1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalastus

Pilkkijät purnaavat, miksei viiden metrin turvaväli pakkasessa riitä? Katso videolta kuinka hyvin kala syö Konnivedellä

Pilkkikisojen järjestäjät toivovat höllennyksiä ulkoilmatapahtumien koronarjoituksiin

kalastus
Ihmisiä meren jäällä ulkoilemassa ja pilkillä.
Koronarajoitusten vaikutuksista pilkkikisoihin keskustellaan Iitin Vuolenkoskella. Mika Moksun haastateltavana on Kaakkois-Suomen Vapaa-ajankalastajapiirin hallituksen jäsen Juha Haapaniemi.

Suomen Vapaa-ajan Kalastajien Keskusjärjestö toivoo höllennyksiä ulkoilmatapahtumien koronarajoituksiin. Vapaa-ajan kalastajat ovat olleet asiasta yhteydessä THL:ään yhdessä Suomen Ladun kanssa, koska koronan vuoksi valtava määrä myös ulkona järjestettäviä yleisötapahtumia on jouduttu perumaan.

Useimpia pilkkikilpailujakaan ei saa järjestää. Muun muassa perinteikkäät SM-kisat kuuluvat peruttujen listaan (siirryt toiseen palveluun). (Suomen vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kilpailukalenteri).

Kilpailut kuuluvat keskeisesti Suomen Vapaa-ajan Kalastajien toimintaan. Järjestön toiminnanjohtaja Olli Saari arvioi, että järjestön ja sen jäsenseurojen pilkkikilpailuissa voi käydä jopa 150 000 kilpailijaa joka talvi.

Kilpailujen peruminen synnytti keskustelua järjestön hallituksessa. Yhtäältä rajoitukset ja koronan torjuminen ymmärretään, mutta samalla pilkkikilpailujen kieltäminen närästää.

Viiden metrin etäisyys on kilpailujen säännöissä muutenkin

Kalastusväen mukaan varsinkin pienemmät kilpailut voitaisiin järjestää koronaturvallisesti. Yleinen sääntö pilkkikilpailuissa on, että kilpakumppaniin on pidettävä vähintään viiden metrin etäisyys, osassa kilpailuista jopa kymmenen. Saaren mukaan ohjeiden avulla pystyttäisiin huolehtimaan turvallisuudesta ennen kilpailutilannetta, sen aikana ja jälkeen.

Kaakkois-Suomen Vapaa-ajankalastajapiirin hallituksen jäsen Juha Haapaniemi toteaa, että kilpailupaikalle tultaessa rannalla voisi olla merkityt ruudut, joihin otettaisiin vain kymmenen henkeä kerrallaan.

– Käsidesiä ja kasvomaskeja voisi hyvin käyttää. Jäällä säännöt kieltävät avannon tekemisen viittä metriä lähemmäksi kilpailijan avantoa, joten siellä turvavälit säilyvät.

Haapaniemen mukaan jäällekin voitaisiin tehdä merkityt ruudut eri seurojen edustajille.

– Esimerkiksi mikkeliläiset olisivat yhdessä ruudussa ja lahtelaiset toisessa. Kisan jälkeen punnitus hoidettaisiin kuten ruokailu armeijassa, pidettäisiin muihin viiden metrin turvaväli.

Haapaniemi uskoo, että pienempiä pilkkikisoja pystyttäisiin järjestämään turvallisesti. Poikkeuksen muodostavat esimerkiksi suurimmat SM-kisat, jotka ovat kokoluokaltaan massatapahtumia.

Mies pitää pilkkivieheitä käsissään jäällä pakkasessa
Juha Haapaniemi uskoo, että koronatartunnat pystyttäisiin välttämään valvotuissa pilkkikilpailuissa. Mika Halme / Yle

Pilkkikansa kokee nykyrajoitukset eriarvoisiksi, koska esimerkiksi laskettelukeskuksiin ja hiihtomajoihin saattaa kokoontua paljonkin ihmisiä.

– Vapailla ulkoilualueilla saattaa olla ihmisiä vaikka kuinka paljon. Yleisötilaisuudeksi määritellyt tapahtumat, kuten pilkkikilpailut, kuuluvat tiukasti rajoitettujen joukkoon, vaikka koronaviruksen leviämisen riski ei yleensä ole suurempi. Riski on pikemminkin pienempi, väittää Olli Saari.

Samat säännöt koskevat kaikkia tapahtumia

Elinkeinovalvontayksikön päällikkö Marko Peltonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta toteaa, että pilkkikilpailu on kuin mikä tahansa muu tapahtuma. Suurimmassa osassa Etelä-Suomea aluehallintovirasto on tällä hetkellä tartuntatautilain nojalla kieltänyt yli kymmenen hengen yleisötapahtumien järjestämisen sisä- ja ulkotiloissa. Enintään kymmenen hengen tapahtumia saa järjestää, jos turvallisuus varmistetaan THL:n ohjeita noudattaen.

Peltosen mukaan kaikki tapahtumat, joissa ihmisiä kokoontuu yhteen, ovat epidemian leviämisen kannalta huono juttu. Yleensä tapahtumissa on jonkinlaista kanssakäymistä, joka nyt koronapandemian aikana vaarantaa ihmisten terveyden.

– Niihin tullaan ja niistä poistutaan jotain reittiä pitkin. Lisäksi ollaan jossain määrin tekemisissä järjestäjien kanssa.

Peltonen sanoo ymmärtävänsä pilkkikansan harmistuksen, mutta painottaa, että aluehallintoviraston määräämät rajoitukset ovat välttämättömiä koronavirusepidemian taltuttamiseksi. Samat rajoitukset koskevat kaikkia tapahtumia, vaikka taudin leviämisen riski on ulkoilmassa pienempi kuin sisätiloissa.

– Ihmisten pakkautuminen samoihin paikkoihin on riski taudin leviämisen kannalta, vaikka oltaisiin järven jäällä, jossa noudatetaan etäisyyksiä.

Pilkkikilpailuilla on suuri merkitys etenkin kalastusseuroille. Ne ovat monen seuran tärkeintä toimintaa, ja monille jäsenille keskeinen syy harrastamiselle. Suomen Vapaa-ajan Kalastajien toiminnanjohtaja Olli Saari muistuttaa, että monelle seuralle pilkkikilpailut ovat tärkeä tulonlähde, vaikka niissä liikkuvat rahasummat ovatkin pieniä.

Lue seuraavaksi