Hyppää sisältöön

Miljonääri aikoo rakennuttaa Joroisiin oman "Löylyn" ja luksusmökkikylän – kunta toivoo nousevansa matkailukartalle

Rakennuslupa on myönnetty myös sisäurheiluhallille sekä pesulalle hotellitekstiilejä varten.

Joroisten keskustasta on noin 20 kilometrin matka Kaitaisten kylälle, jonne rakentamista suunnitellaan. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Liikemies, miljonääri Pekka Viljakaisen luotsaama Ahopelto Forest Suites suunnittelee Joroisiin luksusmökkikylää. Etelä-Savon ely-keskus on myöntänyt hankkeeseen yli miljoona euroa maaseudun yritystukea.

Viljakainen vahvistaa yhteyshenkilönsä kautta, että tarkoituksena on rakentaa laadukasta majoitustoimintaa. Idean hankkeeseen Viljakainen sai, kun hänen luonaan käyneet ulkomaiset ja kotimaiset vieraat kyselivät toistuvasti paikkakunnan majoitusmahdollisuuksista.

Luksusmökit on suunnattu niin kotimaisille kuin ulkomaisille matkailijoille, jotka toivovat, että mökistä löytyvät kaikki tarvittavat varusteet aina kalastustarvikkeita myöten.

Viljakainen tunnetaan Venäjän hallituksen neuvonantajana sekä sijoittajana ja bisnesenkelinä. Kotimaassa Viljakainen on viime aikoina sijoittanut esimerkiksi Varkaudessa sijaitsevaan kalankasvattamoon.

Ely-keskukseen toimitetusta hankesuunnitelmasta selviää, että Joroisiin Pihlasjärven rantamaisemiin suunnitteilla on 10 huvilaa, jotka sijoitetaan eri puolille reilun 10 hehtaarin puutarhaa ja Pihlasjärven rantaa.

Sauna- ja klubirakennus sekä sisäurheiluhalli sisältyvät suunnitelmaan

Samalla alueella, jonne luksusmökkikylä nousee, on jo entuudestaan Georgios Voittajan tsasouna. Sen Viljakainen on rakennuttanut vuonna 2013.

Uudisrakentamissuunnitelmaan kuuluu sauna- ja klubirakennus, jonka hankenimi on Löyly-Joroinen. Alueelle rakennettaisiin myös sisäurheiluhalli. Suunnitelmissa on myös pesula hotellitekstiileille.

Hankkeen yhteydessä aiotaan laajentaa paikalla jo olevan kahvila-ravintolan keittiötä noin 50 neliömetrin verran. Tämä mahdollistaa ympärivuotisen ravintolatoiminnan.

Hankesuunnitelmasta selviää myös, että tilojen suunnittelussa pyritään kansainvälisessä luokituksessa neljän tai viiden tähden tasoon.

Georgios Voittajan tsasounan vihki vuonna 2013 käyttöön Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo. Kuva: Adam Bellgrau / Yle

Rakentamisen mahdollistava ranta-asemakaava alueelle on vahvistettu vuonna 2020. Rakennusoikeutta on yhteensä tuhat kerrosneliömetriä.

Kunta on jo myöntänyt rakennusluvat. Rakennuslupahakemuksista selviää, että lähes kaikki kaavan mukainen rakennusoikeus tulee käyttöön.

– Tällä on iso merkitys kunnan matkailun kehittämisen kannalta. Kunnassa on ollut pula tasokkaasta mökkimajoituksesta etenkin Finntriathlonin ja Joroisten musiikkipäivien aikaan, toteaa tekninen johtaja Petri Miettinen Joroisten kunnasta.

Miettinen arvioi, että hanke voi nostaa kunnan matkailukartalle uudella tavalla.

– Joroinen ei ole profiloitunut matkailukuntana samalla tavalla kuin muut lähikunnat, kuten Rantasalmi, Sulkava ja Puumala, vaikka myös Joroinen on Saimaan rannalla.

Kunta toivoo matkailurakentamisen tuovan kuntaan paitsi lisää matkailijoita, myös uusia sijoittajia.

– Meillä on Kartano-Golfin suunnalla kaavoitettu paljon loma-asutusta, joka ei ole vielä toteutunut. Nyt näkyy viriämistä myös sillä suunnalla. Toivotaan, että tämä hanke saa muitakin investointeja liikkeelle, toteaa Miettinen.

Lue myös: