1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. ydinjätteet

Vattenfall: Ruotsin ydinjätteen välivarasto täyttymässä muutamassa vuodessa

Ruotsin ainoa välivarasto sijaitsee Oskarshamnissa Etelä-Ruotsissa.

Näkymä Forsmarkin ydinvoimalan reaktoriastiaan jäähdytysveden läpi. Kuva: H. Mark Weidman / Alamy / AOP

Ruotsin käytetyn ydinpolttoaineen välivarasto on täyttymässä, varoittaa energiayhtiö Vattenfall sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun). Energiyhtiön mukaan ydinvoimaloiden toiminta voi vaarantua jo vuonna 2024.

Ruotsin ainoa ydinjätteiden välivarasto sijaitsee Oskarshamnissa Kalmarin läänissä Etelä-Ruotsissa. Se otettiin käyttöön vuonna 1985, ja sinne on sijoitettu noin 7 300 tonnia käytettyä ydinpolttoainetta.

Oskarshamnissa sijaitsee myös yksi Ruotsin kolmesta ydinvoimalasta.

Vattenfall: Päätös kesään mennessä

Vattenfall vaatii nyt hallitukselta päätöstä loppusijoituspaikan rakentamisen aloittamisesta ja välivaraston laajentamisesta.

Välivaraston nykyinen kapasiteetti on 8 000 tonnia, ja Vattenfall nostaisi sen 11 000 tonniin. Vattenfallin tuotantopäällikkö Torbjörn Wahlborgin mukaan se täyttyy nykyisellä kapasiteetilla vuonna 2023.

– Siinä tapauksessa emme luultavasti voi käyttää ydinreaktoreitamme vuonna 2024, koska käytetylle ydinpolttoaineelle ei ole mitään tilaa missään, Wahlborg sanoo Dagens Nyheterissä.

Hänen mukaan valtionyhtiöllä on ollut useita tapaamisia energia- ja ympäristöministerin sekä hallituksen muiden edustajien kanssa. Nyt hän vaatii päätöksiä kesään mennessä.

Loppusijoituspaikan rakentaminen kestää useita vuotta. Se on tarkoitus rakentaa Östhammariin Upplantiin, Tukholman pohjoispuolelle.

Kunta hyväksyi suunnitelman lokakuussa (siirryt toiseen palveluun). Forsmarkin ydinvoimala, jonka pääomistaja Vattenfall on, sijaitsee siellä. Toinen Vattenfallin ydinvoimala Ringhals on Varbergin kunnassa Hallannissa Ruotsin länsirannikolla.

Poliittista vääntöä luvassa

Kysymys ydinvoimasta on kiperä Ruotsin hallitukselle, jossa istuvat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue. Ympäristöpuolue perustettiin ydinvoiman vastustamisesta syntyneen kansaliikkeen perinnölle vuonna 1980.

Se ei halua olla mukana sopimuksessa, jossa sinetöidään Ruotsin loppusijoituspaikka, arvioi Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun) pääkirjoitustoimittaja Martin Liby Troein. Sitä on pidetty jopa mahdottomana, hän jatkaa.

Ruotsissa järjestettiin maaliskuussa 1980 neuvoa-antava kansanäänestys ydinvoimasta. Ruotsalaisten enemmistö tuki luopumista ydinvoimasta, ja valtiopäivät hyväksyi samana vuonna ydinvoiman alasajon vuoteen 2010 mennessä.

Ydinvoiman käyttöä on jatkettu poliittisin sopimuksin kansanäänestyksestä lähtien (siirryt toiseen palveluun).

Vattenfall on Forsmarkin ydinvoimalan pääomistaja. Kuva: Roger Wikström / EPA

Viimeisimmässä sopimuksessa ovat mukana sosiaalidemokraatit, maltillinen kokoomus, ympäristöpuolue, keskustapuolue ja kristillisdemokraatit. Ne sopivat vuonna 2016, ettei ydinvoimaloille tarvitsisi asettaa lopullista sulkemispäivämäärää. Tavoitteena olisi kuitenkin siirtyminen uusiutuvien energialähteiden käyttöön sähköntuotannossa vuoteen 2040 mennessä.

Suomi on ainoa maa, jossa ydinjätteen loppusijoituspaikka on päätetty ja rakenteilla Eurajoen Olkiluotoon.