1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tulostiedot

Tokmanni paransi kannattavuuttaan ja nostaa osinkoa, peliyhtiö Remedy kaksinkertaisti tuloksensa

Tässä muutamia perjantain kiinnostavista tulosjulkistuksista.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Tokmanni paransi kannattavuuttaan ja nostaa osinkoa – koronavuonna ostettiin runsaasti muun muassa piha- ja puutarhakalusteita

Halpakauppaketju Tokmanni kasvatti myyntiään ja paransi kannattavuuttaan viime vuoden lopulla.

Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto kohosi loka-joulukuussa 45,3 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 32 miljoonaa euroa. Liiketoiminnan kannattavuutta kuvaava liikevoittomarginaali kohosi noin 14 prosenttiin.

Monenlaista tarviketta myyvä Tokmanni on kuulunut korona-ajan voittajiin, kun ihmiset ovat tartuntoja vältellessään keskittyneet esimerkiksi kotoiluun ja mökkeilyyn. Tokmannin mukaan viime vuonna erityisen hyvin kävivät kaupaksi piha- ja puutarhakalusteet, urheilu-, hyvinvointi- ja harrastustuotteet, kodin sisustustuotteet sekä pesu- ja puhdistusaineet.

Liikevaihtoa kertyi vuoden loppuneljänneksellä 326,5 miljoonaa euroa eli runsaat 40 miljoonaa euroa enemmän kuin vertailukaudella.

Tokmanni kertoo, että viime vuonna kaikki sen myymälät olivat avoinna eikä yhtiön tarvinnut turvautua lomautuksiin. Tokmannilla on lähes 200 myymälää eri puolilla Suomea.

Tokmannin mukaan asiakkaiden käyttäytymiseen ja siten myös yhtiön tulevaisuuden näkymiin vaikuttaa voimakkaasti koronapandemia ja sen hoidon kehittyminen tämän vuoden aikana. Tokmanni ennustaa tämänhetkisessä tilanteessa lievää liikevaihdon kasvua tälle vuodelle.

Vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan pysyvän euromääräisesti edellisvuoden tasolla.

Tokmannin hallitus ehdottaa osingon nostamista 0,85 euroon osakkeelta. Vuotta aiemmin osinkoa jaettiin 0,62 euroa osakkeelta.

Remedy kaksinkertaisti tuloksensa viime vuonna

Remedyn toimintaseikkailupeli Control on myynyt yli kaksi miljoonaa kappaletta Kuva: Remedy Entertainment

Suomalainen pelitalo Remedy jatkoi vahvaa kasvuaan viime vuoden toisella puoliskolla. Liikevaihtoa kertyi heinä-joulukuussa 24,1 miljoonaa euroa eli 35 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Liikevoitto kaksinkertaistui vertailukaudesta 10,1 miljoonaan euroon.

Remedyn toissa vuonna julkaisema toimintaseikkailupeli Control oli myynyt viime vuoden loppuun mennessä yli kaksi miljoonaa kappaletta, yhtiö kertoo. Remedyn mukaan Controlin myynti on jatkunut hyvänä alkuvuoden aikana.

– Jatkamme Controlin tukemista ja edistämistä samalla, kun sen kehitystiimi asteittain siirtyy työskentelemään uuden Remedy-pelin parissa, sanoo toimitusjohtaja Tero Virtala osavuosikatsauksessa.

Remedy toteaa, että koronapandemian aikana pelialalla on yleisesti nähty kasvua pelimyynneissä. Samaan aikaan pandemian haittavaikutukset Remedyn liiketoimintaan ovat yhtiön mukaan jääneet vähäisiksi.

Viime vuoden maaliskuussa Remedy allekirjoitti Epic Gamesin kanssa julkaisusopimukset kahdesta peliprojektista, joita kehitetään konsoli- ja tietokonealustoille. Remedy kertoo, että pienempi projekti on jo tuotannossa ja suurempi "AAA-kokoluokan" peliprojekti siirtyy täyteen tuotantoon tämän kevään aikana.

Remedy odottaa liikevaihtonsa ja liikevoittonsa kasvavan tämän vuoden aikana. Kasvusta valtaosan odotetaan tapahtuvan vuoden jälkipuoliskolla.

Remedyn hallitus ehdottaa 0,15 euron osakekohtaista osinkoa. Vuotta aiemmin osinkoa maksettiin 0,11 euroa osakkeelta.

Helsingin pörssin First North -listalla noteeratun Remedyn osakekurssi on noussut reippaasti viimeisten 12 kuukauden aikana. Vuosi sitten yhtiön osakkeesta maksettiin noin 14 euroa, kun torstain päätöskurssi oli 40,2 euroa.

Vuonna 1995 perustetun Remedyn tunnetuimpiin peleihin kuuluvat Controlin ohella aiemmat pelit Alan Wake ja Max Payne.

Remedyn joulukuussa julkaiseman uuden strategian mukaan yhtiö pyrkii kehittämään vähintään yhden merkittävän hittipelin vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteena on myös omistaa vähintään kolme kasvavaa pelibrändiä, joissa on pitkän aikavälin hittipotentiaalia.