Hyppää sisältöön

Valtiosääntöasiantuntijan tuorein arvio: Norjan malli vero- ja lainahelpotuksista olisi Lapissakin mahdollista

Norjan mallin soveltuvuutta Suomessa on pohdittu pitkään. Tuoreimman tulkinnan on antanut valtiosääntöasiantuntija Tuomas Ojanen.

Norjan mallia on kieputeltu Lapissa pitkään. se on tähän asti törmännyt epäilyksiin lainsäädännössä. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Norjan mallin mukaisia harvaan asuttujen alueiden tukia voisi esimerkiksi Lapissa kokeilla ilman perustuslaillisia ongelmia.

Näin arvioi valtiosääntöasiantuntija Tuomas Ojanen. Hänen mukaansa Suomen harvaanasutuille alueille muuttaville voisi ilman lakiesteitä antaa verohuojennusta palkasta, huojennusta opintolainan takaisinmaksuun ja työnantajille helpotusta työnantajamaksuihin. Virkamiehille voitaisiin myös maksaa syrjäseutulisää.

Perustuslaillisen ennakkoarvioinnin niin sanotusta Norjan mallista tilasi Tuomas Ojaselta viime marraskuussa harvaan asuttujen alueiden (HAMA) parlamentaarinen työryhmä, johon Lapista kuuluvat sdp:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä ja kokoomuksen Heikki Autto.

Ojasen tarkastelu kertoo, että perustuslakivaliokunnan aiempien lausuntojen mukaan lainsäätäjällä on laaja harkintavalta etenkin veroasioissa yhdenvertaisuuden estämättä, kunhan vain henkilöihin kohdistuvat erottelut eivät ole mielivaltaisia ja kohtuuttomia.

Ojanen suosittelee harkitsemaan jatkovalmistelussa, että toimenpiteet toteutettaisiin aluksi määräaikaisina kokeilulakeina. Tällä tavoin saataisiin myös tarvittavaa lisätietoa toimenpiteiden tosiasiallisista vaikutuksista näiden ja vastaavanlaisten muiden toimenpiteiden mahdollista jatkokehittelyä varten.

HAMA-työryhmä käsittelee arviointiraporttia kokouksessaan ensi viikolla, 17. helmikuuta.

.
.