Hyppää sisältöön

Tunnelin päässä ei vieläkään pilkota valoa Lapin matkailuyrityksille – vain neljäsosa safariyrityksistä uskoo selviävänsä ensi talveen

Enemmistö matkailuyrityksistä ei usko selviävänsä tätä menoa yli kymmentä kuukautta.

Rovaniemeläinen Juha-Pekka Mikkola kuuluu niihin safariyrittäjiin, jotka menettivät asiakkaansa pandemian myötä. Kuva: Annu Passoja / Yle

Lapin matkailuyritysten tulevaisuuden näkymät eivät ole parantuneet viime vuodesta. Matkailuyritysten tilannetta selvitettiin Lapin kauppakamarin ja Lapin Matkailuelinkeinon liiton kyselyssä, johon vastauksia tuli 218.

Kyselyn mukaan lähes 60 % yrityksistä arvioi, ettei niillä ole mahdollisuutta jatkaa toimintaansa yli kymmentä kuukautta. Tukalinta on ohjelmapalveluyrityksillä, joista vain neljäsosa arvioi selviävänsä tätä menoa ensi talveen.

Lähes 60 % kyselyyn vastanneista arvioi asiakasmäärän jäävän tänä vuonna alle puoleen siitä, mitä se oli vuonna 2019 eli ennen pandemia-aikaa.

Lapin Matkailuelinkeinojen liitto peräänkuuluttaa hallitukselta pikaisia päätöksiä uusista kustannustukikausista sekä linjauksia siitä, milllaisilla säännöillä Suomeen voi tulla pandemiatilanteen hellittäessä.

Tähän mennessä Lapin matkailuyrityksistä alle puolet on kyselyn perusteella saanut kustannustukia.

– Tuet pitää räätälöidä nykyistä paremmin matkailuyrityksille sopivaksi ja jaksottaa siten, että tuki saadaan nopeammin kuin nyt, sanoo Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki.

Yli kolme neljäsosaa yrityksistä on lomauttanut ja irtisanonut henkilökuntaansa ja lähes puolet on myynyt pakon edessä omaisuuttaan.

Lue myös:

Korona jätti tuhannet vaille töitä Lapissa: Viime vuonna työttömiä oli enimmillään yli 15 000