Saudi-Arabia vapautti viime vuonna ankaran vankilatuomion saaneen Loujain al-Hathloulin – ehti viettää 1 001 päivää vankeudessa

Naisten oikeuksia puolustanut aktivisti ehti olla vankilassa kolme vuotta.

Loujain al-Hathloul Kuva: Emna Mizouni / AOP

Saudi-Arabia on vapauttanut viime vuoden lopulla pitkän vankeustuomion saaneen aktivisti Loujain al-Hathloulin.

Asiasta kertoo hänen siskonsa **Lina al-Hathloul **Twitterissä.

Al-Hathloulin perhe aikoo pitää huomenna torstaina tiedotustilaisuuden aiheesta.

Saudiviranomaiset eivät ole kommentoineet vapauttamisen syitä.

Ajoi naisille oikeutta ajaa autoa

Naisten oikeuksia puolustanut Loujain al-Hathloul pidätettiin vuonna 2018. Hän oli aktiivisesti vaatinut naisille oikeutta ajaa autoa. Pidätys tapahtui vain runsas kuukausi ennen kuin Saudi-Arabia virallisesti antoi naisille luvan ajokortin hankkimiseen.

Pidätyksen aikaan Loujain al-Hathloul asui Arabiemiraateissa. Paikalliset viranomaiset ottivat hänet siellä kiinni ja veivät pakolla Saudi-Arabiaan.

Loujain al-Hathloul tuomittiin liki kuuden vuoden vankeuteen terrorismioikeudessa Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa joulukuussa.

Oikeudessa hänelle oli vaadittu maksimirangaistusta, joka olisi ollut jopa 20 vuoden mittainen.

Syytteiden mukaan al-Hathloulin rikos oli muun muassa yhteydenpito ulkomaisiin toimijoihin. Hän oli esimerkiksi hakenut työpaikkaa YK:sta.

Ulkolinja tapasi Saudi-Arabiasta paenneita naisia Kanadassa, katso dokumentti:

Kasvava joukko saudi-arabialaisia naisia yrittää paeta eri puolille maailmaa perheidensä väkivaltaa ja suljetun yhteiskunnan sääntöjä. Ulkolinja tapasi paossaan onnistuneita saudinaisia Kanadassa. Ohjaus Pirkko Pöntinen, ensiesitys 12.8.2019.

Taustalla USA:n ulkopolitiikka?

Al-Hathloulin vapauttaminen voi liittyä myös Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin linjauksiin. Biden on valtaan tultuaan ottanut Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian suhteet uudelleen tarkasteluun. Biden on myös korostanut tukevansa ihmisoikeuksia ja demokraattisia periaatteita.

Lue lisää:

Lue myös: