Koulujen abiturientit aloittavat torstaina lukulomansa ennen kuukauden päästä alkavia ylioppilaskirjoituksia. Nyt he juhlivat siis penkkareita eli penkinpainajaisia, mihin kuuluu perinteisesti muun muassa karkkien heittelyä lakanoilla koristelluilta rekkalavoilta.
Tänä vuonna kaikki on toisin. Suurin osa kaupungeista on kieltänyt ajelut, monet kunnat ovat myös peruneet penkkarit. Joissakin kunnissa penkkarit on siirretty tai järjestetään pienimuotoisesti ilman yleisöä koulun sisäisenä tilaisuutena.
Lyhyellä varoitusajalla järjestettävät penkkarit ovat työllistäneet monia abeja kokonaisiksi päiviksi. Päivästä odotetaan mieleenpainuvaa kaikesta huolimatta.

Rekka-ajon puuttuminen ei pilaa päivää, sanovat porilaiset abit
Porissa kipakassa, mutta aurinkoisessa pakkassäässä koulun pihalla lentelivät karkit nuoremmille vuosiluokille.
Abit olivat järjestäneet myös taukojumppaa macarenan tahtiin. Muutamat abit arvelivat lähtevänsä myöhemmin päivällä torille heittelemään karkkeja yleisölle, vaikka ajelulle ei päästäkään.
- Katso tallenne porilaisabien riehasta Yle Areenassa tai klikkaamalla jutun pääkuvaa. Tunnelmia Porin suomalaisen yhteislyseon lukion pihalla seurasivat toimittaja Kasper Heimolehto ja kuvaaja Jari Pelkonen.
Useille abeille perinteisten penkkareiden peruminen oli valtava pettymys.
– Jotkut hyväksyvät ja ymmärtävät sen, että korona rajoittaa todella paljon. Itselläni on vienyt aikaa asian hyväksyminen, Anni Ketola kertoo.
Milla Luoma kertoo aavistelleensa jo viime syksynä peruuntumisen olevan edessä. Se ei kuitenkaan ole pois yhteiseltä kokemukselta. Tiia Lindgren on puolestaan pienestä asti katsonut penkkarirekkojen ajavan koulun ohi. Kauan odotetut penkkarit jäävät nyt kokematta.
Nuorten naisten tavoitteena on kuitenkin pitää yllä positiivista menoa eikä jäädä synkistelemään rekka-ajon puuttumista.

Abirekkojen kyljistä tutut julisteet ovat myös työn alla. Niitä käytettiin kuvausseinänomaisesti koulun käytävillä.
Moni perinne pysyy siis kaikesta huolimatta käynnissä.
– Meillä on perinteisesti aina valittu joka luokalta gentleman ja vallasnainen, jotka julkistetaan tutusti abien kahvituksessa. Ainoa muutos on, ettei salissa ole mitään ohjelmaa vaan sitä striimataan jokaiseen luokkaan, Annika Salonen täydentää.

Tampereella striimattiin juhlashow ja heiteltiin karkkia pihalla
Myöskään Tampereella perinteisiä penkkariajeluja ei tänä vuonna järjestetty. Kalevan lukiossa ohjelmana abeille kuitenkin oli yhteinen aamupala, juhlasalista striimattu abishow ja karkkien heittelyä lukion pihalla.
Sekä Karoliina Nieminen että Kreeta Karhumaa ovat molemmat kiitollisia siitä, että penkkarit saatiin järjestettyä, vaikkakin hieman erilailla kuin yleensä.
– Minua ei penkkariajelun peruuntuminen harmittanut, sillä en tavallaan tiedä, mistä jään paitsi, Nieminen sanoo.

Nieminen ja Karhumaa pukeutuvat ystäviensä Rebekka Kenttämiehen, Linnea Sauramäen ja Riina Makkulan kanssa pääministeri Sanna Mariniksi.
– Ensin ajattelimme olla hallituksen viisikko, mutta päädyimme I'm with Sanna -teemaan, Karhumaa kertoo.
Penkkariasuun kuuluu musta v-aukkoinen jakku, mustat housut ja vähän koruja.
– Hiuksissa on Marinille tyypilliset kiharat ja silmissä vahva rajaus.

Helsinkiläislukioiden virtuaalipenkkareissa irvistellään puolin ja toisin
Abien koulutyön päättymisjuhlia, penkkareita on vietetty Suomessa jo yli sata vuotta. Penkinpainajaisiin liittyvät ajelut alkoivat sodan jälkeen helsinkiläisabiturienttien rekiretkinä koululta ravintolaan ja levisivät sittemmin kaikkialle Suomeen. Hevosilla abeja sen sijaan on ajelutettu jo ennen autojen yleistymistä.
– Tämä on todella poikkeuksellinen tilanne. Sotien jälkeen ei ole koskaan jouduttu perumaan penkkareita ennen tätä kevättä, sanoo Suomen Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Emilia Uljas.
Liiton ohjeen mukaan penkkareiden peruuttaminen on oltava ehdottomasti viimeinen vaihtoehto (siirryt toiseen palveluun). Perinne on niin tärkeä abeille, että siirtäminenkin on Uljaan mukaan parempi vaihtoehto kuin kokonaan peruuttaminen.

Helsingissä penkkarit on siirretty verkkoon, mutta mahdollinen yhteistilaisuus järjestetään myöhemmin keväällä, jos koronatilanne sen sallii. Sitä suunnitellaan abien kanssa yhdessä.
– Tämä oli pitkänlinjan lukioihmiselle kova päätös, mutta meillä ei epidemiologisen tilanteen vuoksi ollut muuta vaihtoehtoa kuin päätyä tähän, sanoo lukiokoulutuksen päällikkö Harri Korhonen Helsingin kaupungilta.
Korhosen mukaan useilla kouluilla on kuitenkin virtuaalisia penkkareita.
– Abivideoita on kuvattu, myös opettajilla on joissakin lukioissa tarkoitus tehdä lempeää takaisin irvistelyä verkossa.
Virtuaalista penkkariohjelmaa toteuteaan ainakin Kuvataidelukiossa, Medialukiossa sekä Alppilan, Vuosaaren ja Etu-Töölön lukioissa.
Korhonen ymmärtää abien harmin, mutta vetoaa toimimaan vapaa-ajalla edelleen vastuullisesti.
– Jos vapaa-ajalla saa koronatartunnan, kaikki lukioiden toimintaan liittyvät rajoitukset menettävät merkityksensä. Tavoitteena on, että pääsette kirjoittamaan, saatte hyvät tulokset ja pääsette toivomaanne jatko-opiskelupaikkaan.

Janakkalan abit tyytyivät pitsaan ja pukuhassutteluun
Janakkalan Turengin lukion abit viettivät viimeistä koulupäiväänsä pukeutuen ja hassutellen vain pienellä porukalla.
Varsinkin abiristeilyjen peruuntuminen kirvelytti Milla Mettästä, koska ei päässyt luomaan abivuoden muistoja, kuten aiemmat ikäluokat.
– Päätimme kuitenkin, että jos pitäisimme pienet keskenämme, että pukeudumme vain omaksi iloksi, kun ei täällä koululla ole ketään muitakaan kuin me, joille näyttää, kertoo Maria Hirvimäki.

Joona Hakamäen mukaan oli odotettavissa, ettei mitään pystytä järjestämään, joten penkkaririehan peruuntumiseen ehti tottua.

Abit pyysivät rehtorilta, että koulu kustantaisi paikalle pitsat, koska pienen lukion opiskelijat olivat koolla viimeistä kertaa. Paikalla keskiviikkona oli kaikkiaan noin 50 lukiolaista.
"Tilaamme kavereiden kanssa oravapuvut Yhdysvalloista"
Imatran yhteislukion abeilla Emmi Elolla ja Sebastian Tiilikalla on luja usko siihen, että penkkarit pystytään järjestämään uuden suunnitelman mukaisesti huhtikuun puolivälissä.
– Tottakai, pitää olla satavarma, että se toteutuu. Ei se muuten toteudu, Tiilikka sanoo painokkaasti.
He eivät ole kuulleet, että kukaan koulukavereista aikoisi nyt juhlistaa lukuloman alkua vaihtoehto-penkkareiden merkeissä.
– Kukahan sen muuten keksi, että penkkarit siirretään, Tiilikka miettii.
– Se olin mie! Minä sitä ehdotin, huudahtaa Elo vieressä.

Molemmat kertovat olevansa todella iloisia päätöksestä, ettei penkkareita ole Imatralla peruttu kokonaan.
– Penkkarit on asia, jota olen odottanut koko lukion ajan, ja jo ennen kuin menin lukioon. Se on jotain, minkä haluaa itse kokea, Elo sanoo
– Käy sääliksi niitä lukiolaisia, jotka ei saa penkkareita ollenkaan. Onneksi täällä Imatralla tilanne on vähän parempi, että voidaan kuitenkin myöhemmin keväällä järjestää. Silloin on rekan lavalla lämpimämpääkin, Tiilikka jatkaa.
Kansainvälisellä IB-linjalla opiskelevaa Eemeli Solosta huolettaa penkkareiden siirtymisessä eniten se, että uusi ajankohta sattuu hyvin lähelle kuntavaaleja. Solonen on vaaleissa ehdokkaana.

Lappeenrannassa ystävykset Kerttu Nuija ja Ruusu Martikainen näkevät penkkareiden siirtymisessä paljon hyvääkin. Molemmilla on suunnitelmissa järjestää itselleen hienot penkkariasut, ja lisäaika asujen hankintaan tuntuu helpottavalta.
– Tilaamme kavereiden kanssa oravapuvut Yhdysvalloista, Martikainen kertoo.

Näin kaupungeissa ja kunnissa toimitaan eri puolilla maata
Alajärvi: Koulun sisäiset penkkarit 18.2. Ajelua ei järjestetä.
Espoo: Virtuaalipenkkarit, penkkarivideoita ja yhdellä koululla maaliskuussa mahdollinen abi-illallinen.
Helsinki: Virtuaalipenkkareita ja mahdollisesti penkkarit korvaava tapahtuma myöhemmin keväällä, jos koronatilanne sen sallii.
Hämeenlinna: Penkkarit siirretty 11.5.
Isokyrö: Minkäänlaista ajelua ei ole. Abishow lukiolaisille kello 12.40. Aamulla ja aamupäivällä käydään pienemmissä ryhmissä heittämässä karkkia alakouluilla.
Imatra: Penkkarit järjestetään 15.4.
Joensuu: Penkkarit alustavasti siirretty huhtikuun alkuun.
Jyväskylä: Penkkarit on peruttu lukioissa.
Kajaani: Penkkaripäivää ei ole päätetty.
Kannus: Penkkarit 11.2. Abien suunnittelemaa ohjelmaa: esityksiä juhlasalissa, jossa lukion ykköset-kakkoset seuraavat. Ysit seuraavat ohjelmaa striiminä luokistaan. Abit heittelevät aamupäivällä lukiolla ja yläkoululla karkkeja luokkiin. Alakoululaisille karkkeja heitetään pihalla. Iltapäivällä lyhyt ajelu.
Kauhava: Penkkarit 18.2.
Kaustinen: Penkkarit 9.4. , potkiaiset ovat 8.4. Penkkareissa abit kokoontuvat edeltävänä yönä viettämään yhdessä ns. viimeistä yötä ja käyvät yön aikana laulamassa opettajien ja rehtorin ikkunoiden alla, esimerkiksi kello kaksi. Penkkaripäivän aamuna on abien penkkarinäytelmä, johon katsojat astelevat abikujaa pitkin katsomoon. Sitten on penkkariasujen catwalk: jokainen asu esitellään. Lopuksi abit hyppäävät rekkoihin, jotka kiertävät kaikki koulut ja kylät.
Kokkola: Penkkarit ja vanhojen tanssit siirretään keväälle, myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan.
Kotka: Penkkarit on siirretty pidettäväksi 9.4.
Kouvola: Penkkarit ovat suunnitteilla vapunaattona 30.4., ellei koronatilanne sitä estä.
Kuopio: Penkkarit siirretty 14.4.
Kurikka: Penkkarit 18.2., ei ajelua abishow lukiolaisille kello 12.40 alkaen. Aamulla ja aamupäivällä käydään pienemmissä ryhmissä alakouluilla heittämässä karkkia.
Lahti: Penkkarit siirretty 12.5.
Lappeenranta: Penkkarit järjestetään 15.4.
Mikkeli: Penkkari-/abipäivä järjestetään 12.2. Mikkelin lukion sisäisenä tapahtumana. Päivään ei sisälly perinteisiä penkkariajeluja eikä mitään muutakaan lukion ulkopuolelle suunnattua ohjelmaa.
Nurmo: Penkkarit 18.2., ei ajelua. Abien ohjelma välitetään suoratoistona luokkiin salista.
Oulu: Penkkarit siirretty 13.4., jos koronatilanne sallii.
Perho: Penkkarit 11.2. Abishow välitetään luokkiin striimattuna ja asujen suhteen on maskipakko. Perinteisiä kiertelyitä ei järjestetä luokissa vaan asut esitellään ulkona turvävälein eri ikäluokille. Myös karkkeja jakamiseen liittyy rajoituksia.
Pori: Penkkareiden sijasta abitapahtumia 11.2. lukioiden sisällä koronaturvallisesti.
Pietarsaari: Suomenkielisessä lukiossa ei penkkareita helmikuussa. Abit pohtivat vielä, haluavatko myöhemmin keväällä jotain, jos koronatilanne sallii. Ruotsinkielisessä lukiossa penkkarit 8.4.
Rauma: Penkkarit peruttu.
Rautalampi: Penkkarit erityisjärjestelyin, pienryhmissä hevosajelua keskustassa ja ilmeisesti ilman yleisöä tapahtuma koululla.
Rovaniemi: Penkkarit järjestetään 15.4.
Salo: Penkkarit peruttu.
Seinäjoki: Penkkarit 18.2.
Suonenjoki: Penkkarit oman lukioporukan kesken ilman yleisöä.
Tampere: Kaikki Tampereen lukiot luopuvat penkkariajeluista. Kouluissa on kuitenkin ohjelmaa muun muassa striimattuina luokkiin.
Turku: Penkkarit peruttu.
Toholampi: Penkkarit 11.4. Abit järjestävät. Perinteenä on pukujen esittely, mäenlasku koulun pihalla ja abivideot koronaturvallisesti.
Vantaa: Penkkarit peruttu, mutta ei juuri korvaavia suunnitelmia. Yhtenä toiveena järjestää abien juhlat toukokuun loppupuolella.
Vimpeli: Koulun sisäiset penkkarit 18.2., ei ajelua.
Ylistaro: Penkkarit 18.2., ei ajelua.
Lue myös:
Sanna Marin, Greta Thunberg ja koronavirus – Tässä ovat Suomen hauskimmat penkkarilakanat