1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhustenhoito

Vanhusten hoitoyksiköissä on pula hoitajista – "Tämä on Lapissakin iso haaste, jotta lakia pystytään tulevaisuudessa noudattamaan"

Toistaiseksi Lapin hoitoyksiköistä suurin osa pysyy hoitajamitoituksessa lain vaatimalla tasolla, mutta tilanteen pelätään huonontuvan jo hyvinkin pian.

vanhustenhoito
Gamla händer. Armar som lutar sig mot ett bord, lite med händerna i kors.
Lakimuutos vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköiden hoitajamitoituksesta tuli voimaan viime lokakuussa.Mostphotos

THL:n keskiviikkona julkaiseman selvityksen mukaan Lapissa lähes kaikki vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköt täyttivät lakisääteisen henkilöstömitoituksen viime marraskuussa. Tiedot kerättiin kolmen viikon seurannassa.

Keskimäärin Lapin yksiköissä oli 0,66 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohden, kun lakisääteinen vähimmäismitoitus viime vuoden lopulla oli 0,5 hoitajaa asiakasta kohti.

Lakiuudistus vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköiden hoitajamitoituksesta tuli voimaan viime lokakuussa. Välitöntä hoitotyötä tekevien hoitajien vähimmäismitoitusta nostetaan portaittain 0,7:ään vuoteen 2023 mennessä.

Tänä vuonna yhtä vanhusta kohden on välittömässä hoitotyössä oltava vähintään 0,55 hoitajaa ja tukitöissä, kuten siivouksessa sekä ruoka- ja vaatehuollossa on oltava erilliset resurssit.

THL:n aineiston mukaan Lapissa hoitajia oli selvityksen aikaan marraskuussa liian vähän Kemin Palvelukoti Nestorissa, Simossa Oulunkaaren kuntayhtymän kahdessa palvelukodissa sekä Esperin Hoivakodissa Sodankylässä.

Hoitajista on pulaa jo nyt, saati parin vuoden päästä

Pula lähi- ja sairaanhoitajista on riski hoitajamitoituksen toteutumiselle Lapissa, kuten muuallakin maassa.

Jo nyt vanhusten hoitoyksiköissä on rekrytointiongelmia ja pätevien sijaisten saaminen akuuttiin työvoimatarpeeseen, kuten sairaus- ja vuosilomien paikkaamiseen on työlästä monissa kunnissa. Esimerkiksi Kemissä ja Rovaniemellä.

Toistaiseksi Lapin kunnissa on pääsääntöisesti pysytty riittävän henkilökunnan määrässä lain vaatimalla tasolla, mutta tilanne voi muuttua oleellisesti, kun vähimmäismitoitus nousee 0,7:ään parin vuoden sisällä.

Huoli hoitajien riittävyydestä vaivaa lähes jokaista kuntaa.

– Tämä on Lapissakin iso haaste, jotta lakia pystytään tulevaisuudessa noudattamaan. Meillä on muuta maata enemmän ikääntynyttä ja ikääntyvää väestöä, ja poismuutto Lapista näyttää poimivan erityisesti nuoria naisia, sanoo sosiaalihuollon ylitarkastaja Päivi Salminen Lapin aluehallintovirastosta.

Päivi Salmisen mukaan keinoja työvoiman saamiseksi ja pitämiseksi on mietittävä laajasti. Salminen tähdentää, että opiskelupaikkoja on saatava lisää ja tarpeeksi lähelle opiskelijoita, myös nuorten miesten houkuttelemiseen alalle on alettava panostaa nykyistä enemmän.

– Hoivan ja työntekijöiden riittävyydestä on kaikkien syytä olla huolissaan ja miettiä siihen ratkaisuja.

Lue seuraavaksi