Hyppää sisältöön

Myanmarissa väkivaltaisin päivä vallankaappauksen jälkeen – poliisi hajottanut väkijoukot kumiluodein ja vesitykein

Poliisin otteet ovat koventuneet. Tänään myös Aung San Suu Kyin puolueen päämaja ratsattiin.

Sotilasvallan vastustajat ovat uhmanneet mielenosoituskieltoa muun muassa Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa. Kuva: Ye Aung Thu / AFP

Myanmarissa useita ihmisiä on loukkaantunut mielenosoittajien ja poliisin yhteenotoissa. Sotilasvallan vastaisia mielenosoituksia on ollut muun muassa maan suurimmissa kaupungeissa Yangonissa ja Mandalayssa sekä pääkaupungissa Naypyidawissa.

Tiistai on ollut toistaiseksi väkivaltaisin päivä reilu viikko sitten tehdyn sotilasvallankaappauksen jälkeen.

Sotilaat kaappasivat vallan presidentti Aung San Suu Kyiltä. Suu Kyi ja joukko muita siviilivallan edustajia on ollut vallankaappauksesta lähtien pidätettyinä.

Mielenosoittajat ovat tulleet kaduille siitäkin huolimatta, että mielenosoitukset ovat laittomia. Osiin suurimpia kaupunkeja on lisäksi määrätty ulkonaliikkumiskieltoja.

Poliisi on hajottanut mielenosoituksia vesitykein ja kumiluodein. Yhteenotoissa on loukkaantunut useita ihmisiä, joista osan vammat ovat vakavia.

Mielenosoittajat suojautuvat suurilla muoveilla poliisin vesitykkejä vastaan. Kuva: Sai Aung Main / AFP

Ratsia puoluetoimistoon

Sosiaaliseen mediaan ladatuissa kuvissa näkyy, kuinka poliisi on käyttänyt joukkojen hajottamiseen myös rajusti voimaa ja piessyt mielenosoittajia muun muassa patukoilla.

Uutistoimisto AP kertoo myös, kuinka sosiaalisessa mediassa raportoidaan tapauksista, joissa poliisi olisi ampunut kovilla panoksilla väkijoukkoihin ja ihmisiä olisi saanut surmansa. AP:n mukaan näitä tietoja ei ole voitu vahvistaa luotettavista lähteistä.

Poliisi on tehnyt tänään myös ratsian Aung San Suu Kyin NLD-puolueen päämajaan. Toista kymmentä poliisia tunkeutui iltahämärissä puolueen tiloihin Yangonissa.

.
.