Hyppää sisältöön

Twitter ei päästä Trumpia takaisin, vaikka tämä asettuisi uudelleen ehdolle – Facebook odottaa lautakuntansa päätöstä

Vahvistamalla Trumpin porttikiellon Twitter varmistaa, ettei Facebookin perustaman valvontalautakunnan päätös vaikuta sen sisäisiin päätöksiin.

Donald Trump käytti älypuhelintaan Valkoisessa talossa 18. kesäkuuta. Kuva: Chris Kleponis / EPA

Twitter ei aio päästää Yhdysvaltain entistä presidenttiä Donald Trumpia takaisin palveluunsa. Yhtiön talousjohtaja Ned Segal vahvisti uutiskanava CNBC:n haastattelussa, että Trumpin esto pysyy voimassa, vaikka tämä asettuisi uudelleen ehdolle presidentiksi.

– Kun sinut on poistettu alustalta, sinut on poistettu alustalta, Segal linjasi haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Twitter jäädytti Trumpin käyttäjätilin sen jälkeen, kun joukko presidentin kannattajia oli rynnäköinyt kongressirakennukseen Washingtonissa tammikuun 6. päivänä.

Twitterin lisäksi kaikki merkittävät somealustat sulkivat Trumpin käyttäjätilit väkivaltaisuuksien seuraksena.

Twitterin linja oli kuitenkin heti muita tiukempi. Yhtiö puhui Trumpin tilin "pysyvästä lakkauttamisesta", kun esimerkiksi Facebook ilmoitti pitävänsä Trumpin Facebook- ja Instagram-tilit lukossa siihen asti, että valta Yhdysvalloissa on vaihtunut rauhanomaisesti.

Youtube ja Snapchat puolestaan ilmoittivat estävänsä Trumpin pääsyn alustoilleen väliaikaisesti. Myöhemmin Snapchat ilmoitti muuttavansa väliaikaisen jäädytyksen loppulliseksi.

Facebook ulkoisti päätöksen Trumpin kohtalosta

Yhdysvalloissa valta vaihtui rauhanomaisesti tammikuun 20. päivä. Seuraavana päivänä Facebook ilmoitti siirtäneensä päätöksen Trumpin tilanteesta yhtiön perustamalle valvontalautakunnalle.

Facebookin korkeimmaksi oikeudeksi kutsutun ryhmän on määrä antaa päätös huhtikuun loppupuoleen mennessä.

Facebookin perustaman valvontalautakunnan päätös koskee vain Facebookia, mutta muut someyhtiöt eivät voi täysin sivuuttaa sitä. Jos lautakunnan ratkaisulla Trump palaa Facebookin palveluihin, paine päästää Trump takaisin kohdistuisi myös muihin yhtiöihin.

Tätä Twitter ja Snapchat eivät tietenkään halua. Vahvistamalla ja alleviivaamalla nyt lopullista päätöstään yhtiöt yrittävät ennakkoon etääntyä keskustelusta, jonka Facebookin lautakunnan päätös automaattisesti synnyttää. Twitter ja Snapchat eivät halua, että suurimman kilpailijan perustama lautakunta alkaa vaikuttaa niiden sisäisiin päätöksiin.

Twitterin päätös on merkityksellisin

Tähän asti someyhtiöiden linja on ollut Trumpin suhteen samansuuntainen. Linjojen painoarvo on vain vaihdellut.

Twitter oli ehdottomasti tärkein kanava Trumpille. Käytännössä neljän vuoden ajan Trump johti Yhdysvaltoja 280 merkillä kerrallaan. Hän ilmoitti päätöksistä, erotti ihmisiä ja uhkaili muita maita Twitterin välityksellä.

Trumpin aktiivisen twiittailun katsottiin hyödyttävän merkittävästi Twitteriä. Ajatuksena oli, että huomion lisäksi Trump tuo alustalle lisää käyttäjiä. Twitteriä pidettiiin riippuvaisena Trumpista, mikä selitti yhtiön haluttomuuden puuttua presidentin sääntöjen vastaiseen toimintaan.

Twitterin tällä viikolla julkistamien tietojen mukaan palvelulla oli viime vuoden loppuun mennessä 192 miljoonaa käyttäjää. Tämä luku on yhtiön mukaan jatkanut kasvuaan Trumpin porttikieltojen jälkeen.

Twitter ei siis ainakaan omien sanojensa mukaan tarvitse enää Trumpia. Eikä se halua, että Facebookin päätöksellä Trump pääsisi takaisin twiittailemaan.

Podcastissa keskustellaan siitä, onko Trumpin Facebookiin pääsy sananvapauskysymys.
.
.