Hyppää sisältöön

Kahden viikon takaiset biletartunnat eivät säikäyttäneet asiakkaita Himokselta – Mökit koronasta huolimatta täynnä

Mökkivuokraaja muistuttaa, että vastuu koronaturvallisesta vapaa-ajan vietosta on viime kädessä asiakkaiden.

Himoksen rinteillä riittänee väkeä tulevana viikonloppuna. Himoslomien mökit on firman mukaan vuokrattu lähes täysin. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Kahden viikon takaiset koronatartunnat eivät ole säikäyttäneet mökkeilijöitä Himoksen lomakeskuksesta, päinvastoin. Lomamökit vetävät nyt selvästi tavallista enemmän väkeä.

Himoslomat vuokraa noin 400 mökkiä, joista tulevaksi viikonlopuksi lähes kaikki on varattu.

Kyseessä saattaa olla eräänlainen varjopenkkariviikonloppu, koska abiturientit olisivat normaalioloissa viettäneet penkinpainajaisia loppuviikosta, jolloin olisi tanssittu myös vanhojen tanssit.

Myös Jyväskylän terveydenhuollosta kerrotaan, että liikeellä on ollut huhuja mahdollisista nuorten kokoontumisista.

– Nyt ei ole turvallisia tapoja kokoontua isolla porukalla varsinkaan nuorten kohdalla, sillä tosi helposti tartunnat tuntuu nuorten kesken leviävän, varoittaa kaupungin tartuntautivastuulääkäri Ilkka Käsmä.

Vaikka penkkarit tältä talvelta menetettiinkin, mitään myöhäisteinien bileryntäystä ei Himoksella ole viikonlopuksi havaittu.

– Lukioikäiset eivät ole meidän asiakaskunnassa tällä hetkellä mitenkään muista erottuva ryhmä, sanoo toimitusjohtaja Päivi Heikkala.

Himoksella oli kaksi viikkoa sitten mökkibileitä, joiden jäljiltä tuli esiin jatkotartuntoja. Virus oli päässyt leviämään, kun juhlatuulella olleet kansalaiset olivat sukkuloineet mökistä toiseen. Tapaus sai paljon julkisuutta, mutta se ei selvästikään ole talvilomailunkipeitä asiakkaita karkottanut.

Mökkien kysyntää kasvattavat nyt paitsi koronan aiheuttamat matkustusrajoitukset myös kaunis talvinen sää. Heikkalan mukaan kysyntää onkin riittänyt niin pikku mökeille kuin kahdenkymmenen hengen lukaaleille.

Heikkala korostaa, että asiakkaita ohjeistetaan koronasuosituksista ennen ja jälkeen Himokselle saapumisen. Erityisesti korostetaan sitä, että asiakkaiden tulisi pysytellä omassa mökissä eikä liikkua mökistä toiseen.

Vastuu on koronaturvallisesta mökkeilystä on kuitenkin viime kädessä asiakkaiden.

– Asiakkaat ovat yksityishenkilöitä ja heillä on yksityisyyden suoja, joka kieltää meitä voi valvomasta, mitä kukin lomallaan tekee, Heikkala sanoo.

Juttua muokattu 12.2. klo 9.15: Lisätty tartuntatautivastuulääkäri Ilkka Käsmän kommentti.