Hyppää sisältöön

Suomeen rakennetaan uusi jättivarasto – Transvalin johtaja: Yritykset ovat alkaneet varautua koronan kaltaisiin poikkeustilanteisiin

Sipooseen rakennettava varasto on yli neljän jalkapallokentän kokoinen ja se työllistää 100 ihmistä.

Logistiikkayhtiö Transval rakennuttaa Sipooseen uuden jättivaraston. Kuva on yhtiön Vantaalla sijaitsevasta varastosta. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Logistiikkayhtiö Transvalin jättivarasto on uusin logistiikan suurinvestointi Suomessa. Rakennustyöt Sipoon Bastukärnäsissä on jo aloitettu ja varaston pitäisi valmistua ensi vuoden aikana.

Transvalin johtaja Sakari Kiiskinen kertoo, että rakenteilla oleva uusi varasto on yli neljän jalkapallokentän kokoinen.

Kiiskisen mukaan normaalin arjen ja sesonkituotteiden varastoinnin lisäksi yritykset ovat nyt alkaneet varatua aiempaa enemmän koronan kaltaisiin suurempiin poikkeustilanteisiin.

– Yritysten on hyvä varmistaa varastointipuskurin riittävyys ja tuotteiden saatavuus myös poikkeustilanteissa. Kysyntäpiikeissä yritykset tarvitsevat tuotteilleen merkittävän määrän enemmän tilaa kuin normaalissa arjessa, Kiiskinen sanoo.

Kiiskisen mukaan ajatus on, että tuotteita löytyy nimenomaan Suomessa sijaitsevista varastoista, jotta riippuvaisuus tuonnista poikkeusolojen aikana vähenee.

Sipoon kehitysjohtaja: Työpaikat erittäin tervetulleita

Sipooseen rakennettavan varaston tilat on suunniteltu erityisesti maahantuonti-, elintarvike- tukku- ja vähittäiskaupan tarpeisiin. Sipoon varastoon ei ole tulossa vaarallisten aineiden varastointia.

Sipoon kehitysjohtajan Pirjo Sirenin mukaan Transvalin varastohanke on yksi merkittävimmistä investoinneista viime vuosina. Sipooseen nouseva varasto tuo heti valmistuttuaan töitä 100 työntekijälle, mutta varastorakennuksen henkilöstön tilat on suunniteltu 150 työntekijälle, joten uusia logistiikan alan työpaikkoja voi olla luvassa enemmänkin.

– Työpaikat ovat lämpimästi tervetulleita, Siren iloitsee.

Kiiskinen: Yritykset vuokraavat vilkkaasti varastotilaa

Transvalin johtajan Sakari Kiiskisen mukaan yritykset vuokraavat nyt vilkkaasti varastotilaa oman varaston rakentamisen sijaan. Suomessa toimivien yritysten logistiikan ulkoistusasteen ennakoidaan nousevan 10 vuoden aikana noin 20 prosenttia. Ulkoistusten markkina-arvoksi arvioidaan jopa 100 miljoonaa euroa.

Noin 40 miljoonan euron varaston rakennuttaa siis Transval, jonka emoyhtiö on Posti. Transval vuokraa varastotilaa eri yrityksille.

– Yrityksillä on tarve tehokkaille, monipuolisille ja ympäristövastuullisille varastointipalveluille, Kiiskinen summaa.

Uuden varaston rakennuttamisessa investoidaan kaksi miljoonaa euroa vihreän energian ratkaisuihin. Rakennuttamisessa tehdään valintoja huomioiden rakennuksen energiatehokkuus sekä hiilidioksidipäästöt. Esimerkiksi rakennuksen lämmityksessä hyödynnetään maalämpöratkaisuja ja sähkön tuotannossa aurinkoenergiaa.

Lue myös:

.
.