Hyppää sisältöön

Neljä suomalaista sankarivainajaa odotti kotiin pääsyä yli 70 vuotta – DNA-tutkimus selvitti, keitä he ovat

Suomessa hautaamista odottaa noin 15 ja Venäjällä noin 20 talvi- ja jatkosodan sankarivainajaa. Heistä vain neljä on tunnistettu varmasti.

Suomeen on saatu jo noin 1 400 Venäjältä löydettyä suomalaista sankarivainajaa. Kuva Lappeenrannasta sankarihautajaista toukokuussa 2019. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Talvi- ja jatkosodan taistelut olivat monin paikoin niin raivoisia, että arviolta 10 000 sodassa menehtynyttä suomalaista sotilasta jäi taistelupaikoille nykyisen Venäjän alueelle.

Noilta taistelupaikoilta on vuodesta 1993 lähtien löydetty noin 1 400 suomalaista sankarivainajaa. Heistä lähes 400 on tunnistettu.

Venäjältä löydettyjen suomalaisten sotilaiden jäännökset saapuvat hautausmaalle pienissä arkuissa. Kuva Lappeenrannasta toukokuussa 2019. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Suomalaisten etsintäpartioiden pääsy Venäjälle on kuitenkin ollut estynyt jo vuoden ajan. Syynä ovat koronarajoitukset, jotka estävät suomalaisten matkustamisen Venäjälle.

– Viime vuonna ei Venäjälle päässyt yksikään suomalainen etsintäryhmä. Tämäkin vuosi vaikuttaa huonolta, kertoo Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen asiamies Markku Kiikka.

Nyt suomalaisten etsinnät ovatkin vain venäläisten etsintäryhmien harteilla. He ovat Kiikan mukaan onnistuneetkin etsinnöissä erinomaisesti.

Neljä tunnistettua

Suomessa odottaa parhaillaan neljä tunnistettua sankarivainajaa pääsyä kotiseurakuntansa sankarihautausmaille Vaasaan, Mäntyharjulle, Mikkeliin ja Lappeenrantaan. Heidät on löydetty Venäjältä viime vuosien etsinnöissä.

Yksi haudattavista on kaukopartiomies Eugen Wist, jonka löytymisestä kertoi Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Wist joutui venäläisten yllättämäksi Pienessä Käräjäsaaressa jatkosodan aikana 6.7.1944. Saari sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä Viipurista koilliseen.

Eugen Wistin löytymisessä suurena apuna oli venäläinen Karjalan valli -etsintäryhmä. He hälyttivät paikalle suomalaiset, ja yhteistyössä venäläisten kanssa Wistin jäännökset löytyivät syksyllä 2019. Vasta hiljattain valmistunut DNA-tutkimus varmisti, että kyseessä todella on Eugen Wist.

Eugen Wist haudataan Lappeenrannan sankarihautausmaalle. Ajankohta ei vielä ole tiedossa.

Venäläiset apuna

Suomalaisten etsijöiden lisäksi Venäjällä toimii useitakin etsintäryhmiä, jotka etsivät talvi- ja jatkosodan taistelualueilta niin suomalaisia kuin venäläisiäkin sotavainajia. Yhteistyö maiden välillä on Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen asiamiehen Markku Kiikan mukaan toiminut moitteetta.

– Nämä venäläiset ovat todella huippuetsijöitä, esimerkkinä Karjalan valli. Viime kesänä venäläiset ovat löytäneet noin 20 suomalaista sotilasta, joista osa jo odottaa Viipurissa kuljetusta Suomeen.

Arvo Lötjönen (vas.), Mika Albertsson, Veikko Vesalainen löysivät suomalaissotilaiden jäännöksiä Talin Nurmilammelta kesällä 2006. Edustalla näkyy maasta löytyneitä luita. Kuva: Mika Albertsson

Viime kesänä löydettyjen 20 sankarivainajan joukossa on sekä tuntemattomia että tuntolevyn perusteella tunnistettuja sotilaita. Pelkkä tuntolevy ei kuitenkaan vielä täysin varmista, että kyseessä on juuri oikea henkilö.

– Henkilöllisyys varmistetaan aina DNA-tutkimuksella. Vuosien varrella on ilmennyt, että tuntolevyn tieto ei jostain syystä aina osu oikeaan henkilöön, kertoo Kiikka.

Kaikki tuntemattomiksi jääneet sankarivainajat haudataan Lappeenrannan sankarihautausmaalle. Viimeisen leposijan sieltä on saanut tähän mennessä noin 800 tuntematonta sotilasta.

Tunnistetut pääsevät oman seurakuntansa hautausmaalle.

50 sotilaan pitkä matka päättyi vasta Lappeenrannan sankarihautausmaalle 19.5.2019. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Viimeksi Lappeenrannassa oli isot sankarihautajaiset toukokuussa 2019, jolloin haudan lepoon siunattiin 50 tuntematonta sankarivainajaa.

– Tällä hetkellä hautaamista Suomessa odottaa noin 15 tuntematonta sankarivainajaa. Se on vielä liian pieni määrä hautajaisten järjestämiseksi. Lisäksi korona-aika vaikuttaisi hautajaisjärjestelyihin, kertoo Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen asiamies Markku Kiikka.

Kiikka kertoo, että hautaamista odottavat tuntemattomat sotavainajat ovat löytyneet etsinnöissä usean viime vuoden aikana.

Toiveita on

Talvi- ja jatkosodista on aikaa jo niin pitkä aika, että vainajien löytyminen on joka vuosi entistä vaikeampaa. Myös sotilaiden jäännökset, kuten luut, alkavat jo olla hyvin hauraita.

Kuolinpaikan löytämisessä etsijät käyttävät apunaan metallinpaljastinta, jonka avulla maastosta saattaa löytyä esimerkiksi metallinen nappi, aseen osa, tuntolevy, kypärä, kello tai jotain muuta sotilaalle kuulunutta maatumatonta esineistöä.

Tuntemattomaksi jääneitä sankarivainajien ei ainakaan vielä tulevana kesänä haudata Lappeenrantaan. Tämä kuva toukokuulta 2019. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Etsintäpaikat valikoituvat yleensä sotapäiväkirjojen ja aikalaisten kertomuksien perusteella.

Vaikeista olosuhteista huolimatta Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen asiamies Markku Kiikka uskoo vainajia vielä löytyvän.

– Tänäkin vuonna tulee vielä tunnistamisia lisää, sanoo Kiikka.

Toimittaja Vesa Winberg tapasi suomalaisen etsijän Mika Albertssonin talvella 2019. Tuolloin etsijän ajatukset olivat edellisissä kesissä, vainajien löytymisessä ja kokemuksissa, joita Albertsson oli yhdessä etsintäryhmä Taipaleen kanssa Venäjän metsissä saanut.

Tapaamisen pohjalta syntyi neliosainen podcast-sarja "Kaveria ei jätetä". Kuuntele sarja Ylen podcast-sivustolta.

.
.