1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Metsä- ja paperiteollisuus

Kemin sellutehdas tuo pohjoiseen jättimäiset ratarahat – Kainuun ja Oulun välistä rahtiyhteyttä parannetaan yli 100 miljoonalla eurolla

Suurin osa rahoista käytetään Suomussalmen ja Kontiomäen välisen rataosuuden parannustöihin.

Metsä- ja paperiteollisuus
Ilmakuva Metsä Fibren Kemin sellutehtaan pääportista.
Kemiin on tulossa pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos, kun Metsä Group rakentaa uuden sellutehtaan noin 1,6 miljardilla eurolla.Antti Ullakko / Yle

Metsä Groupin eilinen investointipäätös Kemin sellutehtaaseen heijastuu laajasti eri puolille Pohjois-Suomea.

Valtio on varannut pohjoisen liikenne- ja rahtiyhteyksien kohentamiseen yli 170 miljoonaa euroa. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan mukaan määrärahat otetaan nyt käyttöön kokonaisuudessaan.

Esimerkiksi Kontiomäen kautta kulkevan Suomussalmen ja Oulun välisen ratayhteyden parantamiseen suunnataan yli 100 miljoonaa euroa. Summasta 81 miljoonaa on varattu Suomussalmen Pesiökylän ja Kontiomäen väliselle osuudelle. Kontiomäki-Oulu-osuutta puolestaan rakennetaan yli 20 miljoonalla eurolla.

Rahaa käytetään kymmeniä miljoonia euroja myös tie- ja Kemin satamayhteyksien parantamiseen.

Metsä Groupin jätti-investoinnin arvioidaan tuovan Pohjois-Suomeen rakennustöiden lisäksi yli tuhat pysyvää työpaikkaa. Niistä suurin osa sijoittuu metsäurakointiin ja kuljetuksiin. Puuraaka-aineen kysynnän kasvu puolestaan tuo lisätuloja metsänomistajille.

Kemin sellutehtaan ympäristöluvasta on valitettu.

Lue seuraavaksi