Hyppää sisältöön

Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä korostettiin vaalivilppipuheita sekä yllytystä Capitolin valtaukseen: "Osa Trumpin kannattajista halusi tappaa Pencen!"

Puolustus ja syyttäjä rakentavat kantojaan seuraavat neljä päivää. Istunnossa esitettiin uutta turvakamerakuvaa.

Senaatin tehtävänä on päättää, yllyttikö silloinen presidentti Donald Trump loppiaisena pääkaupunkiin kokoontuneita mielenosoittajia tunkeutumaan kongressirakennukseen. Kuva: Stefani Reynolds / AFP

Virkarikosoikeudenkäynti Yhdysvaltojen entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan jatkui USA:n senaatissa keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Eilisestä lähtien sekä syyttävällä osapuolella että puolustuksella on molemmilla 16 tuntia aikaa esittää asiansa, 8 tuntia päivässä. Molemmat osapuolet ovat ilmoittaneet esittävänsä videoita kantojensa tueksi.

Demokraattit esittivät omalla vuorollaan ennennäkemätöntä materiaalia, kuinka kongressiedustajat ja henkilökunta pakenivat vain hetkeä ennen kuin väkijoukko tunkeutui sisään senatin tiloihin ja alkoi tutkia toimistohuoneita. Materiaalia on nähtävissä esimerkiksi uutiskanava CNN:n videosta (siirryt toiseen palveluun).

Senaatin tehtävänä on päättää, yllyttikö silloinen presidentti Donald Trump loppiaisena pääkaupunkiin kokoontuneita mielenosoittajia tunkeutumaan rakennukseen.

"Trump katsoi tilannetta tv:stä kuin tosi-tv-ohjelmaa"

Keskiviikkoisen oikeudenkäynnin aluksi puheenvuoron sai käsittelyn johtavana syyttäjänä toimiva demokraattien kongressiedustaja Jamie Raskin.

Raskinin mukaan Donald Trump aloitti kannattajiensa yllyttämisen jo viikkoja ennen loppiaisen tapahtumia puheellaan vaalivilpistä ja sanomalla, että vaalit on varastettu.

Raskinin mukaan Trump oli ”vaarallisen kapinan yllyttäjä”.

– Todisteet kertovat, että entinen presidentti Trump ei ollut viaton sivustakatsoja, Raskin sanoi.

Raskin kiinnitti huomion siihen, kuinka Trump ei mellakoinnin käynnistyttyä tehnyt pitkään aikaan mitään hillitäkseen väkivaltaisuuksia, vaan pikemminkin kiihotti kannattajiaan tviiteillään.

– Hän katsoi sitä tv:stä kuin tosi-tv-ohjelmaa. Hän nautti siitä, Raskin sanoi.

Hänen mukaansa Trump oli "yllyttäjien ylipäällikkö", joka hylkäsi roolinsa ylipäällikkönä.

Mielenosoittajat Yhdysvaltain kongressissa 6.1.2021
Mielenosoittajat tunkeutuvat Yhdysvaltain kongressirakennukseen 6.1.2021

Raskinin mukaan Trump myös epäonnistui kongressin suojelemisessa ja väkivallan pysäyttämisessä mellakoiden aikaan.

Demokraattien mukaan Trumpin syyllisyys todistetaan kolmiportaisesti: provokaation, sitä seuranneen Capitolin valtauksen ja siitä aiheutuneiden vahinkojen avulla. Kaiken sytykkeenä olivat Trumpin väitteet vaalipetoksesta, sanoo demokraattien Joe Neguse.

Edustaja: Vastustajista tuli vihollisia

– Presidentti Donald Trumpilta loppui väkivallattomat keino pysyä vallassa. Kenestä tahansa häntä vastustaneesta tuli vihollinen, sanoi kongressiedustaja Ted Lieu.

Liu kehui silloista varapresidenttiä Mike Pencea tehtäviensä hoitamisesta ja Joe Bidenin vaalivoiton vahvistamisesta, vaikka Trump oli vedonnut Penceen vaalituloksen kumoamiseksi.

– Lopulta, epätoivoissaan hän hyökkäsi oman varapresidenttinsä kimppuun, Lieu sanoi.

Georgian vaaliviranomaisten kovistelu esillä

Kongressiedustaja Madeleine Dean kävi läpi Trumpin oikeustoimia, joilla hän yritti muuttaa vaalitulosta.

Dean sanoi, että Trump otti yhteyttä vaaliviranomaisiin lukuisissa vaa’ankieliosavaltioissa.

Oikeudenkäynnissä puidaan myös puhelua, jossa Trump painosti Georgian vaaliviranomaista kääntämään osavaltion vaalituloksen Trumpin eduksi.

Georgian osavaltion vaaliviranomaiset ovat aloittaneet erillisen tutkinnan Trumpin epäillystä yrityksestä vaikuttaa presidentinvaalien tulokseen osavaltiossa. Tutkinta keskittyi faktojen keräämiseen. Keskiviikkona Georgian syyttäjänvirasto ilmoitti rikostutkinnan aloittamisesta (siirryt toiseen palveluun).

"Pence on todellinen patriootti" – osa mellakoitsijoista halusi tappaa Pencen

Useampi syyttäjä näytti puheenvuorojensa aikana kuvia Trumpin puheista loppiaisena, joiden katsotaan olleen suora yllytys hänen kannattajilleen vallata Capitol Hill.

Myös edustajainhuoneen virkarikosjohtaja Stacey Plaskett kiitteli useaan otteeseen tuolloisen varapresidentin Mike Pencen toimintaa, kun hän ei asettunut poikkiteloin Biden voiton vahvistamisen suhteen.

– Mike Pence on todellinen patriootti ja teki täysin oikein sekä hoiti velvollisuutensa Yhdysvaltojen hyväksi, Plaskett kertoi liikuttuneena.

Plaskett kävi hetki hetkeltä tilannetta läpi Capitol Hillin valtaamisesta näyttäen puheidensa todisteeksi videomateriaalia.

Hän myös toisti useaan otteeseen, että todisteet viittaavat siihen, että osa Trumpin kannattajista halusi todella tappaa Pencen sekä edustajainhuoneen puhemiehenä toimivan Nancy Pelosin.

– Donald Trump lähetti heidät, Plaskett painotti voimakkaasti.

Mitt Romney: "Olen erittäin huolissani"

Senaattori Mitt Romney kuvaa CNN:lle syyttäjien näyttämiä videoita erittäin huolestuttaviksi. Samalla hän kiitteli erityisesti yhtä Capitolin poliisia, joka ohjasi hänet pois mellakoitsijoiden lähistöltä surullisen kuuluisena loppiaisena.

– Pitää kiittää tätä nimenomaista poliisia, kun tapaan hänet seuraavan kerran. En edes tiennyt, kuinka lähellä olin mellakoitsijoita ennen kuin näitä myöhemminen videoita kyseisestä todella surullisesta tapahtumasta, Romney ruoti.

– Olen erittäin huolissani, mihin tämä homma on menossa, Romney jatkoi.

Oikeudenkäynnissä näytettiin myös uutta videomateriaalia mellakoista, jotka oli koottu kongressitalon valvontakameroista sekä poliisien haalarikameroista.

Videoilla näkyy, kuinka mellakoitsijat hyökkäävät poliiseja kohtaan ja etsivät kongressin edustajia rakennuksen sisällä.

"Hirttäkää Mike Pence!"

Useat syyttäjät toivat ilmi sen, että Trump ei missään vaiheessa tuominut ketään muuta kuin oman varapresidenttinsä Pencen.

Tuolloin vielä Twitterissä vaikuttanut Trump teki tämän kannattajilleen tiettäväksi.

– Mike Pencella ei ollut rohkeutta tehdä, mitä olisi vaadittu maamme ja perustuslakimme suojelemiseksi, Trump kirjoitti Twitterissä ennen mellakoita.

Syyttäjät näyttivät videoita, joissa valtaajat huusivat yhteen ääneen: "Hirttäkää Mike Pence, hirttäkää Mike Pence!"'

Lue myös:

.
.