Hyppää sisältöön

Yrittäjät moittivat taas samaa kolkkaa Suomessa, mutta pian se voi muuttua – uuden aluejohtajan mielestä avainsana on Helsinki-East: "Sitä tullaan töllistelemään"

Ex-ministeri Katri Kulmunin entinen erityisavustaja Kari Jääskeläinen on vastikään aloittanut Kymen yrittäjien aluejohtajana.

Kuva on otettu Pyhtään lentokentältä heinäkuussa 2020. Kuva: Antro Valo / Yle

Kymen yrittäjien tuore aluejohtaja Kari Jääskeläinen on vakuuttunut siitä, että Kymenlaakso vielä nousee yritysten kuntarankingissa.

Kymenlaakson seutukunnat olivat jälleen jumbosijoilla alueiden vetovoimaisuutta yritysten näkökulmasta mittaavassa valtakunnallisessa vertailussa, joka tehdään kahden vuoden välein.

Elinkeinoelämän keskusliiton vertailussa oli mukana 25 seutukuntaa. Vertailussa alueet laitetaan paremmuusjärjestykseen sen mukaan, kuinka hyvän toimintaympäristön ne tarjoavat paikallisille yrityksille.

Kymenlaakso eli Kouvolan seutukunta ja Kotkan-Haminan seutukunta ovat olleet aiemminkin vertailun häntäsijoilla. Edellisessä mittauksessa vuonna 2019 Kotkan-Haminan seutukunta oli viimeisenä sijalla 25 ja Kouvolan seutukunta sijalla 23.

Uusi aluejohtaja

Hallintotieteiden maisteri Kari Jääskeläinen aloitti Kymen yrittäjien aluejohtajana noin kaksi kuukautta sitten.

Kymen yrittäjät on Suomen yrittäjien yksi 20 aluejärjestöstä, jonka paikallisyhdistyksissä on kaikkiaan noin 2 000 jäsentä.

Jääskeläinen on aiemmin työskennellyt muun muassa useiden ministereiden erityisavustajana. Vielä viime kesänä hän toimi silloisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin erityisavustajana.

Katri Kulmuni erosi tehtävästä viime kesäkuussa viestintäkoulutushankintoja koskevien epäselvyyksien takia.

Poliisi sai tammikuussa valmiiksi koulutushankintoja koskevan esitutkinnan. Epäiltynä on yksi virkamies, jota epäillään petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Poliisi ei ole suostunut kertomaan, kuka epäilty on.

Ministerin entinen erityisavustaja Kari Jääskeläinen on jo aiemmin sanonut Ylelle, ettei tiedä asiasta mitään. Hän ei kommentoi viime kesän kohuja myöskään nyt.

Kari Jääskeläinen kertoo aloittavansa nyt puhtaalta pöydältä. Kuva: Ansa Kilpeläinen

"Puhtaalta pöydältä"

Kari Jääskeläinen keskittyy nyt uuteen maakuntaan, joka on hänelle aivan uusi tuttavuus. Hän on kotoisin Oulusta.

– Minusta on kauhean mielenkiintoista tulla maakuntaan, jota en tunne ja jossa saa aloittaa niin sanotusti puhtaalta pöydältä, Kari Jääskeläinen sanoo.

Hän asuu perheasioiden takia Kouvolan lisäksi myös Helsingissä ja Lappeenrannassa.

– Minulla on tällainen kolmen paikan mielenmaisema. Kovin olen tyytyväinen. Aina on laukku mukana, mutta ei se haittaa, Jääskeläinen sanoo.

"Tämä on herätys"

Jääskeläinen on työskennellyt myös Suomen yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkönä ja Elinkeinoelämän keskusliiton johtajana. Elinkeinoelämän keskusliiton kuntaranking-mittaukset ovat siis hänelle hyvinkin tuttuja.

– Tässähän on kysytty työnantajayritysten johtajien mielipidettä. Heidän arvionsa täytyy tässä mielessä ottaa vakavasti ja on arvioitava huolellisesti, mitkä tulokset ovat ja mitä löydöksiä voidaan tehdä.

Tuoreeltaan Jääskeläinen epäilee Kymenlaakson huonolta näyttävien tulosten syyksi sitä, ettei Kymenlaakso ole perinteinen yrittäjyysmaakunta.

– Ehkä vielä haetaan muotoja, joilla yritykset ja kunnat tekevät yhteistyötä. Ajattelen, että tämän pitää olla herätys. Istutaan yhteisen pöydän ääreen, käydään tulokset vielä huolellisesti läpi ja katsotaan, mitä voidaan tehdä paremmin.

Yksi keino voisi olla kuntien hankintaohjeiden määrittelysiten, että paikalliset yritykset voisivat paremmin osallistua kilpailutuksiin.

Jääskeläinen kertoo havainneensa, että Kymenlaakson kaupunkien virkajohdolla on yritysmyönteinen asenne.

– Se täytyy myös viedä koko organisaatioon.

Menestyksen resepti

Jääskeläinen on vakuuttunut siitä, että Kymenlaakso vielä nousee nykyisistä pohjalukemista ylöspäin. Hän näkee maakunnassa paljon asioita, jotka voisivat nostaa sen menestykseen.

Yhtenä tärkeänä tekijänä hän pitää Kymenlaakson sijaintia. Jääskeläinen uskoo, että Kymenlaakso hyötyy sijainnistaan pääkaupunkiseudun kyljessä.

– Jos ja kun tutkimusten mukaan ihmiset haluavat toimia jatkossa paikkariippumattomasti, niin kyllähän Kymenlaakso voi olla tässä suhteessa ehdottomasti voittaja.

Pyhtään lentokentän yhteyteen suunnitellaan uudenlaista ilmailun teknologiapuistoa. Arkistokuva heinäkuulta 2020. Kuva: Antro Valo / Yle

Muiksi menestystekijöiksi hän nostaa logistiikan ja liikenteen, Haminan-Kotkan sataman, rautatieosaamisen ja uutena Pyhtään lentokentän, josta hän käyttää mieluummin nimeä Helsinki-East.

Pyhtään lentokentän yhteyteen on suunniteltu uutta ilmailun ja sitä tukevan teollisuuden teknologiapuistoa, joka kantaa nimeä Helsinki-East Aerodrome. Teknologiapuiston yksi osa tulee olemaan droonilogistiikka.

– Helsinki-East tulee olemaan 10 vuoden sisällä globaali toimija, jota tullaan töllistelemään, että onpas erikoinen ja hieno paikka, Jääskeläinen uskoo.

Hän myös huomauttaa, että vaikka alueelta on lähtenyt valtavasti vientiteollisuutta, sitä edelleen löytyy Kymenlaaksosta.

Reseptiksi hän antaa sen, että Kymenlaaksossa pitää kiinnittää huomiota osaamisen nostamiseen yrityksissä ja koko väestössä. Hän myös peräänkuuluttaa yhteistä päämäärää viranhaltijoilla, poliitikoilla, yrityksillä ja oppilaitoksilla.

– Eihän se löydy millään muulla tavalla kuin että ihmiset tapaavat ja oppivat tuntemaan toisensa, ja sitä kautta oppivat luottamaan toisiinsa. Ei se loppujen lopuksi sen monimutkaisempi asia ole, Kari Jääskeläinen toteaa.

.
.