Talvi- ja jatkosodan taistelut olivat monin paikoin niin raivoisia, että arviolta 10 000 sodassa menehtynyttä suomalaista sotilasta jäi taistelupaikoille nykyisen Venäjän alueelle.
Noilta taistelupaikoilta on vuodesta 1993 lähtien löydetty noin 1 400 suomalaista sankarivainajaa. Heistä lähes 400 on tunnistettu.

Suomalaisten etsintäpartioiden pääsy Venäjälle on kuitenkin ollut estynyt jo vuoden ajan. Syynä ovat koronarajoitukset, jotka estävät suomalaisten matkustamisen Venäjälle.
– Viime vuonna ei Venäjälle päässyt yksikään suomalainen etsintäryhmä. Tämäkin vuosi vaikuttaa huonolta, kertoo Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen asiamies Markku Kiikka.
Nyt suomalaisten etsinnät ovatkin vain venäläisten etsintäryhmien harteilla. He ovat Kiikan mukaan onnistuneetkin etsinnöissä erinomaisesti.
Neljä tunnistettua
Suomessa odottaa parhaillaan neljä tunnistettua sankarivainajaa pääsyä kotiseurakuntansa sankarihautausmaille Vaasaan, Mäntyharjulle, Mikkeliin ja Lappeenrantaan. Heidät on löydetty Venäjältä viime vuosien etsinnöissä.
Yksi haudattavista on kaukopartiomies Eugen Wist, jonka löytymisestä kertoi Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Wist joutui venäläisten yllättämäksi Pienessä Käräjäsaaressa jatkosodan aikana 6.7.1944. Saari sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä Viipurista koilliseen.
Eugen Wistin löytymisessä suurena apuna oli venäläinen Karjalan valli -etsintäryhmä. He hälyttivät paikalle suomalaiset, ja yhteistyössä venäläisten kanssa Wistin jäännökset löytyivät syksyllä 2019. Vasta hiljattain valmistunut DNA-tutkimus varmisti, että kyseessä todella on Eugen Wist.
Eugen Wist haudataan Lappeenrannan sankarihautausmaalle. Ajankohta ei vielä ole tiedossa.
Venäläiset apuna
Suomalaisten etsijöiden lisäksi Venäjällä toimii useitakin etsintäryhmiä, jotka etsivät talvi- ja jatkosodan taistelualueilta niin suomalaisia kuin venäläisiäkin sotavainajia. Yhteistyö maiden välillä on Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen asiamiehen Markku Kiikan mukaan toiminut moitteetta.
– Nämä venäläiset ovat todella huippuetsijöitä, esimerkkinä Karjalan valli. Viime kesänä venäläiset ovat löytäneet noin 20 suomalaista sotilasta, joista osa jo odottaa Viipurissa kuljetusta Suomeen.

Viime kesänä löydettyjen 20 sankarivainajan joukossa on sekä tuntemattomia että tuntolevyn perusteella tunnistettuja sotilaita. Pelkkä tuntolevy ei kuitenkaan vielä täysin varmista, että kyseessä on juuri oikea henkilö.
– Henkilöllisyys varmistetaan aina DNA-tutkimuksella. Vuosien varrella on ilmennyt, että tuntolevyn tieto ei jostain syystä aina osu oikeaan henkilöön, kertoo Kiikka.
Kaikki tuntemattomiksi jääneet sankarivainajat haudataan Lappeenrannan sankarihautausmaalle. Viimeisen leposijan sieltä on saanut tähän mennessä noin 800 tuntematonta sotilasta.
Tunnistetut pääsevät oman seurakuntansa hautausmaalle.

Viimeksi Lappeenrannassa oli isot sankarihautajaiset toukokuussa 2019, jolloin haudan lepoon siunattiin 50 tuntematonta sankarivainajaa.
– Tällä hetkellä hautaamista Suomessa odottaa noin 15 tuntematonta sankarivainajaa. Se on vielä liian pieni määrä hautajaisten järjestämiseksi. Lisäksi korona-aika vaikuttaisi hautajaisjärjestelyihin, kertoo Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen asiamies Markku Kiikka.
Kiikka kertoo, että hautaamista odottavat tuntemattomat sotavainajat ovat löytyneet etsinnöissä usean viime vuoden aikana.
Toiveita on
Talvi- ja jatkosodista on aikaa jo niin pitkä aika, että vainajien löytyminen on joka vuosi entistä vaikeampaa. Myös sotilaiden jäännökset, kuten luut, alkavat jo olla hyvin hauraita.
Kuolinpaikan löytämisessä etsijät käyttävät apunaan metallinpaljastinta, jonka avulla maastosta saattaa löytyä esimerkiksi metallinen nappi, aseen osa, tuntolevy, kypärä, kello tai jotain muuta sotilaalle kuulunutta maatumatonta esineistöä.

Etsintäpaikat valikoituvat yleensä sotapäiväkirjojen ja aikalaisten kertomuksien perusteella.
Vaikeista olosuhteista huolimatta Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen asiamies Markku Kiikka uskoo vainajia vielä löytyvän.
– Tänäkin vuonna tulee vielä tunnistamisia lisää, sanoo Kiikka.
Lue seuraavaksi: Toukokuussa 2019 Lappeenrannan sankarihautausmaalta viimeisen leposijan sai 50 tuntematonta sankarivainajaa
Isä katosi sodassa yli 70 vuotta sitten – nyt suomalaiset etsivät häntä Venäjän taistelutantereilta
Toimittaja Vesa Winberg tapasi suomalaisen etsijän Mika Albertssonin talvella 2019. Tuolloin etsijän ajatukset olivat edellisissä kesissä, vainajien löytymisessä ja kokemuksissa, joita Albertsson oli yhdessä etsintäryhmä Taipaleen kanssa Venäjän metsissä saanut.
Tapaamisen pohjalta syntyi neliosainen podcast-sarja "Kaveria ei jätetä". Kuuntele sarja Ylen podcast-sivustolta.