1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulun yliopistollinen sairaala

Oulussa leikkaussali- ja anestesiahoitajat ovat painaneet lisätöitä pitkään, eikä palkkaa pidetä riittävänä – nyt Tehy haluaa neuvotella OYSin kanssa

OYSin leikkaussaleja on osin suljettu, koska leikkaussali- ja anestesiahoitajia ei ole tarpeeksi.

Oulun yliopistollinen sairaala
Oulun yliopistollisen sairaalan valokyltti.
Oulun yliopistolliseen sairaalaan on pitkään yritetty rekrytoida uusia leikkaussali- ja anestesiahoitajia. Risto Degerman / Yle

Terveydenhuollon ammattijärjestö Tehyn Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin puheenjohtaja ja pääluottamusmies pyytävät Oulun yliopistollisen sairaalan johtoa yhteiseen neuvottelupöytään OYSin tilanteen vuoksi.

Oulun yliopistollinen sairaala on kertonut sulkevansa viidestä kuuteen leikkaussalia päivittäin helmikuun puolivälistä lähtien huhtikuun loppuun saakka. Syiksi esitetään leikkaussali- ja anestesiahoitajien sekä anestesialääkärien pulaa.

Tehyn PPSHP:n puheenjohtaja Outi Puoskari kertoo, että töitä on tehty pitkään huonolla miehityksellä. Nyt tilanne on kärjistynyt.

– Rekrytointivaikeudet vain jatkuvat. Operatiivinen tulosalue on todennut, että heillä on iso henkilöstöpula anestesia- ja leikkaussalihoitajista sekä anestesialääkäreistä. Tämän takia toimintaa joudutaan supistamaan.

Hoitohenkilöstö on Puoskarin mukaan tehnyt kaiken aikaa lisätöitä normaalityön lisäksi. Leikkausjonoja on pyritty hoitamaan, ja se näkyy kuormituksena.

– Nyt ei enää jakseta. Sitten hakeudutaan muualle töihin.

Neuvottelupöydässä halutaan keskustella rahasta. Puoskarin mukaan entinen rahallinen korvaus ei houkuta työntekijöitä ja hoitajat haluavat lisää korvausta työlleen. Lisäksi rekrytointiin toivotaan veto- ja pitovoimaa eli sitä, että entiset työntekijät saadaan pidettyä töissä ja työpaikka houkuttelisi uusia.

– Raha on se, joka ratkaisee. Mutta raha ei toki ratkaise jaksamisongelmaa. Työryhmässä lähdettäisiin etsimään ratkaisuja palkkaan ja työn kuormittavuuteen.

Palkan lisäksi Tehy haluaa keskustella työantajapuolen kanssa sairaalan johtamisesta.

– Johtamisessa on osaamisvajetta. Miten ongelmista päästään ulos, se näyttää nyt olevan ongelma. On työkaluja, mutta niitä ei osata käyttää. Tiedonkulku takkuaa, Puoskari luettelee.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin henkilöstöjohtaja Annukka Kuusiniemi kertoo saaneensa neuvottelupyynnön ja johtoryhmä on viestinyt siitä. Kuusiniemen mukaan asia tullaan käsittelemään. Hoitajien palkkapyyntöön hän kommentoi, että OYSin palkat ovat valtakunnallisesti kilpailukykyiset.

– Leikkaussalihoitajien palkkaus on jo taulukon korkeimmissa luokissa.

Muutoin hän ei tässä vaiheessa kommentoi asiaa enempää.

Lue seuraavaksi