1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Raimo Vistbacka

Raimo Vistbacka pyrkii Alajärven valtuustoon sitoutumattomana kokoomuksen listoilta – Sinisten imu ei riittänyt ja perussuomalaisiin hän ei usko kelpaavansa

Päätös ehdolle asettumisesta vaati pitkän pohdinnan.

Raimo Vistbacka
Raimo Vistbacka.
Raimo Vistbacka on istunut valtuustossa vuodesta 1988. Kansanedustajana hän oli vuodet 1987–2011.Antro Valo / Yle

Politiikan konkari Raimo Vistbacka hakee jälkeen jatkokautta Alajärven kunnanvaltuustossa. Valtiopäiväneuvos ja varatuomariVistbacka on istunut valtuustossa vuodesta 1988 ja ehtinyt edustaa SMP:tä, perussuomalaisia ja sinisiä.

Tällä kertaa mies on ehdolla sitoutumattomana kokoomuksen listoilta.

Päätöstä siivittivät runsaat kyselyt, mutta ratkaisu ei syntynyt heittämällä.

– Täytyy sanoa, että oli pitkä ja vaikea pohdinta. Mietin perusteellisesti, kannattaako näillä ikävuosilla vielä yrittää asettua ehdolle, sanoo Vistbacka.

Samalla tavoin sitoutumattomina kokoomuksen listoilta valtuustoihin pyrkii moni muukin eteläpohjalainen sinisiin aikanaan siirtynyt poliitikko.

Sinisten imu ei riittänyt, ja Vistbacka onkin kritisoinut sitä, että puolueen perustaneista 15 kansanedustajasta harva on enää politiikassa mukana.

Jos sanon suoraan, tuskin olisin kelvannutkaan. Paikallisella tasolla mitä ilmeisimmin olisi kelpuutettu, mutta Helsingin-päästä on kyllä stoppi asetettu.

Raimo Vistbacka

Vistbacka ei myöskään halunnut ottaa vetovastuuta puolueesta, jonka johtotehtävissä ei ole ollut.

– Olen aikoinani perustanut yhden puolueen ja ollut 8 vuotta yksin kansanedustajana. Tiedän, mitä puolueen rakentaminen on. Katsoin, että minusta ei ole enää siihen.

Myöskään perussuomalaiset ei ollut vaihtoehto.

– Jos sanon suoraan, tuskin olisin kelvannutkaan. Oma näkemykseni on, että paikallisella tasolla mitä ilmeisimmin olisi kelpuutettu, mutta Helsingin-päästä on kyllä stoppi asetettu.

Lähivuosina edessä isoja asioita

Vistbackaa ajaa kuntapolitiikkaan näkemys siitä, että tulevat vuodet ovat pullollaan kohtalonkysymyksiä reuna-alueiden kunnille.

Hän pelkää, että sote-uudistus uhkaisi toteutuessaan pienten kuntien olemassaoloa ja suurempienkin kuntien palveluissa on paljon kysymysmerkkejä.

Mies on kuitenkin epäileväinen sen suhteen, meneekö nykyinen esitys perustuslakivaliokunnassa läpi.

Vistbacka ei koe ajamiensa asioiden kuitenkaan muuttuneen, vaikka puolue on vaihtunut.

Mutta uskooko hän, että äänestäjät pysyvät perässä ja uskollisina, vaikka lista vaihtuu taas kerran?

– Sitä ei pysty etukäteen arvioimaan. Olen niin monissa paneeleissa istunut ja kotiin tultuani sanonut, että kyllä voisi suostumuslomakkeen repiä, kun oli niin päteviä ehdokkaita.

Vaali-iltana kannatus on kuitenkin usein realisoitunut eri tavoin kuin ennakkoon saattoi kuvitella.

Lue sinisten tilanteesta Pohjanmaan piirissä: Sinisiltä ei omia listoja kuntavaaleihin – virta vei monet kokoomuksen kelkkaan

Lue seuraavaksi