1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Hallitus neuvotteli koronarokotustilanteesta ja testistrategiasta, Marin: Lakiesitys pakkotestauksesta eduskunnalle ensi viikon perjantaina

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että puolet koronatartunnoista voi olla toukokuussa virusmuunnoksia.

koronavirus
Sanna Marin
Keskiviikkona hallitus neuvottelee Säätytalossa rokotustilanteesta ja virusmuunnoksen vaikutuksista testauksiin.

Hallitus kokoontui keskiviikkona Säätytalolle neuvottelemaan koronatautitilanteesta, rokotuksista ja testausstrategian päivittämisestä.

  • Suomi pyrkii rokottamaan kesään mennessä kaksi miljoonaa ihmistä. EU:n tavoitteena on rokottaa 70 prosenttia väestöstä kesään mennessä. Hallituksen on pohdittava, miten tavoitteeseen päästään.
  • Virusmuunnoksen takia Suomen testausstrategia vaatii päivityksen.
  • Voit seurata Säätytalolle saapuneiden ministereiden kommentteja klikkaamalla jutun pääkuvaa.
  • Kokoamme kommentit myös tähän juttuun.

Säätytalon portailta tavoitettu pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että tänään käsitellään Suomen testausstrategiaa virusmuunnosten näkökulmasta ja käydään läpi epidemiologista tilannekatsausta.

– Lakiesitys pakkotestauksesta rajoilla on nyt viimeistelyssä ja se on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikon perjantaina, Marin sanoo.

Marinin mukaan Suomen rokotestrategiasta ei tänään hallituksen neuvotteluissa keskustella, mutta hallitus kuulee tietoja rokotusten edistymisestä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan Suomen koronatilanne ja muuntoviruksen leviäminen vaikuttaa huolestuttavalta.

– Siksi keskustelemme tänään testauksesta ja jäljittämisestä, koska silloin me varaudumme siihen, että jos tilanne pahenee, se saadaan nopeasti haltuun. Testausta pitää olla tarpeeksi väkeä kehittämässä, Säätytalon portailta tavoitettu Saarikko lausui.

Saarikon mukaan lakiesitys pakkotestauksesta rajoilla on tärkeää saada nopeasti voimaan muuntoviruksen takia. Hän ei suostunut kommentoimaan, miksi lainvalmistelussa on kestänyt kauan.

Säätytalon portailta tavoitettu perhe- ja peruspalveluministeri Kirsta Kiuru (sd.) kertoo, että lainvalmistelu rajoilla tehtävästä pakkotestauksesta on kovaa vauhtia käynnissä ja nyt ollaan jo loppusuoralla.

– Oikeudellinen arvio on saatu ja siltä pohjalta STM vielä suorittaa kuulemisen. Olen toiveikas, että saisimme tämän esityksen eduskunnan käsittelyyn pian.

Kiuru sanoo, että pakkotestauksen kanssa on tehty huolellisesta lainvalmistelua, jotta se myös eduskunnassa kestäisi.

– Periaate on se, että meidän pitää saada ihmiset testattua rajoilla, Kiuru sanoi.

THL arvioi: Puolet koronatartunnoista voi olla virusmuunnoksia toukokuussa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi tiistaina, että virusmuunnosta on kolmen kuukauden päästä Suomessa yhtä paljon kuin nykyistä viruskantaa.

Virusmuunnoksen etenemisen nopeus riippuu kolmesta asiasta: ihmisten kontaktien määrästä, käytössä olevista rajoituksista ja viruksen leviämisvauhdista väestössä.

Jos muunnoksen saapumista hidastetaan, tartuntatapausten määrä lisääntyy myöhemmin kevättalvella.

Jos tiukemmat rajoitukset lykätään keväälle, rajoituksia tarvitaan ajallisesti pitempään.

Virusmuunnoksen takia hallituksen on päivitettävä myös testausstrategiaansa. Syynä on se, että nykyisellä testikapasiteetilla on pystyttävä hoitamaan testaukset ja erottelemaan näytteistä virusmuunnokset.

Neuvotteluissa käsitellään myös rokotustilannetta. Eri puolilla maailmaa on useita tutkimuksia, joissa kehitetään rokotteita. Kliinisiin kokeisiin on päässyt 63 hanketta.

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) vaatii Suomeen digitaalista rokotustodistusta ja haluaa työterveyshuollon mukaan rokotuksiin, että rokotuksiin saadaan vauhtia.

EK:n tavoitteena on saada yritykset toimimaan normaalisti ja matkailu auki.

Juttua päivitetty 10.2. klo 17.15. Lakiesitys pakkotestauksesta rajoilla on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikon perjantaina, ei tulevana perjantaina.

Aiheesta voi keskustella torstai-iltaan 11.2.2021 klo 23

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi