1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti

Lahti on antanut lainaa tytäryhtiöilleen yli 260 miljoonaa ilman vakuuksia – kaupunki kiistää laittomuudet

Tarkastuslautakunta on huomauttanut kaupunkia asiasta ensimmäisen kerran jo vuonna 2008.

Tarkastuslautakunta pitää 1.5.2015 jälkeen annettuja lainoja kuntalain vastaisina. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Lahden kaupunki on vuosien ajan antanut lainaa ilman tarvittavia vakuuksia. Lahden kaupungin tarkastuslautakunnan mukaan toiminta on ollut kuntalain vastaista, myöskään valtiontukisäännöksiä ei ole noudatettu.

Tarkastuslautakunnan tämänpäiväisen kokouksen mukaan Lahden kaupunki on antanut tytäryhtiöille velkaa 265,5 miljoonaa euroa, jolle ei ole kuntalaissa määrättyjä vakuuksia.

Tarkastuslautakunnnan moitteet viedään nyt kaupunginhallituksen tiedoksi.

Ilman vakuuksia tytäryhteisöille annetut lainat kaatuvat viime kädessä lahtelaisten maksettaviksi, arvioi kaupunginreviisori Juha Tapiola.

Esimerkiksi Lahden Työn Paikka joka meni konkurssiin aiheutti kaupungille 2,2 miljoonan luottotappiot.

Lahden kaupunki kiistää laittomuudet

Lahden konsernipalvelujohtajan Mika Mäkelän mukaan kyseessä on vuosien mittaan vakiintunut tapa jolla kaikki suuret kaupungit rahoittavat tytäryhtiöitään. Siinä tytäryhtiöiltä ei vaadita vakuuksia.

– Sisäisen pankin toimintaperiaate on se että voidaan siirtää rahaa toiminnoista joissa sitä on, sinne missä tarvitaan, kiteyttää Mäkinen.

Mäkisen mukaan kuntalain kohta johon tarkastuslautakunnan moitteissa viitataan on huonosti muotoiltu. Lakia ollaan myös muuttamassa, mahdolllisesti vielä tämän vuoden aikana.

– Jatkossa lainoille täytyy vaatia riittävä turvaava vakuus, mutta ongelmana on se että tässä tapauksessa kaupunki joutuisi pyytämään vakuuden itseltään. Tämä myös nostaa konsernin rahoituskustannuksia.

Kustannuksia tulee jatkossa arviolta noin 1% vuodessa. Lahdessa se tekee 2,5 miljoonaa vuodessa lisää.

– Tuo kustannus on sitten pois jostain muusta, korostaa Mäkinen.

Tarkastuslautakunta on huomauttanut vakuudettomista lainoista ensimmäisen kerran jo vuonna 2008. Mäkisen mukaan myös kaupungin tilintarkastajat ovat silloin ensimmäisen kerran perehtyneet asiaan, eikä heidän mukaansa mitään moitittavaa toiminnassa ole ollut. Samaan tulokseen tilintarkastajat ovat tulleet joka vuosi kun asia on ollut esillä.

Mäkinen myös korostaa että annetut lainat eivät ole missään vaiheessa kaatumassa kuntalaisten maksettaviksi.

Jutun otsikkoa korjattu klo 15:58, muutettu "Lahti ottanut lainaa yli 250 miljoonaa ilman vakuuksia" muotoon "Lahti on antanut lainaa tytäryhtiöilleen yli 260 miljoonaa ilman vakuuksia"

Myös tekstiin korjattu termit ottaa muotoon antaa.