1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jäätiet

Jäätie Perämeren suurimpaan saareen on taas auki – katso miltä noin 10 kilometrin jääreitti Hailuotoon näyttää ilmasta käsin

Pakkastalvi on jäädyttänyt meren jään niin, että Oulun edustalla kulkeva jäätie Hailuotoon on taas käytössä.

jäätiet
auto ajaa jäällä
Hailuodon jäätie yhdistää mantereen ja Perämeren suurimman saaren, joka on Hailuodon kunta.

Pohjois-Pohjanmalla Oulunsalon eli mantereen ja Hailuodon saaren yhdistävän jäätien avaaminen riippuu täysin talven sääolosuhteista. Jos kunnon talvea ja pakkasta ei ole, ei merialueelle muodostu tarpeeksi jäätäkään.

Vuosi sitten jäätietä ei saatu aukaistua ollenkaan. Tänä vuonna tilanne on toinen, ja jäätie avattiin keskiviikkona.

Hailuodon kunta muodostaa Perämeren suurimman saaren, ja sinne on matkaa mantereelta jäätietä pitkin noin kymmenen kilometriä. Kunnassa asuu noin tuhat asukasta, ja sinne pääsee myös lautalla.

Jäätien avaamisesta ja kunnosta vastaa hailuotolainen Touhu-Palvelut. Yhtiön toimitusjohtaja Juha Toppi kertoo, että he ovat mitanneet jään paksuutta parin viikon ajan. Jään pitää olla koko reitin varrella kauttaaltaan 40 senttimetriä paksua, jotta jäätie voidaan avata.

Jäätie voidaan joutua sulkemaan väliaikaisesti esimerkiksi vaarallisten railojen tai jäälle nousseen veden takia, tai siksi, että poikkeuksellinen lumimyrsky tukkii tien.

Pian saareen saattaa päästä ajamalla kesät talvet

Oulun Riutunkarin ja Hailuodon Huikun välille on suunnitteilla myös kiinteä yhteys. Hankkeen vesiluvasta on kuitenkin valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen maaliskuussa 2020. Hankkeen vesilupapäätöksestä tehty valitus on edelleen hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Valituksen käsittelyajasta riippuen kiinteä yhteys tulisi korvaamaan nykyisen lauttayhteyden aikaisintaan vuonna 2024.

Kiinteän yhteyden pituus olisi noin 8,4 kilometriä. Se sisältää pengertieosuuden ja Huikun ja Riutun pitkät sillat.

Lue myös: Hailuotoon on puuhattu siltaa vuosikymmenten ajan – eikä sen toteutuminen varmistu vielä vuosiin

Lue seuraavaksi