Hyppää sisältöön

Mikä yhdistää olympiavoittaja Tapio Korjusta ja hiihtolegenda Juha Mietoa? Ainakin suksisauva, jonka Korjus esitteli suorassa lähetyksessä

Korjus aloitti urheilu-uransa hiihtäjänä, olympiakultaa tuli kuitenkin keihäänheitossa.

Olympiavoittaja Tapio Korjus esitteli Puoli seitsemän -ohjelmassa suksisauvan, joka vaikutti siihen, ettei palo urheilla ole sammunut koskaan
Olympiavoittaja Tapio Korjus esitteli Puoli seitsemän -ohjelmassa suksisauvan, joka vaikutti siihen, ettei palo urheilla ole sammunut koskaan

Keskiviikkona 60 vuotta täyttänyt keihäänheiton olympiavoittaja Tapio Korjus tietää, miten tärkeitä ovat esikuvat. Sellaisia olivat hänelle itselleen pikkupoikana ainakin hiihtäjät. Hiihto oli nuoren Korjuksen päälaji.

Korjus on syntyisin nykyiseen Haminaan kuuluvalta Vehkalahdelta. Hiihto oli siellä tärkeä laji.

Paikkakunnan urheiluseuraa edusti olympiakultaa ja maailmanmestaruuksia 30-luvulla voittanut Sulo Nurmela. Vehkalahden Veikkojen Marjatta Kajosmaa puolestaan toi Sapporon olympialaisista 1972 kaksi mitalia. kun Korjus oli reilu kymmenvuotias.

– Se oli hirvittävä potku meidän nuorten poikien hiihtoharrastukselle ja uralle, Korjus muistelee.

Siitä pari vuotta myöhemmin sen aikainen supersankari, muuan Juha Mieto, saapui Vehkalahdelle hiihtokisoihin ja asui aika lähellä Korjuksen kotia.

Ensimmäiset hiilikuitusauvat olivat jo urheilijoilla tuolloin käytössä, mutta niitä ei ollut vielä kovin helppo saada – ainakaan yli 180-senttiseksi venähtäneelle nuorelle miehelle.

Korjuksen naapuri otti asian puheeksi hiihtäjäsankarin kanssa.

– Naapurin mies sanoi Jussille, että tässä on tämmönen lahjakas poika naapurissa, joka haluaisi hiihtää, mutta sillä ei ole uusia sauvoja. Jussi kaivoi sauvat takakontistaan, ojensi ja sanoi, että siinä on!

Upouusien hiilikuitusauvojen saaminen hiihtäjäsankarilta oli Korjukselle merkittävä asia.

– Tämmöinen idoli ja esikuva, niin eihän mun liekkiä ole saanut sammumaan mikään tässä urheilussa, Korjus kuvailee.

Ajan saatossa toinen sauvoista on päässyt katkeamaan, mutta toinen on vielä tallessa. Vuonna 1988 keihäänheiton olympiakultaa voittanut Korjus toi sen mukanaan Puoli seitsemän -ohjelmaan symboloimaan sitä, mikä merkitys esikuvilla voi olla lapsille ja nuorille.

Katso koko Puoli seitsemän -lähetys tästä:

Olympiavoittaja Tapio Korjus Puoli seitsemän -ohjelman vieraana.

Lue myös:

Olympiavoittaja Tapio Korjus täyttää 60 vuotta – luottamustoimet pitävät urheilun monitoimimiehen otteessaan: "Omassa päässäni teen vain yhtä työtä"