1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Vaasan kaupunginsairaalassa valmiudet myös koronaosaston avaamiselle

Jos koronaosasto avataan, sinne tuotaisiin jatkohoitoon Vaasan lisäksi myös Maalahden, Mustasaaren ja Vöyrin alueen asukkaita.

Koronavirus
Vaasan pääterveysasema
Vaasassa varaudutaan avaamaan oma osasto koronapotilaille.Hans-Mikael Holmgren / Yle

Vaasan kaupunginsairaalassa varaudutaan avaamaan osasto yhdeksän tiloihin koronapotilaiden jatkohoitoon tarkoitettu osasto. Osasto yhdeksältä on siirretty jo potilaita muille osastoille, ja koronayksikköä on varustettu hoitotarvikkeilla.

– Olemme aloittaneet toimet yksikön käyttöönottamiseksi, mutta sitä ei ole vielä tarvinnut miehittää, eikä potilaita ottaa sisälle, toteaa Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta.

Kaukoranta arvioi, että koronaosasto avataan lähiviikkoina, jos tartunta- ja potilasmäärät jatkuvat nykyisen kaltaisina.

Kaukoranta muistuttaa, että keskussairaalan petipaikat ovat rajalliset ja että keskussairaalan on hoidettava koronapotilaiden lisäksi muu normaali erikoissairaanhoito ja kiireelliset, päivystykselliset hoidot.

– Joka päivä tapahtuu sydäninfarkteja ja liikenneonnettomuuksia. Nämä potilaat tarvitsevat hoitoa. Kun koronapotilaita tulee enemmän, heidät pyritään siirtämään mahdollisiman varhaisessa vaiheessa keskussairaalasta perusterveydenhuoltoon, jos heidän tilansa sen vain sallii.

Valmius myös Kristiinankaupungissa ja Pietarsaaressa

Kaupunginsairaalan koronaosastolla hoidettaisiin Vaasan lisäksi myös Maalahden, Mustasaaren ja Vöyrin asukkaita. Osaston hoitopaikoille sijoitettaisiin ne koronapotilaat, jotka eivät tarvitse enää erikoissairaanhoitoa, mutta eivät tule toimeen kotonakaan tai vakituisessa hoitopaikassaan.

– Tämä olisi käyttöönotettaessa sairaanhoitopiirin keskisen alueen kohorttioyksikkö. Olemme varautuneet tällaisen osaston avaamiseen jo keväästä lähtien.

Kristiinankaupungissa ja Pietarsaaressa on olemassa vastaavat suunnitelmat koronayksikköjen avaamisesta.

Vaasan keskussairaalassa puolestaan arvioidaan nyt päivittäin oman osaston avaamista erikoissairaanhoitoa vaativille koronapotilaille.

Tartuntoja nuorilla ja perheissä

Vaasan sairanhoitopiirin tiistaina kertomasta 17 uudesta koronavirustartunnasta 13 todettiin Vaasassa asuvilla.

– He ovat pääasiassa nuoria ja nuoria aikuisia. Perhetartuntoja on paljon.

Vaasan hoivakodeissa tartuntatilanne on hellittämässä.

– Attendon Kaarlentuvalla toivutaan hiljalleen. Siellähän tartunnan sai kaikkiaan 12 asukasta ja kaksi henkilökuntaan kuuluvaa. Kehitysvammaisten palveluyksikössä Kivikodossa on hoitohenkilökunnalla ollut tartuntoja. Siellä on testattu kaikki asukkaat ja koko henkilökunta, Heikki Kaukoranta selvittää.