Hyppää sisältöön

Neuvottelut uudesta itäisestä ratayhteydestä alkamassa – ministeriö selvittää nyt, ketkä haluavat mukaan

Halukkailla on viikko aikaa ilmoittautua mukaan neuvotteluihin.

Neuvottelut Itäradan, eli Porvoon ja Kouvolan kautta itään kulkevan ratayhteyden hankeyhtiön perustamisesta ovat alkamassa. Arkistokuva. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Neuvottelut itäisen suunnan ratayhteyden hankeyhtiön perustamisesta ovat alkamassa.

Neuvotteluja jatketaan Itäradan, eli Porvoon ja Kouvolan kautta itään kulkevan ratavaihtoehdon pohjalta.

Liikenne- ja viestintäministeriö aloittaa neuvottelut yhteyden kehittämisestä hyötyvien kuntien ja mahdollisesti muiden julkisyhteisöjen kanssa.

Ministeriö pyytää halukkaita ilmoittautumaan mukaan neuvotteluihin.

Halukkuudestaan osallistua neuvotteluihin tulisi ilmoittaa 18. helmikuuta mennessä. Neuvottelut käynnistyvät mahdollisimman pian sen jälkeen, kun kaikki neuvotteluihin osallistuvat tahot on kartoitettu.

Valtion rahoituksesta päättää eduskunta

Hankeyhtiön vastuulla olisi ratahankkeeseen liittyvä suunnittelu ja sen rahoittaminen rakentamisvalmiuteen asti.

Itäradan hankeyhtiön suunnittelukustannukset ovat alustavan arvion perusteella noin 70 miljoonaa euroa.

Valtio omistaisi hankeyhtiöstä perustamisvaiheessa vähintään 51 prosenttia. Hankeyhtiön perustamisen edellytyksenä olisi, että muut osakkaat sitoutuisivat yhtiön pääomittamiseen noin 49 prosentin osuudella arvioiduista rakentamisvalmiuden edellyttämän suunnittelun kustannuksista sekä muista hankeyhtiön toiminnan edellyttämistä kustannuksista.

Itäradan varrella sijaitsevat kaupungit ovat jo aiemmin tehneet päätöksiä siitä, millä summilla ne olisivat valmiita osallistumaan radan suunnittelukustannuksiin hankeyhtiössä. Esimerkiksi Kouvola olisi valmis laittamaan pöytään vajaat 5 miljoonaa euroa ja Lappeenranta noin 3,6 miljoonaa.

Valtion rahoituksesta ja määrärahan käyttämisestä päättää lopulta eduskunta. Liikenne- ja viestintäministeriön johtamien neuvottelujen tulosta hankeyhtiön perustamisesta käsitellään myös talouspoliittisen ministerivaliokunnassa.

Linjaus itäisen suunnan hankeyhtiöstä ei sulje pois muiden idän suunnan liikenneyhteyksien kehittämistä tulevaisuudessa. Ministerivaliokunta sanoo tiedostavansa tarpeen kehittää Kaakkois-Suomen ja itäisen Uudenmaan saavutettavuutta sekä teollisuuden kuljetusten edellytyksiä.

Lue lisää:

.
.