Hyppää sisältöön

Päijäthämäläisissä päiväkodeissa lisätään kasvisruokaa osana tutkimusta: tarkoituksena arvioida ruuan terveys- ja ilmastovaikutuksia

Lopullinen päämäärä on kehittää kasvissyöntiä lisäävä malli Suomen päiväkodeille.

Pienten lasten ruokatottumukset ja -mieltymykset muodostuvat aika varhain. / kuvituskuva Kuva: Mira Pelo / Yle

Päijät-Hämeen päiväkodeissa kokeillaan kasvisruuan lisäämistä osana nelivuotista tutkimusta.

Yhteistyöhankkeessa muokataan päijäthämäläisiin päiväkoteihin ruokaa valmistavien ruokapalveluiden ruokalistoja ja annetaan ruokakasvatusta päiväkotilapsille. Tutkimuksessa arvioidaan kasvisruokapainotteisemman ruuan terveys- ja ilmastovaikutuksia. Lapsilta otetaan tutkimuksissa verikokeita, joilla seurataan, miten ruokavalion muutos vaikuttaa ravitsemustilaan ja terveyteen.

Tarkoituksena on kehittää malli Suomen päiväkodeille, jotta niissä pystytään lisäämään kasvisten syöntiä. Tällä hetkellä 3–6-vuotiaat suomalaislapset syövät lihaa ja juovat maitoa reilusti yli sen määrän, mikä olisi hyväksi terveyden ja ilmaston kannalta.

.
.