1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

"Rokoteshoppailulla" jotkut yrittävät tilata itselleen haluamaansa rokotetta – se on kuitenkin turhaa

Suomessa on käytössä nyt kolmea rokotetta ja kansallisesti on päätetty, miten ne jaetaan ikäryhmien kesken.

koronarokote
Biontechin koronarokotepulloja pöydällä.
Tätä Pfizerin rokotetta annetaan vain yli 70-vuotiaille suomalaisille. Kuvituskuva. Juha-Petri Koponen / Yle

Osa suomalaisista on yrittänyt vaikuttaa siihen, minkä rokotevalmistajan rokotteen saa. Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo kertoo saavansa puheluja, joissa kysytään, onko pakko ottaa tietyn valmistajan rokotetta vai voisiko sen vaihtaa toiseen. Mäkitalon mukaan soittajat ovat olleet huolissaan siitä, suojaako heidän saamansa rokote virusmuunnoksilta. Suomessa on tällä hetkellä käytössä kolmen eri valmistajan koronarokotetta.

Kansallisesti on päätetty, että toistaiseksi Pfizerin ja Modernan rokotetta annetaan vain yli 70-vuotiaille. Alle 70-vuotiaille on tarjolla toistaiseksi vain Astra Zenecan rokotetta.

Esimerkiksi Kainuussa ammattihenkilöstö on toivonut saavansa Pfizerin RNA-rokotteen, kertoo pandemiapäällikkö OIli-Pekka Koukkari. Myös Turun seudulla yksittäisiä kyselyjä koronarokotteen vaihtamisesta on tullut. Sen sijaan Pirkanmaalla tai Espoossa rokoteshoppailua ei ole havaittu.

Rokotusten aloittaminen on myös saanut monet miettimään omaa rokotusvuoroaan, ja rokotejonossa yritetään etuilla ympäri Suomea. Esimerkiksi Helsingissä rokotuspisteisiin on saapunut viime aikoina ihmisiä, jotka eivät ole varanneet ennakkoon aikaa pistoksen ottamiseen.

Oulun alueellakin yritykset etuilla rokotejonossa jatkuvat edelleen. Yhteydenottoja alkoi vyörytä, kun kaupunki tiedotti, että massarokotukset aloitetaan yli 85-vuotiaista ja heille ajanvaraus aukeaa maanantaina 15. helmikuuta.

– Yhteydenottoja tulee kaikista ikäryhmistä hämmentävän paljon. Kyselyjen määrä on ollut niin iso, että katsoimme tarpeelliseksi tiedottaa tästä lisää, kyseessä on siis ensivaiheessa iäkkäimpien rokotukset.

Mäkitalon mukaan oman vuoron kiirehtimistä perustellaan erilaisilla syillä, kuten riskiryhmään kuulumisella tai huoltovelvollisuudella.

– Saatetaan sitten naurahtaa perään, että kunhan kokeilin, voisinko jouduttaa omaa vuoroani.

Lue seuraavaksi: Asiantuntija koronarokotteiden tehosta: "Henkilö, joka rokotteesta huolimatta saa taudin, on saattanut hyötyä siitä kaikkein eniten"

Kohta suuri osa suomalaisista saa koronapiikin, mutta mitä meihin oikeastaan pistetään? — Näin rokotteet toimivat ihmisessä ja näin niitä on testattu

Lue seuraavaksi