Hyppää sisältöön

Nuoret naiset putoavat nyt toimeentulotuen varaan – Heidi Paatero, 20, käytti säästämänsä rippilahjarahat ennen kuin pääsi tuen piiriin

Suurinta kasvu oli Uudellamaalla, missä parikymppisten nuorten naisten perustoimeentulotuen tarve kasvoi 14 prosenttia edellisvuodesta.

Heidi Paatero on mummonsa kanssa innokas kirppistelijä ja Nummelan Hiiden Kirppis on yksi Paateron suosikeista. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Vihtiläinen Heidi Paatero rakastaa kirpputoreja. Tällä kertaa haussa on erityisesti ulkoiluhousut. Paatero käy sinnikkäästi läpi myös kaikki umpitäyteen ahdetut vaaterekit.

– Koskaan ei voi tietää, että mitä täältä löytyy. Moni kaveri sanoo, ettei kirpputoreilla ole koskaan mitään. Täällä pitää käydä säännöllisesti, silloin tekee löytöjä, Paatero valistaa.

Häntä onnistaa jälleen. Sopivia ulkoiluhousuja ei ole, mutta mukaan tarttuu mustat farkut, joiden puolentoista euron hinta on Paateron mielestä enemmän kuin kohdallaan.

16-vuotiaana omilleen muuttanut ja siitä lähtien perustoimeentulotukea saanut Paatero on tottunut pitämään taloutensa tiukassa kurissa.

Korona kuritti nuorten naisten työpaikkoja

Koronavuosi 2020 nosti perustoimeentulotukea saavien kotitalouksen määrän korkeammaksi kuin kertaakaan aikaisemmin koko 2000-luvulla. Kasvua vuoteen 2019 verrattuna on viisi prosenttia ja uusia tuen saajia kertyi 21 000.

Kaikkiaan perustoimeentulotukea sai 417 071 ihmistä 298 017 kotitaloudessa.

Yksi ikä- ja sukupuoliryhmä erottuu joukosta, nimittäin ikävuosien 18 ja 24 väliin osuvat naiset. Heidän joukossaan perustoimeentulotuen saajia oli viime vuonna 10 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Uudellamaalla kasvu samassa ikäryhmässä on vielä tätäkin voimakkaampaa: 14 prosenttia. Kaikkiaan tukea sai Uudellamaalla 12 000 ja koko maassa yhteensä 36 000 nuorta naista.

– Koronakriisi osui juuri sellaisille aloille, joilla on paljon nuoria naisia, eli matkailuun ja palveluihin. Tämä ikäryhmä ylipäätään korostuu tukitilastoissa, koska heillä on tiukennetut työttömyysturvaehdot ja harvoin säästöjä itsensä elättämiseen, Kelan tutkija Tuija Korpela arvioi.

Heidi Paateron perustoimeentulotuki menee suoraan vuokranantajan tilille. Hän kiittelee tukijärjestelmää sinänsä, mutta ihmettelee sen reunaehtoja: säästöjä ei saa olla. Hän itse esimerkiksi käytti säästämänsä rippilahjarahat ennen kuin pääsi tuen piiriin.

Korpelan mukaan perustoimeentulotuen hakijalla voi hakemuksen jättöhetkellä olla tilillään jonkin verran käyttörahaa, mutta säästöt ja myös helposti realisoitava varallisuus lasketaan perustoimeentulotukea vähentäviksi tuloiksi.

Perustoimeentulotuki onkin niin sanottu viimesijainen tukimuoto. Sitä maksetaan henkilöille ja perheille, joiden muut tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.

Vihtiläinen Heidi Paatero syynää kirpputorin rekit tarkasti läpi. "Hinnat ovat kyllä nousseet kirppareillakin", hän tuskailee. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Paatero saa toimeentulotuen lisäksi asumistukea ja kuntoutusrahaa, joka kuluu suurimmaksi osaksi ruokaan.

– Haluan syödä terveellisesti, eli muutakin kuin makaronia ja jauhelihaa, joten ruoka on iso kuluerä. Lisäksi rahaa kuluu vaatteisiin ja hygieniatuotteisiin, eli ihan perusasioihin.

Juuri muita säännöllisiä menoja Paaterolla ei sitten olekaan. Vapaa-aikansa hän viettää lähinnä kotona kissansa ja poikaystävänsä kanssa.

Kelan Korpela arvioi, että koronan aiheuttamien lomautuksien ja työttömyyden kasvattama tuen tarve voi näkyä tilastoissa osittain viiveellä.

– Varmasti on ihmisiä, jotka ovat pikkuhiljaa joutuneet käyttämään säästöjään ja varallisuuttaan, mutta nyt kun tämä koronatilanne valitettavasti jatkuu, niin voi olla, että lopulta päädytään toimeentulotuen piiriin.

Vihdistä Vantaalle

Nyt 20-vuotias Heidi Paatero valmistuu tänä keväänä nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi Kanneljärven opistosta. Koulutussopimuksella opiskeleminen tapahtuu pitkälti työpaikoilla ja korona sekoitti pakkaa viime vuonna.

– Keväällä iski lamaannus, että tuleeko tästä enää mitään kun kaikki harjoittelupaikat menivät kiinni. Mietin, että lopetanko kokonaan, kun koulustakaan ei oikein neuvottu, että mitä pitäisi tehdä, Paatero muistelee.

Katse tulevaisuuteen. Heidi Paatero muuttaa lähiaikoina Vantaalle ja samalla yhteen poikaystävänsä kanssa. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Hän ei kuitenkaan luovuttanut ja ammattiin valmistumisen lisäksi edessä on muutto Vantaalle poikaystävän kanssa. Paatero uskoo työllistyvänsä omalle alalleen, ja Kelan tuista irtautuminen tuntuu lopulliselta itsenäistymiseltä.

Miltei koko ikänsä Vihdissä asunut Paatero odottaa maisemanvaihdosta innoissaan, ja päällimmäiset tulevaisuuden haaveetkin ovat jo kirkkaina mielessä.

– Olisihan se ihanaa, jos joskus olisi ihan oma asunto. Ja auto!

Voit keskustella toimeentulotuesta keskiviikkoon kello 23 asti.

Lue myös:

Katso: