Hyppää sisältöön

Puolassa media on pimentänyt uutissivujaan protestina verouudistukselle – katsovat tukahduttavan vapaan lehdistön

Vero kohdistuu hallituksen mukaan vain suurten mediatalojen mainostuloihin, kaupallisten tiedotusvälineiden mukaan vero nujertaa sananvapauden.

Onet-verkkosivuston etusivulla luki "media ilman vaihtoehtoa". Yksityisomisteiset mediat vastustivat keskiviikkona suunnitelmaa verottaa mainostuloja. Kuva: Leszek Szymanski / EPA

Puolassa kaupalliset televisio- ja radiokanavat hiljenivät ja lehtien verkkosivujen etusivut pimenivät keskiviikkona. Kyse on vuorokauden kestävästä protestista, jossa vastustetaan uutta suunnitteilla olevaa mainosveroa, jonka kriitikot sanovat murskaavan vapaan median.

Kymmenet mediatalot pitävät hallituksen suunnittelemaa veroa täsmäverona, jonka tarkoituksena on rajata sananvapautta ja supistaa mediakentän monimuotoisuutta.

Televisiokanava lähetti mustaa ruutua

Puolalaismedioiden protesti oli hyvin näkyvä, ja poikkeuksellisen laaja.

TVN24-uutiskanava lähetti vain mustaa ruutua, jossa luki ”suosikkiohjelmiesi piti olla täällä”. Kanavan omistaa yhdysvaltalainen Discovery.

Levikiltään koko maan kattavien Fakt- ja Gazeta Wyborcza -lehtien etusivuilla luki ”Media ilman vaihtoehtoja”.

– Vapaata valtiota ei ole olemassa ilman vapaata mediaa. Vapautta ei ole ilman valinnanvapautta, luki radiokanava Radio ZET:in verkkosivuillaan julkaisemassa tiedotteessa.

Valtion omistama televisioyhtiö TVP ei osallistunut protestiin. Se on tunnettu Puolan populistisen oikeistohallituksen äänenkannattaja.

Puolassa monet yksityisomisteiset mediatalot ovat riippuvaisia mainostuloista toimintansa rahoittamisessa. Ne ovat myös hyvin kriittisiä hallinnon vastustajia, kun taas valtionomisteiset mediat suosivat valtapuoluetta – ja niitä tuetaan valtion budjetista.

Miten uutta veroa perustellaan?

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki on aiemmin sanonut, että kyse on Euroopan-laajuisesta kehityksestä, jossa verotetaan teknologiajättejä kuten Googlea ja Facebookia.

Morawieckin mukaan kyseessä on ”solidaarisuusvero”, jolla ”luodaan paremmat olosuhteet vapaan median kehitykselle”. Hänen mukaansa verovaroilla voidaan myös auttaa julkisen terveydenhuollon ja kulttuurialan rahoitusta.

Hallituksen edustajan Piotor Mullerin mukaan vero kohdistuisi vain suuriin mediayhtiöihin, ja mainostuloista verotettaisiin 2–15 prosenttia. Verosiivun suuruuteen vaikuttaisivat yrityksen kokonaistulot ja mainostyypit.

Mullerin mukaan uusi vero koskee kaikkia, myös julkisin varoin rahoitettua televisiota.

Hän sivuutti mediayhtiöiden kritiikin haluttomuudella lisämaksuihin.

– Kaikki haluaisivat olla maksamatta veroja, Muller sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Sen jälkeen kun Laki ja oikeus -puolue nousi Puolassa valtaan vuonna 2015, paikallista mediaa on pyritty ohjaamaan hallituksen äänitorveksi. Puolue on puhunut tarpeesta maan mediakentän ”palauttamisesta puolalaiseksi”.

Mediayhtiöiden mainostuloihin pureutuvan veron on määrä astua voimaan vuoden lopulla.

Median liikkumatila ahtaalla myös Unkarissa

Euroopan komissio ilmaisi keskiviikkona huolensa vapaan median tilasta paitsi Puolassa myös Unkarissa. Unkarissa peruttiin tiistaina toimilupa liki kaksi vuosikymmentä vallan vahtikoirana toimineelta Klubradio-radiokanavalta.

Radiokanavalla on lähetetty keskusteluohjelmia, joissa on päässyt ääneen myös hyvin hallituskriittiset haastateltavat.

Komission edustajan mukaan Unkarin viranomaisiin aiotaan vedota radion toimiluvan palauttamiseksi.

Unkarin hallituksen edustajan Zoltan Kovacsin mukaan Klubradio on jättänyt noudattamatta lähetyssääntöjä ja on itse syyllinen toimilupansa peruuttamiseen.

Viime vuosina Unkarissa useimmat riippumattomat viestimet ovat joko lopettaneet toimintansa tai niitä ovat ostaneet hallituksen liittolaiset.

Lue myös: