Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain presidentti Biden keskusteli puhelimitse Kiinan johtaja Xin kanssa, ilmaisi huolensa ihmisoikeustilanteesta

Maat ovat olleet usein napit vastakkain muun muassa Hongkongin sekä Taiwanin tilanteista.

Sekä Joe Bidenilla että Kiinan presidentti XI Jinpingillä oli hymy herkässä, kun miehet tapasivat Valkoisessa talossa vuonna 2015, kun Biden oli Barrack Obaman varapresidentti. Kuva: AOP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on keskustellut ensimmäistä kertaa virassaan aloittamisen jälkeen Kiinan johtajan Xi Jinpingin kanssa. Valkoisen talon mukaan johtajat keskustelivat puhelimitse myöhään keskiviikkona Washingtonin aikaa.

Valkoisen talon mukaan Biden lähetti terveisiä Kiinan kansalaisille kiinalaisen uudenvuoden alla sekä ilmaisi Xille huolensa ihmisoikeustilanteesta Hongkongissa sekä Xinjiangin alueella. Myös Kiinan Taiwaniin kohdistama painostus nousi esille.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Xi kertoi Bidenille, että Yhdysvaltojen ja Kiinan tulisi kunnioittaa toisiaan ja hoitaa erimielisyyksiä asianmukaisesti ja rakentavassa hengessä.

Maat ovat olleet usein napit vastakkain muun muassa Hongkongin sekä Taiwanin tilanteista.

Xi vastasi Bidenin syytöksiin sanoen, että erimielisyyksiä on ratkottava rakentavassa hengessä ja toinen toistaan kunnioittaen.

Presidentit totesivat, että yhteisiäkin näkemyksiä löytyy. Niitä ovat esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastustaminen, maailman terveystilanne ja asevarustelun hillitseminen.

Biden aloitti Yhdysvaltain presidenttinä 20. tammikuuta.