1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanvaltuustot

Teemu Torssonen istui viisi kuukautta vankilassa epäiltynä poliittisen murhan yrityksestä – nyt hän palaa valtuustoon ja haluaa jatkokaudelle

Torssonen kertoo käyneensä muutaman puolueen kanssa keskusteluja kuntavaaliehdokkuudestaan.

Teemu Torssonen sanoo toivovansa, että perussuomalaisten puoluehallitus käsittelisi hänen jäsenyysasiansa uudelleen.

Jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen vangittiin 3. syyskuuta viime vuonna todennäköisin syin epäiltynä osallisuudesta perussuomalaisten jämsäläisen kaupunginvaltuutetun ja vaalipäällikön Pekka Katajan murhayritykseen.

Tasan viisi kuukautta myöhemmin eli 3. helmikuuta Torssonen vapautettiin eikä syytettä nostettu.

Torssonen kertoo palaavansa valtuustotyöhön "normaalilla mielin", vaikka mieltä kaivertaakin se, että vangitseminen murensi hänen asemansa paikallispolitiikassa.

Vankeusaikanaan Torssonen menetti Jyväskylän kaupunginvaltuutettujen luottamuksen, mikä johti kaikkien muiden luottamustehtävien paitsi valtuustopaikan menetykseen.

Oman puolueensa luottamuksen mies oli menettänyt jo aiemmin.

Erinäisten käänteiden jälkeen Torssonen erotettiin toissa vuonna perussuomalaisista, ja kiista paikallisjärjestön jäsenyydestä hajotti lopulta Jyväskylän perussuomalaiset. Nyt kaupungissa on kaksi yhdistystä, joista toinen kuuluu puolueeseen, toinen - Perusjyväskyläläiset - ei.

Myös perussuomalaisten valtuustoryhmä erotti Torssosen, minkä jälkeen hän on toiminut omassa Jyväskyläläisten hyväksi -ryhmässään.

"Omassa toiminnassa kehitettävää"

Torssonen myöntää, että hänen omassa toiminnassaan "ihmisenä ja poliittisena toimijana" on varmasti ollut kehitettävää.

– Olisin voinut olla diplomaattisempi. Menin välillä eteenpäin kovalla innolla vähän kuin höyryjuna, jolla oli laput silmillä.

Perimmäiseksi syyksi kohteluunsa Torssonen näkee kuitenkin Keski-Suomen piirin perussuomalaisten sisäisen valtataistelun.

– Se oli modernin kansallismielisyyden ja soinilaisen maaseutupopulismin yhteentörmäys. Tämän asian tulen jollakin tavalla avaamaan tarkasti todisteiden kera, mistä siinä on ollut kysymys, Torssonen sanoo.

Torssonen on sekä perussuomalaisista erottamisen yhteydessä että murhatutkinnan aikana yhdistetty äärioikeistolaiseen toimintaan ja uusnatseihin. Hän itse kiistää olleensa tällaisessa toiminnassa aktiivisesti mukana.

– Kansallismielisessä liittoumassa olin mukana jäsenenä, mutta siihen ne kytkökset loppuvatkin.

Torssonen ei sano havainneensa "niin sanotuissa normaaleissa äärioikeistolaisissa" väkivaltaan kannustamista. Hän kiistää myös suunnitelleensa mitään sissiarmeijaa, vaikka sanookin olevansa laillisen katupartiotoiminnan kannattaja.

Kuntavaaleissa useita vaihtoehtoja ehdokkuudelle

Nyt Torssonen valmistautuu siis jatkamaan luottamustointaan valtuustossa loppukauden ajan. Hän lähtee varsin todennäköisesti ehdokkaaksi myös kevään kuntavaaleihin.

Ennen vangitsemistaan Torssonen oli jo lupautunut ehdokkaaksi perussuomalaisista erotettujen Perusjyväskyläläiset ry:n yhteislistalle, ja ensi viikon neuvotteluissa ratkeaa, toteutuuko ehdokkuus.

Ellei ehdokkuus Perusjyväskyläläisten yhteislistalla toteudu, vaihtoehtona voisi olla valtuustopaikan tavoittelu sitoutumattomana jonkin puolueen listalla.

– Siinä on muutama eduskuntapuolue, ja muutama eduskunnan ulkopuolella oleva puolue, joiden kanssa on keskusteluja käyty, Torssonen sanoo.

Hän ei kuitenkaan kerro, mitkä puolueet ovat kyseessä.

– Sen voin sanoa, että ei vasemmistopuolue.

Entä miten kaupunginvaltuusto suhtautuu Teemu Torssosen poliittiseen paluuseen?

– Hänellä on kaikki valtuutetun oikeudet ja mahdollisuudet osallistua valtuuston työhön loppukauden ajaksi, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen (sd.) toteaa.