt toiseen palveluun) kautta. Video sisältää osittain väkivaltaista materiaalia.

Lisäksi Raskin ja muut syyttäjinä toimivat demokraattiedustajat kävivät läpi perustuslain kirjauksia ja aiempia virkasyytetapauksia. Syyttäjät puhuivat vajaat kaksi tuntia, ja sitten puolustus sai puheenvuoron.

Trumpin puolustus: Senaatti voi erottaa vain istuvan presidentin

Trumpin puolustustiimistä puhui asianajaja Bruce Castor, entinen syyttäjä Pennsylvanian osavaltiosta. Castor sanoi puheenvuoronsa aluksi, että Trumpin edustajat tuomitsevat loppiaispäivän väkivaltaisuudet. Castorin mukaan ihmisille on luonnollista pyrkiä löytämään syyllinen ja kongressiin tunkeutuneet on saatava vastuuseen teoistaan.

Castor myös sanoi pitävänsä virkasyytettä puhtaan poliittisena sekä muodollisesti puutteellisena. Hänen mukaansa edustajainhuoneen demokraatit yrittävät vain hankkiutua Trumpista eroon poliittisena kilpailijana.

Demokraattien puheet tammikuun poikkeuksesta ovat Castorin mukaan "hölynpölyä". Hänen mielestään on selvää, että senaatin valtuudet virkasyytteen käytössä ulottuvat vain istuvaan presidenttiin.

Lue täältä, miten kongressihyökkäys eteni: Trump kehotti kannattajiaan olemaan villejä ja siitä seurasi historiallinen mellakka, joka eteni näin

Mielenosoittajat Yhdysvaltain kongressissa 6.1.2021
Mielenosoittajat tunkeutuvat Yhdysvaltain kongressirakennukseen 6.1.2021

Kongressihyökkäystä edelsi Trumpin puhe, jossa hän toisti väitteensä vilpistä presidentinvaalissa sekä kehotti yleisöään taistelemaan ja marssimaan kongressitalolle. Senaatin tehtävänä on päättää, kuinka paljon Trump oli vastuussa sitä seuranneista tapahtumista.

Oikeudenkäynnissä syyttäjinä toimii joukko demokraattien kongressiedustajia, ja Trumpia puolustaa asianajajatiimi. Senaattorit puolestaan toimivat valamiehistönä.

Trumpin tuomio edellyttäisi kahden kolmasosan enemmistöä eli kaikkien demokraattisenaattorien lisäksi 17 republikaanin pitäisi äänestää sen puolesta. Demokraatit ovat ajaneet Trumpille myös kieltoa asettua enää ehdolle liittovaltion vaaleissa.

Lue myös:

Yhdysvaltain senaatti alkaa tänään syynätä Trumpin kapinasyytettä – seitsemän kysymystä ja vastausta virkarikosoikeudenkäynnistä

Georgian vaaliviranomaiset aloittavat tutkinnan Donald Trumpin puheluun liittyen – Trump painosti muuttamaan vaalitulosta