1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäteollisuus

Kemin jätti-investointi on "iso, tärkeä ja odotettu" – pääministeri Sanna Marin: Hallitus haluaa luoda vakaata toimintaympäristöä yrityksille

Marinin mielestä metsäteollisuus ja luontoarvojen säilyttäminen eivät ole ristiriidassa.

metsäteollisuus
pääministeri Sanna Marin
Hallitus on yrittänyt edistää yritysten toivomaa vakaata ympäristöä, pääministeri Sanna Marin sanoo. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kemiin tuleva jätti-investointi on hyvä uutinen myös koronakriisin talousvaikutuksia murehtiville poliittisille päättäjille.

– Tämä oli iso, tärkeä ja odotettu hanke.

– Olemme iloisia että Metsä Group on tänään ilmoittanut, että tämä Suomen historian suurin 1,6 miljardin metsäinvestointi saadaan Kemiin, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo Ylelle.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre on valtaosin kotimaisessa omistuksessa. Kemin hanke on ollut vireillä vuosia. Yritysten investoinnit ovat elintärkeitä Suomelle. Siksi jo edelliset Juha Sipilän (kesk.) ja Antti Rinteen (sd.) hallitukset yrittivät edistää suuren investoinnin saamista Suomeen. Myös Marinin hallitus varasi viime vuonna lisätalousarviosta rahaa tehtaan vaatimaan infraan.

Marinin hallituksen välien metsäteollisuuteen ja yrityselämään arvioitiin kiristyneen, kun pääministeri viime vuonna arvosteli UPM:ää Kaipolan tehtaan lakkauttamisesta koronakriisin keskellä.

Marinin mukaan Kemin investointi ei ole ainoa, jota hallitus on yrittänyt edistää.

– Hallitus pyrkii osaltaan edesauttamaan investointien saamista Suomeen ja keskustelemme jatkuvasti suurempien ja pienempien yritysten kanssa, miten voimme luoda sellaista vakaata toimintaympäristöä ja omalta osaltamme edesauttaa investointien saamista.

Marin ilmastotavoitteista: Metsäteollisuus mahtuu jatkossakin Suomeen

Kemin tuleva biotuotetehdas syö valtavia määriä puuta, sillä tehtaan puunkulutus yli kaksinkertaistuu nykyisestä.

Sellutehdashankkeiden yhteensopivuutta Marinin hallituksen ilmastotavoitteisiin on murehdittu. Esimerkiksi entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli vuonna 2019 Rinteen hallitusneuvotteluiden aikaan huolissaan, voiko esimerkiksi Kemin tehdas toteutua.

Vihreiden silloinen puheenjohtaja Pekka Haavisto kertoi olevansa huolissaan hiilinielutavoitteen suhteesta Kemin investointipäätökseen, jota oli alettu suunnitella.

Marinin mielestä tehdas voidaan sovittaa yhteen ilmastotavoitteiden ja luonnon monimuotoisuuden kanssa.

– On selvää, että Suomi elää metsäteollisuudesta ja se tulee olemaan tärkeä osa Suomen teollisuutta, pääministeri vakuuttaa.

Marin muistuttaa, että hallitus on lisännyt luonnonsuojelun rahoitusta.

– En näe että nämä ovat toisilleen vastakkaisia asioita: Samanaikaisesti tarvitaan teollisuusinvestointeja ja metsäteollisuutta. Samanaikaisesti meidän pitää huolehtia siitä, että meillä on luontoarvoiltaan tärkeitä metsiä ja soita, joilla luonnon monimuotoisuutta voidaan edistää ja turvata.

Lue myös:

Metsä Group rakentaa uuden sellutehtaan, Kemissä iloitaan jätti-investoinnista – Katri Heiskanen: "Työpaikkoja tarvitaan"

Lue seuraavaksi