Hyppää sisältöön

Rakennusalan yritykset tienasivat laittomuuksilla miljoonia pääkaupunkiseudulla – 21 vastuuhenkilöä sai tuomion

Useat rakennusalan yritykset harjoittivat kuittikauppaa ja nimenvuokrausta sekä jättivät lakisääteisiä maksuja maksamatta.

Tapauksen on arvioitu olevan yksi suurimmista harmaan talouden jutuista vuosikymmeneen. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Helsingin käräjäoikeus antoi torstaina tuomion yhdestä vuosikymmenen suurimmista rakennusalan rikosjutuista. Yhteensä 21 rakennusalan yrityksissä työskennellyttä henkilöä sai tuomion erilaisista petoksista.

Erimittaisia vankeusrangaistuksia annettiin muun muassa törkeistä veropetoksista, törkeistä työeläkevakuutusmaksupetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista.

Vastaajat määrättiin maksamaan usean miljoonan euron arvosta korvauksia verottajalle sekä työeläkevakuutusyhtiöille ja menettämisseuraamuksiin valtiolle.

Ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomittiin kaksi vastaajaa. Jutun niin sanottu päätekijä tuomittiin vankeuteen neljäksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi. Toinen keskeinen tekijä sai kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomion.

Muut 19 vastaajaa saivat erimittaisia ehdollisia vankeusrangaistuksia, joiden pituudet vaihtelevat neljästä kuukaudesta yhteen vuoteen ja 11 kuukauteen. Yhden vastaajan osalta syytteet hylättiin.

Neljän yrityksen liikevaihto yli 7 miljoonaa

Rikokset tapahtuivat vuosina 2008–2014 pääkaupunkiseudulla. Tuolloin rakennusalalla toimi peräkkäisesti ja osittain samaan aikaan neljä eri yhtiötä, joiden toimintaan kuului laajaa kuittikauppaa ja nimenvuokrausta.

Lisäksi yhtiöt olivat laiminlyöneet verojen ja työeläkemaksujen suorittamisen lähinnä rakennusalan toiminnasta. Yhtiöitä pyörittivät osittain samat henkilöt.

Yritysten liikevaihto kuittikaupasta, nimenkäytöstä ja omasta toiminnasta oli vuosina 2009–2012 tuottoisimman yrityksen osalta 3,62 miljoonaa euroa.

Kaksi muuta yritystä pääsivät nekin yli 1,5 miljoonan euron liikevaihtoon. Kolmannen yrityksen osalta liikevaihto oli noin 600 000 euroa.

Kuittikauppaa, nimenvuokrausta ja pimeitä palkkoja

Yritysten tekemässä kuittikaupassa on kirjoitettu ja myyty perusteettomia laskuja sovittua palkkioprosenttia vastaan. Niin sanottuja "kuitteja" eli menokirjauksia myytiin niitä kirjanpitoonsa tarvitseville yhtiöille. Yhtiöt ovat niiden perusteella voineet tehdä kuluperusteisia vähennyksiä kirjanpitoonsa vähentääkseen käteiskassan määrää.

Järjestelyssä perusteeton lasku on maksettu todellisena tapahtumana pankkitilin kautta, ja sen jälkeen kuitin myyjä on voinut nostaa varat käteisenä ja palauttaa valtaosan varoista "kuittia" tarvitseville yhtiöille peitellyn osingon tai pimeiden palkkojen maksamista varten.

Yhtiöt harjoittivat myös nimenvuokrausta, jossa työtä tehneet henkilöt käyttivät edellä mainittuja yhtiöitä omien töidensä laskuttamiseen sovittua palkkiota vastaan.

Lisäksi yhtiöt olivat maksaneet työntekijöilleen pimeitä palkkoja ja laiminlyöneet lakisääteisiä maksuja sekä velvollisuuksia. Yhtiöt olivat jättäneet maksamatta arvonlisäveroja, ennakonpidätyksiä ja sosiaaliturvamaksuja yhteensä yli kaksi miljoonaa euroa ja työeläkevakuutusmaksuja yhteensä lähes 800 000 euroa.

Lisäksi yhtiöt olivat laiminlyöneet lakisääteisiä tapaturma- ja työttömyysvakuutusmaksuja.

Perusteettomia laskuja ostaneille tuomiot

Perusteettomia alihankintalaskuja olivat kyseisille yhtiöille maksaneet useat eri yhtiöt. Perusteettoman alihankintalaskutuksen osuus yhtiöiden liiketoiminnassa on ollut yhteensä noin 1,5 miljoonaa euroa.

Perusteettomia laskuja ostaneiden yhtiöiden vastuuhenkilöitä tuomittiin myös rikoksista. Heidän katsottiin syyllistyneen törkeisiin veropetoksiin, törkeisiin kirjanpitorikoksiin ja törkeisiin työeläkevakuutusmaksupetoksiin.

Lisää aiheesta:

.
.