Hyppää sisältöön

Uuden Nova-sairaalan kustannukset paisuivat raportin mukaan salaa kuin pullataikina – Kunnanjohtajat vihoissaan: "Sairaanhoitopiirin hallituksen tulee tehdä johtopäätökset"

Rakennushanke ylitti talousarvion yli 50 miljoonalla eurolla.

Yhteensä uuden sairaalan hinnaksi tulee noin 554 miljoonaa euroa. Kuva: Heli Kaski / Yle

Keski-Suomen kunnanjohtajat ovat tuohtuneet pahan kerran sairaanhoitopiirille Jyväskylään pystytetyn Keski-Suomen uuden Nova-sairaalan kustannusarvion ylittymisestä.

Rakennushanke ylitti talousarvion yli 50 miljoonalla eurolla. Ylitys on yli 10 prosenttia alkuperäisestä kustannusarviosta. Kunnille tieto ylityksestä tuli samaan aikaan, kun urakoitsija luovutti valmiin kohteen sairaanhoitopiirille lokakuun lopussa 2020.

– Ennen kaikkea olemme ihmeissämme siitä, että miten tuo ylitys on tullut niin yllättäen, sanoo Keski-Suomen kunnanjohtajien puheenjohtaja, Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen.

Kunnanjohtajien kokous käsitteli kokouksessaan tiistaina ulkopuoliselta tilattua Novan rakennuskustannusten arviointiraporttia.

Raportin johtopäätöksissä todetaan, että että investointibudjetissa ei ollut lähtökohtaisesti otettu riittävästi huomioon mahdollisia muutos- ja lisätyökustannuksia.

Budjetista puuttuivat kokonaan esimerkiksi hintariskit, taidehankinnat ja päätelaitteet. Suunnitelmat ja sopimukset täsmentyivät vasta hankkeen aikana, ja osa suunnitelmista tehtiin kahteen kertaan. Kaikista edellä mainituista syntyi lisäkustannuksia.

Raportin mukaan sairaanhoitopiirillä oli tieto kustannusylityksistä jo alkusyksystä 2018. Sen jälkeen hankkeen dokumentoitu raportointi ja seuranta harventuivat oleellisesti.

Varsinaisista väärinkäytöksistä ei kuitenkaan ole Mäkisen mukaan ole ollut kyse.

– Väärinkäytöksiä tai sellaista, että olisi jotenkin huijattu, ei ole tullut tietoon, eikä sellaista ole kauheasti epäiltykään. Pikemminkin on kyse siitä, että on suljettu silmät kustannustoteumalta, Mäkinen sanoo.

Kokouksessa todettiin yksimielisesti, että raportissa kuvatut seikat ovat lisänneet epäluottamusta jäsenkuntien ja sairaanhoitopiirin välillä. Raportin mukaan omistajakunnat edellyttävät nyt, että sairaanhoitopiirin hallituksen tulee "tehdä johtopäätökset ja toimenpiteet" luottamuksen palauttamiseksi.

– Tästä rakennushankkeesta on otettava opiksi, eikä vastaavia tilanteita saa enää tulla. Sairaalahankehan ei ole vielä täysin ohitse, Mäkinen sanoo viitaten käynnissä olevaan kymmenien miljoonien tietojärjestelmähankintaan.

Mäkisen mukaan sairaanhoitopiirin hallituksen pitää myös itse pohtia, millaisiin toimiin se ryhtyy luottamuksen palauttamiseksi.

Juttua täydennetty Matti Mäkisen kommenteilla 10.2. klo 10.00.

.
.